Zo kun jij bewust eten tijdens je vakantie

Wanneer we op vakantie gaan, dan eten we gemiddeld toch meer dan we thuis doen. Logisch natuurlijk, aangezien de sfeer volledig anders is. Toch zijn er allerlei manieren om ook tijdens je vakantie bewust te eten. Het is namelijk zonde om gedurende 8, 10 of zelf 12 dagen jezelf helemaal vol te eten en er naderhand een paar kilo bij te hebben. Omdat je ook tijdens je vakantie prima gezond kunt eten en tegelijkertijd kunt genieten, is het goed om een aantal handige tips met jullie te delen, zodat je hier tijdens je volgende vakantie rekening mee kunt houden. Het is natuurlijk niet fijn dat je jezelf dagelijks vol eet en na een aantal dagen last krijgt van een opgeblazen gevoel. Helemaal wanneer je kiest voor een all inclusive hotel, is de kans groot dat je meer eet, dan eigen goed voor je is.

Plan vooruit

Tijdens je vakantie wil je natuurlijk zo weinig mogelijk plannen. Toch is het, als het gaat om eten wel belangrijk om te doen. Los van het feit dat het verstandig is om bepaalde restaurant vooraf te reserveren, is het ook goed om bijvoorbeeld een middag te kiezen voor een frisse salade, wanneer je weet dat je de avond uit eten gaat. Je zult merken dat wanneer je hier enigszins rekening mee houdt, je net zoveel geniet als anders, alleen je dan een stuk minder opgeblazen voelt. Bij het vooruit plannen van je maaltijden hoort ook de keuze of je zelf gaat koken ja of nee en dat je goed kijkt naar eventuele gezonde locaties waar je kunt eten. Stel dat je naar Italië gaat en je bent geland op Bari Airport, dan is het logisch dat je niet direct denk aan een gezonde maaltijd. Toch zul je zien dat ook een gezonde maaltijd eenvoudig en snel maken is.

Zorg dat je voldoende drinkt

Het is belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven tijdens je vakantie, om ervoor te zorgen dat je lichaam optimaal functioneert en om te voorkomen dat je uitgedroogd raakt. Hier zijn enkele tips om je te helpen genoeg water te drinken tijdens je vakantie:

  • Drink water bij elke maaltijd: zorg dat je bij elke maaltijd een glas water drinkt. Dit helpt je om gehydrateerd te blijven en kan ook helpen om te voorkomen dat je te veel eet.
  • Neem een waterfles mee: neem een herbruikbare waterfles mee tijdens je vakantie in je tas. Zo heb je altijd water bij de hand en kun je gemakkelijk bijvullen.
  • Drink water in plaats van suikerhoudende dranken: kies water in plaats van suikerhoudende dranken zoals frisdranken of sappen. Dit helpt je om calorieën te besparen en te voorkomen dat je te veel suiker binnenkrijgt.
  • Drink water voor, tijdens en na fysieke activiteiten: drink voldoende water voor, tijdens en na fysieke activiteiten, zoals wandelen of sporten. Dit helpt je om gehydrateerd te blijven.
  • Water drink heeft vanuit meerdere perspectieven de nodige voordelen. Uiteraard zorgt het ervoor dat je afvalstoffen sneller afvoert, maar is het gezien het Bari weer ook belangrijk om je vochtvoorraad in het lichaam op peil te houden.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!