Goede vetten, bestaan die dan? Ja, goede vetten bestaan en ze zijn gezonder dan je denkt

Goede vetten, bestaan die dan? Vetten waren toch slecht? Je zou er immers dik van worden, je aderen slibben dicht en vetten zouden het risico op een hartaanval verhogen. Nou, ik zal je geruststellen. Dit valt allemaal reuze mee. Juist die goede vetten doen eigenlijk precies het omgekeerde. Goede vetten dragen juist bij aan een slank lichaam en ze verkleinen juist de kans op hart- en vaatziekten. En er valt nog veel meer over goede vetten te vertellen. Daarom gaat dit artikel over de goede vetten. Natuurlijk lees je ook wat de verkeerde vetten zijn omdat je ze wel uit elkaar wilt houden.

Waarom heb je goede vetten nodig?

Je lichaam gebruikt voedingsvetten onder andere voor energie en om hormonen en neurotransmitters mee op te bouwen. Goede vetten werken ook verzadigend, goede veten helpen je immuunsysteem en ze zijn goed voor de soepelheid van je huid.

Goede vetten zijn dus een bouwsteen voor hormonen. En dat is best belangrijk, omdat hormonen een soort regelaars in je lichaam zijn. Door hormonen vinden namelijk bepaalde processen plaats zoals honger krijgen, het gevoel van verzadiging ervaren en de zin in seks. Niet onbelangrijk, toch?

Goede vetten. Meer over gezond eten en gezond gewicht lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Neurotransmitters en goede vetten

Zo zijn neurotransmitters de boodschappers van je hersenen. Ze spelen onder andere een rol bij gevoelens van blijdschap, geluk en euforie. Ook spelen ze een rol bij stress, concentratie en zorgtaken. De neurotransmitter oxytocine zet je lichaam automatisch in de zorg stand, wanneer je kind huilt omdat het is gevallen of een nare droom heeft.

Zo speelt de neurotransmitter dopamine een rol bij een gelukzalig gevoel en de neurotransmitter melatonine zorgt ervoor dat je ‘s avonds moe wordt. Maar goed, dan moeten ze wel goed werken.

Juist die goede vetten zijn nodig om neurotransmitters op te bouwen. Ze zijn simpelweg onmisbaar.

Goede vetten helpen je immuunsysteem

Goede vetten spelen ook een rol bij je immuunsysteem. Hierdoor word je niet ziek. Het immuunsysteem speelt niet alleen een rol om geen griep te krijgen, of om infecties op te lossen. Nee, het gaat veel verder dan dat.

Je immuunsysteem zorgt er ook voor dat kanker zich niet kan ontwikkelen, om maar iets te noemen. Ook niet handig; dat je immuunsysteem zich tegen je eigen lichaam keert. Dit noem je een auto-immuunziekte. Reuma en ALS zijn hier voorbeelden van.

Die goede vetten spelen dus een belangrijke rol bij het al dan niet ziek worden van je lichaam.

Goede vetten en de energiebehoefte

Ook spelen goede vetten een rol in de energiebehoefte van je lichaam tijdens fysieke activiteiten zoals wandelen, tuinieren en fietsen.

Goede vetten zorgen ook voor een zachte huid. Hoef je geen dure crème meer te gebruiken. Wist je trouwens dat je hersenen voor oz’n 60% uit vet bestaan?

Onder de goede vetten vallen onder andere extra virgen olijfolie, roomboter, kwalitatief goede rundvlees, kokosvet, avocado en vette vis.

Zo, nu heb je een beeld waar je lichaam de goede vetten voor gebruikt. Laten we nu eens kijken welke voedingsvetten er eigenlijk zijn.

Wil je nog meer weten over de goede vetten en over de andere voedingsstoffen? Wil je het snel weten, omdat je geen tijd hebt om grondig alle info te analyseren? Mooi, heb ik voor je gedaan. Je leest alles over gezond leven (gewicht, eten en je mentale kracht) in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Goede vetten, slechte vetten. Welke vetten zijn er eigenlijk?

Zowel onverzadigde vetten alsmede bepaalde verzadigde vetten kun je scharen onder de goede vetten.

Hieronder vind je een korte beschrijving van de verschillende typen vetten die in onze voeding voor kunnen komen.

Verzadigde vetten

Sommige verzadigde vetten zij niet gezond en sommigen zijn dit wel. Eerste maar eens kijken naar de goede verzadigde vetten. Dit zijn veelal dierlijke vetten zoals rundvlees, volle zuivel en ook kokosvet. Deze goede vetten doen je gezondheid goed.

