Wat zijn de effecten van te weinig slaap op onze gezondheid?
Een gezonde levensstijl omvat een combinatie van gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het vermijden van slechte gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik. Het helpt ook om stress te verminderen en regelmatig medische controles te ondergaan. Een gezonde levensstijl kan helpen bij het voorkomen van veel chronische ziekten en het verbeteren van de algehele gezondheid en welzijn. Maar wat is het effect van te weinig (kwalitatieve) slaap op ons lichaam? Niet alleen fysiek, maar ook mentaal.
Mentale nadelen te weinig slaap
Waar we kinderen een bedtijd 13 jaar geven en ze zich hier ook aan moeten houden, zien we vaak dat veel volwassenen veel te lang opblijven. Dit komt omdat ze nog een film of serie willen afzien, waardoor ze vaak niet meer aan de benodigde slaap komen. Niet voor niets is het daarom dus ook bij volwassenen aan te raden om op een vaste tijd naar bed te gaan. In het begin is dit misschien even wennen, maar na verloop van tijd zal je hier wel aan gewend zijn. De mentale nadelen van te weinig slaap zijn namelijk enorm. Nu is het niet zo erg om een keer een nacht niet goed te slapen, maar wanneer dit structureel is, zal je al snel merken dat de eerste mentale klachten zullen opspelen. Eén van de vele klachten is last van concentratieproblemen, vooral tijdens je werk niet bepaald handig. Ook zorgt het ervoor dat je sneller geïrriteerd bent, waardoor je in een vervelende positie kunt raken met andere mensen.
Fysieke klachten te weinig slaap
Niet alleen mentaal heeft te weinig slaap zo haar weerslag op onze gezondheid. Ook lichamelijk krijg we op ten duur last. Zo zal onze weerstand drastisch achteruit gaan, waardoor we sneller ziek worden en dus niet optimaal kunnen presteren. Daarnaast zorg te weinig slaap ook voor vaak meer zin in ongezonde voedingsmiddelen, waardoor de kans op gewichtstoename op de loer ligt. Een ander veelvoorkomende klacht, is dat mensen last krijgen van hoofdpijn. Dat komt doordat onze hersenen niet alles op de juiste manier kunnen verwerken.
Hoe zorg je voor voldoende slaap?
Het klinkt misschien makkelijker dan gedacht, maar het is heel goed mogelijk om relatief eenvoudig te zorgen voor de juiste slaap. Wat vooral belangrijk is, is dat je zorgt dat je in een bepaald ritme komt. Net als dat de kinderen bedtijd 14 jaar op dezelfde tijd naar bed gaan, is dat voor volwassenen ook aan te raden. Dit zorgt er namelijk voor dat je lichaam eraan gaat wennen en je een stuk gemakkelijker in slaap valt. Daarbij komt ook dat iedere ochtend vaak ook rond dezelfde tijd op staat, aangezien je lichaam na een bepaald aantal uur te hebben geslapen, klaar is om uit bed te gaan. Natuurlijk kan het zo zijn dat dit niet bij iedereen werkt. Heb je het gevoel dat je moeite blijft houden met slapen, dan is het zeker verstandig om hierover met je huisarts in gesprek te gaan. Er kunnen namelijk ook onderliggende klachten zijn die zorgen voor problemen met slapen.