Geen rimpels? Deze 7 voedingtips helpen je huid jong te houden!

Je hoort het vaker “Echte schoonheid komt van binnenuit”. Maar hoe dan? Door te kiezen voor een  gezond en gevarieerd voedingspatroon! Want wat je eet, kan je huid op verschillende manieren beïnvloeden. Van het helpen van het lichaam om cellen aan te maken en de huidskleur te egaliseren tot het voorkomen van vroegtijdige veroudering en het beschermen van de huid tegen de effecten van schadelijke UV-stralen van de zon. 

Ben je op zoek naar manieren om je huid jong te houden? Dan kan goede voeding veel voor je betekenen. Maar welke voedingsstoffen zijn het beste voor een gezonde huid? En in welke producten vind je die? Hieronder ontdek je 7 voedingstips die je huid helpen jong te houden:

1. Vitamine A

Er zijn twee belangrijke soorten vitamine A. Zo is er retinol dat afkomstig is van dierlijke producten, en carotenoïden, een groep antioxidanten. Beide vitamine A-soorten voorkomen vroegtijdige huidveroudering en celbeschadiging. Bovendien helpt retinol je lichaam ook om nieuwe cellen aan te maken om je huid te verjongen en verbetert de huidskleur door het stimuleren van de aanmaak van nieuwe bloedvaten.

Producten waarin veel vitamine A voorkomt: lever, vis, eierdooier, melk(producten), donkergroene bladgroente, mango, papaja, wortels en koolsoorten.

2. Collageen

Collageen is een eiwit dat vezels vormt in je huid, nagels, haar, botten en gewrichten. Daarnaast bevat het eigenschappen die je huid stevig en soepel houden. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen die je lichaam produceert af. Het goede nieuws is dat je je lichaam kunt helpen meer collageen aan te maken door gezond voedsel of supplementen te eten dat eiwitten bevat!

Je lichaam maakt van nature collageen aan van het eiwit dat je eet. Of dat nu eiwit is uit plantaardig voedsel zoals peulvruchten, granen en noten, of eiwit uit dieren zoals zuivel, eieren en vlees.

Voeding of toch botox tegen rimpels…

Gezond en gevarieerd eten zorgt voor een gezonde levensstijl én een jongere huid. Toch zijn er ook genetische en omgevingsfactoren die een rol spelen bij huidveroudering. Gezonde voeding met aanwezigheid van bovenstaande voedingsstoffen is zeker aan te raden, maar stoor je je toch echt aan die rimpels op je voorhoofd, kraaienpootjes of lijnen langs je mond? Dan kan je ook kiezen voor een cosmetische oplossing, zoals botox in voorhoofd of een fillerbehandeling. Tegenwoordig zijn deze behandelingen razend populair en toegankelijk voor iedereen. En het mooist van al? Ze geven je direct resultaat!

3. Vitamine C

Hoewel vitamine C vaker geassocieerd wordt met extra weerstand, is het ook belangrijk voor een gezonde huid. Deze krachtige antioxidant beschermt je huidcellen tegen schade van externe elementen zoals UV-straling en vervuiling, of interne elementen zoals stress. Het helpt ook bij ontgifting, ondersteunt de opbouw van collageen en kan wondgenezing helpen versnellen.

Het menselijk lichaam maakt geen vitamine C van nature aan, dus je moet het binnenkrijgen via je voeding. Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en limoenen bevatten veel vitamine C, maar ook bessen, kiwi’s, broccoli, waterkers, cassave, tomaten en paprika.

4. Vitamine E

Een andere antioxiderende is vitamine E, dit is een in vet oplosbare, essentiële voedingsstof met ontstekingsremmende eigenschappen. Het werkt met vitamine C en helpt bij de normale vorming van collageen, beschermt tegen celbeschadiging en UV-zonneschade.

Vitamine E vind je terug in noten zoals amandelen, walnoten, pecannoten en pinda’s, maar ook in sesamzaadjes en zonnebloempitten.

5. Omega 3 en omega 6

Omega 3 en omega 6 zijn vetzuren die tekenen van huidveroudering tegengaan door je huid gehydrateerd te houden. Het is aangetoond dat ze helpen bij huidaandoeningen veroorzaakt door ontstekingen en helpen bij het creëren van een beschermende barrière voor het huidoppervlak.

Ook omega 3 en omega 6 worden niet door het menselijk lichaam zelf geproduceerd, belangrijk dat je dit dus binnenkrijgt via je voeding. Chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, walnoten, soja, edamame boontjes, tofu en plantaardige oliën zijn hiervoor perfect geschikt.

6. Polyfenolen

Polyfenolen zijn antioxidanten en helpen cellen in je lichaam beschermen tegen schade door bijvoorbeeld zonlicht of luchtvervuiling, waardoor Polyfenolen kan helpen tegen huidveroudering.

Polyfenolen vind je in overvloed in kleurrijk fruit als appels, abrikozen, perziken en peren, samen met bessen zoals bramen, bosbessen, frambozen en aardbeien. Ook in broccoli, wortelen, spinazie, aardappelen en peulvruchten zitten veel polyfenolen.

7. Zink

Zink zorgt voor herstel en onderhoud van je huid door aanmaak van collageen en heeft bovendien  ontstekingsremmende eigenschappen. Zo wordt het ook gebruikt bij patiënten met acne. Daarnaast beschermt zink je huid tegen vroegtijdige huidveroudering door UV-zonneschade of luchtvervuiling.

Je lichaam slaat niet genoeg zink op, dus zorg dat je voldoende binnenkrijgt door producten te eten als vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en mosselen.

Bronnen: Sanitarium en Voedingscentrum

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!