Dan zijn er ook de ongezonde verzadigde vetten. Deze vetten vind je onder andere in gebak, koek, snackproducten en bladerdeeg producten. Deze vetten doen je gezondheid niet veel goed. Natuurlijk kan je ze af en toe wel eten. Ik eet ook wel eens een koekje en een bitterbal (ben ik overigens dol op). Maar ik eet het niet vaak.

Zo’n 80% van mijn voeding bestaat uit gezond eten. Veel groente, fruit, rauwe noten, vis, kwalitatief goed vlees, ei, linzen, volle zuivel, peulvruchten, volle granen en veel water.

Onverzadigde vetten

Deze voedingsvetten zijn erg gezond. Je vindt ze in plantaardige en in dierlijke bronnen. Voorbeelden van voedingsmiddelen die onverzadigde vetten bevatten zijn olijfolie, vette vis, kwalitatief goede biefstuk, rauwe noten en avocado.

Transvetten

Deze vetten zijn ronduit slecht voor je. Ze verhogen onder andere het verkeerde type cholesterol. Eigenlijk bestaat er geen slecht cholesterol type. Maar goed, dit type (het LDL cholesterol) vormt hoopjes vet rond ontstekingen aan de binnenkant van je aderen.

Hierdoor lijkt het dat je aderen dicht slibben. Dit is ook wel zo, maar het zit toch een beetje anders. Wanneer er veel LDL (het slechte cholesterol) in je bloed zit, dan betekent dit dus eigenlijk dat er zich aan de binnenkant van je aderen veel ontstekingen bevinden.

Hoe die ontstekingen ontstaan? Door suikerrijke voedingsmiddelen die veel geraffineerde koolhydraten bevatten. Die ontstekingen ontstaan niet door de goede voedingsvetten. Het HDL cholesterol verwijderd, indien het LDL cholesterol de ontsteking heeft opgelost, het LDL cholesterol.

Transvetten vind je overigens in margarine, fastfood, snackproducten, houdbare broodjes/afbakbrood en tal van andere “verse” en lang houdbare producten.

De goede vetten, de gezonde dus

Gezonde voedingsvetten vind je in voedingsmiddelen zoals vette vis, extra virgen olijfolie, avocado, rauwe noten, kwalitatief goed vlees, eieren en volle zuivel.

Een deel van deze goede vetten zijn verzadigde voedingsvetten en een deel is onverzadigd. Hoe zit dat? Verzadigde vetten waren toch ongezond?

Nou, dit valt reuze mee. Helaas rustte er meer dan 4 of 5 decennia lang wel een ongezonde smet op verzadigde vetten. Bepaalde wetenschappers vertelden in de jaren ’50 van de vorige eeuw namelijk dat verzadigde vetten van bijvoorbeeld roomboter, ei en biefstuk in je aderen zou gaan klonteren en plakken.

Het gevolg van al dat geklonter? Hart- en vaatziekten, beroertes, hartaanvallen, herseninfarcten… Om kort te gaan, het zou slecht met je aflopen. En cholesterol was helemaal het summum.

Recent onderzoek over verzadigde vetten/goede vetten

Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken laten steeds vaker zien dat verzadigde vetten helemaal niet ongezond zijn. Het kunnen zelfs hele goede vetten zijn voor je gezondheid. De wetenschappers uit de jaren ’50 voerden klungelig onderzoek uit, met weinig overtuigend bewijs voor het feit dat verzadigde vetten slecht zouden zijn.

Recente wetenschappelijke publicaties laten zien dat het eten van verzadigde vetten helemaal niet leidt tot een hoog cholesterol. Het laat ook zien dat de kans op hart- en vaatziekten – en dus een fatale hartaanval –  zelf zou dalen!

Hoe dan ook, overheden en allerlei instanties namen de hypothese (vet is slecht) voor zoete koek aan. De officiële richtlijnen voor goede voeding stelden dan ook dat men (jij dus) zo min mogelijk vet moest eten.

Het is wel frappant dat de voedingsindustrie heel veel vetvrije producten en producten (die bijvoorbeeld je cholesterol zou verlagen) heeft ontwikkeld. Ook is het frappant dat in de afgelopen 40 jaar, sinds de start van vetfobie, juist veel meer mensen overgewicht en obesitas hebben ontwikkeld.

Het gevolg van de vetfobie

Thans is meer dan 50% van de Amerikanen en de Europeanen te dik. Overgewicht groot de risico’s op allerlei chronische aandoeningen zoals kanker, diabetes 2 en ook mentale problemen zoals depressies. Die wil je toch niet?

