Tip: hulp bij afvallen vanaf 2019 in basisverzekering

Maar liefst 49% van de Nederlanders is te zwaar. De meeste mensen met overgewicht vinden het moeilijk om zelf – zonder hulp –  wat gewicht te verliezen. Natuurlijk weten we allemaal dat het belangrijk is om gezond te eten en voldoende te bewegen. Maar dit ook daadwerkelijk volhouden: dat is een grote uitdaging. Behoor jij ook tot deze groep mensen? Dan is er goed nieuws, want vanaf hulp bij afvallen wordt vanaf 1 januari 2019 vergoed vanuit de basisverzekering.

Voeding, beweging en de juiste mindset

Professionele begeleiding is een goede ‘stok achter de deur’ bij het afvallen. Maar als je zo een cursus uit eigen zak moet betalen, is de drempel om dit te doen vaak hoog. Gelukkig heeft de overheid besloten dat professionele begeleiding bij afvallen vanaf 2019 moet wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

hulp bij afvallen vanaf 2019 in basisverzekering

De voorwaarde is wel dat het om zogeheten ‘gecombineerde leefstijlinterventie‘ (GLI). Het GLI-programma is gericht op het tegengaan van overgewicht en bestaat uit drie belangrijke pijlers:

  • Begeleiding bij minder en gezonder eten
  • Begeleiding bij meer bewegen
  • Psychologische ondersteuning om gedragsverandering teweeg te brengen.

Daarnaast krijg je tips over hoe je om kunt gaan met externe factoren zoals stress en slaapgebrek. Er bestaan verschillende GLI-programma’s, waarbij je begeleid wordt in groepsverband of juist individueel.

Is gecombineerde leefstijlinterventie ook geschikt voor jou?

Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor de vergoeding voor gecombineerde leefstijlinterventie. Een voorwaarde voor deelname aan het programma is dat je echt gemotiveerd bent om af te vallen, maar ook dat er sprake is van een matig gewicht-gerelateerd gezondheidsrisico. Wil jij weten of je in aanmerking komt? Maak dan een afspraak met je huisarts en overleg de mogelijkheden.

Advies van diëtist ook vergoed

Wist je dat dieetadvies ook vergoed wordt uit de basisverzekering? Je hebt recht op 3 behandeluren per kalenderjaar. Als dit niet voldoende is, kun je overwegen om een aanvullende verzekering voor dieetadvies af te sluiten.

Bel mij daarom ook voor voedingsadvies. Ik vraag je het hemd van je lijf om zodoende een goed persoonlijk voedingsadvies te geven. Hierdoor zal je afvallen, hoef je geen honger te hebben en ga je je fitter voelen.

Wil je weten welk zorg er nog meer vergoed wordt vanuit de basisverzekering in 2019? Bekijk dan het overzicht bij Independer.

Meer weten over gezond gewicht en gezond leven maar heb je geen tijd om alles grondig uit te zoeken? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens. Ik heb alles voor je uitgezocht, het kostte de nodige moeite, maar het resultaat mag er wezen.

Wil je verantwoord afvallen en zijn diverse eerdere pogingen niet gelukt? Heel frustrerend. Grote kans dat jij datgene doet wat iedereen doet; minder eten en meer bewegen. Helaas werkt dit niet. In het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen lees je hoe je zonder poespas, honger en calorieën te tellen afvalt.

Niet moeilijk, je moet het alleen wel doen. Dat is meestal het punt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!