Hoe kan dat nou? Minder vetten in het eten en toch dikker worden. Ligt het dan toch niet aan vetten, maar aan wat anders?

Ja, het ligt aan wat anders. Het ligt aan suiker. Toen voedingsfabrikanten vetten weghaalden uit voedingsmiddelen, vervingen zij het vet voor suiker. Dit deden zij ter wille van de smaak. Eten zonder vet smaakt namelijk niet lekker en met suiker los je dat op.

Bottom line; goede vetten doen je lichaam goed. Goede vetten verzadigen, ze boosten je immuunsysteem, zijn onderdelen van al je lichaamscellen, je hormonen en je neurotransmitters en ze maken je huid soepel.

De ongezonde vetten

De ongezonde vetten vind je in ijs, margarine, bio-industrie vlees, croissantjes, snackproducten, talloze bewerkte (en lang houdbare) voedingsproducten.

Veel van deze ongezonde vetten kun je eveneens scharen onder de verzadigde vetten. Vandaar dat er wel eens verwarring bestaat. De verzadigde vetten van kokosvet zijn bijvoorbeeld gezond, die van roomijs natuurlijk niet.

Transvet is ook een voorbeeld van zeer ongezond vet. Sommige plantaardige oliën ook overigens. Ze bevatten soms veel te veel omega 6 vetten. Kies daarom voor extra virgen olijfolie.

Wil je nog meer weten over goede vetten en gezond leven en heb je geen tijd om alles uitvoerig uit te zoeken? Heb ik voor je gedaan. Je leest het in Gezond In 10 Stappen.

Hoe zorg je er nou voor dat je die goede vetten binnen krijgt?

Goede vraag. Dit is eigenlijk altijd het punt, bij veel mensen. Steeds als ik met mensen praat over gezond eten en gezond leven, dan praat ik meestal ook over gezond gewicht. Meer dan 50% van de Nederlanders is te dik en bijna 9 miljoen mensen slikken dagelijks medicatie.

Die medicatie is vaak om cholesterol te verlagen of voor andere hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk. Ook slikken honderdduizenden mensen medicatie voor diabetes 2.

En wist je dat ongeveer 1 miljoen landgenoten dagelijks een antidepressivum slikt? Wist je ook dat voldoende lichaamsbeweging en genoeg omega 3 vetten min of meer dezelfde effecten hebben, als een antidepressivum? Alleen hebben omega 3 vetten en lichaamsbeweging geen negatieve bijwerkingen.

Het vreemde in ons (menselijke) gedrag is echter, dat wij meestal wel weten wat gezond is. Iedereen weet dat je je kind beter een appel kunt geven dan een zakje snoep. Maar waarom overladen mensen hun kinderen dan met kilo’s snoep wanneer hun kleine meid of jongen iets simpels heeft volbracht zoals de avondvierdaagse lopen?

Ik verbaas me wel regelmatig over de hoeveelheid snoep en snaaiwerk die kinderen van hun ouders krijgen. Of over het feit dat scholieren ‘s ochtends rond 8:00 uur een zak chips en een blikje frisdrank naar binnen werken.

10 Manieren om goede vetten binnen te krijgen

We weten toch wat gezond is, waarom doen we het dan niet? Met andere woorden; hoe krijg je die gezonde vetten binnen? Hieronder heb ik 10 manieren voor je op een rijtje gezet.

1. Goede vetten is lekker vis eten

Vis bevat veel goede vetten. Vooral de omega 3 vetten. Het blijkt dat er bij volken die traditioneel veel vis eten zoals de Inuit en de mensen die wonen langs de Middellandse Zee, veel minder hart- en vaatziekten voor komen.

Omega 3 vetten zijn niet alleen goed voor je hart en je bloedvaten. Ze verlagen ook nog eens het risico om dement te worden en ze geven je immuunsysteem een boost. Daarnaast bevatten deze goede vetten ook nog eens 2 stofjes die ervoor zorgen dat je lichaamsvetten aan worden gesproken voor verbranding.

Dit laatste is natuurlijk erg handig om af te vallen, of juist om slank te blijven.

2. Avocado

Een avocado is superfood van jewelste. Het zit bomvol vitaminen, vezels, mineralen en goede vetten. Het mooie aan avocado is dat je er guacamole van kan maken. Zodoende kun je het op zaterdagavond of op feestjes presenteren als een gezond en vooral lekkere snack.

Avocado kun je ook verwerking in een salade, of je kunt het op je brood doen.

3. Rauwe noten

Dit een een ideaal snackje. Rauwe noten bevatten plantaardige vetten. Zodoende zitten ze vol met goede vetten. Vezels ook trouwens. Noten zijn daarom erg voedzaam, ze verzadigen ook goed.

Wanneer je rond een uur of 16:00 uur honger krijgt, neem dan een handje rauwe noten. Super lekker, super makkelijk en super gezond. Doe ik ook.

Wist je trouwens dat je van een handje walnoten per dag, het risico op het krijgen van een hartaanval enorm beperkt?

4. Volle zuivel

Onder volle zuivel versta ik volvette zuivel producten. Dus volle melk, volle yoghurt, volle kwark, volvette kaas en roomboter. Volvette zuivel bevat vooral verzadigde vetten, maar het zijn wel goede vetten. Deze vetten helpen je lichaam om de vitaminen A, D, E en K en om mineralen op te nemen.

Zelf houd ik vooral van rauwe melk. Dit is melk, zo van de koe. Niet gepasteuriseerd dus. Rauwe melk is dus niet verhit tot 72 graden. Sommige mensen zien dit als een nadeel. Er zouden namelijk bacteriën, van de uiers van de koe, in de melk kunnen komen. Dit risico is echter zeer gering.

Het voordeel van rauwe melk is dat het alle gezonde stoffen (die een kalfje zou drinken) bevat. Wanneer de melk gepasteuriseerd wordt, dan verandert de samenstelling van de melk. Zodoende verliezen bepaalde gezonde stofjes hun heilzame werking en is de melk minder gezond.

Kan je niet tegen koemelk? Geitenmelk is ook een optie.

5. Biefstuk

Grasgevoerd rundvlees bevat veel goede vetten. Wanneer is een biefstuk gezond? Een biefstuk is gezond wanneer de koe heeft kunnen grazen in de wei en voldoende beweging heeft gehad in de buitenlucht.

Het is belangrijk dat een koe gras eet. Ze heeft niet voor niets 4 magen. Al dat gras bevat veel gezonde stofjes zoals mineralen (waaronder calcium) en plantensterolen. Deze laatste komen ook in noten, groenten en fruit voor.

Al die gezonde stofjes die gras bevat, komen in het lichaam van de koe terecht waar ze gebruikt worden voor allerlei doeleinden. Het vlees van deze koe bevat derhalve veel gezonde stoffen waaronder goede vetten.

Dit in tegenstelling bij een koe die maïs en ander voer eet en preventief antibiotica krijgt toegediend. Het vlees van deze koe bevat juist ongezonde verzadigde vetten.

Het is dus nogal belangrijk om te weten wat jouw eten (de koe) eet, om zelf gezond te kunnen eten.

Snel meer weten over gezond en ook lekker eten? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.

6. Roomboter

Over de gezonde voeding van de koe gesproken; roomboter. Hoe beter de koe eet en leeft, hoe gezonder de roomboter en de melk van deze koe.

Kies voor de goede vetten van roomboter. Niet teveel op je brood smeren natuurlijk! Dat is ook weer niet de bedoeling.

Het productieproces van roomboter is vrij eenvoudig. Je kunt het zelfs thuis maken. Heel simpel; je neemt volle (rauwe) melk. Doe de melk in een afsluitbaar flesje en je schudt het een poosje een en weer. Na verloop van tijd klop je slagroom en iets daarna heb je roomboter. Super lekker.

Margarine daarentegen kent een vrij lang productieproces. De basisingrediënten zijn plantaardige oliën. Deze worden tijdens een industrieel proces verhit (gehydrogeneerd). De goede vetten van de plantaardige olie kunnen daardoor in ongezonde vetten (transvetten) veranderen. Dat is dus niet zo best.

7. Extra virgen olijfolie

Afgelopen zomer ben ik met mijn gezin weer in Italië geweest en hebben we weer een flink aantal liters heerlijke olijfolie gekocht. Lees de blog over olijfolie ook eens.

Om kort te zijn, extra virgen olijfolie bevat goede vetten en plantensterolen. Het is heerlijk op salades en met bepaalde soorten kun je met een gerust hart ook bakken en braden.

8. Ei en goede vetten

Ei is zo’n beetje het meest voedzame voedingsmiddel op aarde. Het bevat eiwitten, goede vetten, belangrijke vitaminen en mineralen. Je kunt het als snack of tussendoortje eten. En je kunt het ook tijdens een feestje feestelijk presenteren.

Natuurlijk is ei ook lekker in de salade of op brood. Als je een ei eet, dan voel je je ook nog eens voor vrij lange tijd verzadigd. Je hebt niet snel weer honger. Handig om te weten wanneer je wilt afvallen en op je gewicht wilt letten.

Bevat ei geen cholesterol dan? Jawel, maar dat is niet erg. Cholesterol is een lichaamseigen stof en is onder andere mega belangrijk voor je lichaamscellen. Daarnaast geneest cholesterol allerlei laaggradige ontstekingen in je aderen.

Met voeding kun je het cholesterolgehalte in je bloed slechts marginaal beïnvloeden. Nou ja, je kan minder suiker en minder geraffineerde koolhydraten eten. Dat scheelt.

Waarom er dan zo vaak cholesterolverlagers worden voorgeschreven? Tsja, levert medicijnfabrikanten veel geld op(?).

9. Kokosvet

In Azië wordt kokosvet veel gebruikt om eten te bereiden. Kokosvet is bestand tegen hoge temperaturen. Dit houdt in dat de gezonde stofjes in het vet niet snel zullen verbranden. “Yes, mister, very healthy”, hoorde ik de lokale Aziatische mensen steeds zeggen tijdens mijn reizen door Azië.

Wat maakt kokosvet nou tot de goede vetten? Best veel. Kokosvet zou gewichtsverlies stimuleren. Dit komt omdat het je stofwisseling versnelt, zodat je automatisch meer calorieën verbrandt. Ook zou zouden deze goede vetten gewichtsverlies stimuleren omdat ze een verzadigende werking hebben.

Daarnaast houdt kokosvet je bloedsuikerspiegel redelijk stabiel. Dit komt mede doordat deze goede vetten  insulinegevoeligheid van je lichaamscellen verhogen. Hierdoor heeft je lichaam minder insuline nodig.

Bloedsuikerpieken en insuline spelen een belangrijke rol in het ontstaan van overgewicht. Kokosvet helpt dit te voorkomen.

10. En dan de Rolls Royce onder de goede vetten

Omega 3 supplementen. Met uitroepteken. Omega 3 veten zijn bijzonder goede vetten. Omega 3 vetten zijn goed voor je hart en bloedvaten, voor je zichtvermogen, voor je immuunsysteem, de ontwikkeling van je hersenen en ze helpen zelfs tegen depressies.

Ook zouden deze goede vetten kunnen helpen om de symptomen van ADHD te beteugelen en ze versnellen de verbranding van je lichaamsvetten. Hierdoor val je af.

Wil jij ook afvallen en heb je al van alles geprobeerd? Grote kans dat je steeds hetzelfde doet; minder eten en meer proberen te bewegen. Maar dat hou je niet vol. Troost, je bent niet de enige. Eigenlijk doet iedereen dit en eigenlijk lukt het nooit.

Wat wel werkt? De juiste calorieën eten, die je bloedsuikerspiegel niet laten stijgen en die de hormonen, die betrokken zijn bij de spijsvertering, in balans brengen. En zo kun je nog een aantal dingen doen. Meer weten?Volg dan de stappen van Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Zelf slik ik al jaren omega 3 supplementen en ik kan je vertellen dat ik er bijzonder tevreden over ben. Natuurlijk kun je ook 2 keer per week vette vis eten.

Ik kan je nog veel meer vertellen over goede vetten, over gezond eten, afvallen en over het voorkomen van chronische ziekten. Wil jij ook persoonlijk voedingsadvies van mij? Boek dan ook een online consult van 30 minuten.

Matthijn Tromp en NLbewustvoedingsadvies. Boek ook een online consult

Een consult kost € 50,- inclusief BTW en we gaan heel veel bespreken. Omdat we veel bespreken (en ik je veel vragen stel) ontvang je ook een document bomvol gezonde info, t.w.v. € 25,-. Kan je alles nog eens rustig nalezen.

Meer weten over goede vetten en ander goede voedingsstoffen?

Meer weten over goede vetten en andere gezonde stofjes? Heb je niet de tijd om alles grondig uit te zoeken? Ik zal je vertellen, in de afgelopen jaren heb ik ongelofelijk veel gelezen en gestudeerd op gezond eten, leven en gezond gewicht. Wat ik weet heb ik in het e-boek Gezond In 10 Stappen geschreven. Doe er je voordeel mee.

Wil je liever afvallen, omdat je je oude gewicht weer terug wilt? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Je ontdekt waarom afvallen zo moeilijk is en waarom het eigenlijk nooit lukt. Tenminste, afvallen lukt niet wanneer je steeds maar hetzelfde blijft doen; minder eten en meer bewegen.

Wat wel werkt ontdek je in het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen Je hoeft in ieder geval geen honger te hebben.

Heel veel mensen lezen ook het e-boek Van Stress Naar Geluk. Dit gaat over hoe je je neurotransmitters in balans brengt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!