Wie ben jij?

Deze post gaat over jou. Sinds de start van deze blog, een paar maanden geleden hebben duizenden mensen de site NLbewustgezond.nl bezocht en leest rond de 40%, van alle bezoekers gemiddeld 1x per week een post, of een artikel. Mede door de enorme bezoekersaantallen, heb ik enige tijd geleden besloten een professionele partij in de hand te nemen, die een nieuwe, verbeterde site bouwde. Tevens heb ik een e-book over voeding uitgebracht. Dit succes en deze ontwikkelingen zijn dus mede dankzij jou, mogelijk gemaakt.

Wie ben jij?
Met behulp van Google Analytics krijg ik inzicht in de bezoekersstromen en kan ik een beeld vormen over de vele lezers. Zo probeer ik een beeld te vormen over de lezers. Volgens mij sta je redelijk bewust in het leven en derhalve ben je ook bewust met je gezondheid bezig. Je leest er af en toe wat over op internet, bijvoorbeeld op deze site. In de meeste gevallen doe je dat ‘s ochtends met je mobiel, of met je tablet en reis je met het openbaar vervoer naar je werk. Op je werk aangekomen, of wanneer je met de auto naar je werk gaat, lees je, voordat je echt gaat beginnen, één van de blogs je laptop of desktop. Soms lees je de blog ‘s avonds, op je tablet. Verreweg de meeste lezers hebben een iPhone, iPad of een Samson en die weten nog wel dat de vorige site niet erg goed leesbaar was op hun mobiele apparaat.

Hoger opgeleid en toch vragen
Je bent tussen de 25 en 55 jaar oud, je bent HBO of hoger geschoold en hebt een leuke baan. Je bent redelijk sportief, of redelijk sportief geweest en je wilt meer weten over hoe je nu een gezonde levensstijl kunt ontwikkelen. Je surft internet af en ziet veel verschillende onderzoeken voorbij komen, die soms tegenstrijdig zijn, elkaar soms tegen spreken, soms commercieel getint zijn en soms ronduit onwaar zijn. Je wil wat meer duidelijkheid over de verschillende aspecten van een gezonden levensstijl, dus vergroot je je referentiekader door verschillende artikelen te lezen van verschillende bronnen. Maar eigenlijk blijf je met veel vragen zitten.

Hoe kan dat?
Hoe kan het nu dat je met vragen blijft zitten, terwijl er bakken vol met informatie aanwezig is op internet? Dit heeft vele oorzaken, laten we het erop houden dat er op het gebied van voeding, verrassend weinig bekend is bij zowel artsen, onderzoekers en politici en dat commerciële partijen als farmaceutische bedrijven en supermarkten meer in je geld zijn geïnteresseerd dan dat ze zich om jou gezondheid bekommeren. Voor medicijnen gelden strenge regels, die bij wet zijn vastgelegd. Aan elk medicijn gaat (wetenschappelijk) onderzoek vooraf, alvorens de farmaceut er een claim aan mag koppelen. Dit proces kost veel tijd en heel veel geld.

Bij voeding gelden andere, vagere regels. Deze zijn geregeld in de Voedsel en Warenwet. Hierdoor vind je veel tegenstrijdige en onduidelijke adviezen, diëten, afslankpillen en zelf verklaarde goeroes op internet. De regels zijn gewoon niet duidelijk en laten heel veel ruimte voor interpretatie. Ook wordt hier geschermd met de vrijheid van meningsuiting. Dit schept verwarring. De ene partij biedt een wonder pil aan, een ander een sapkuur en de weer iemand anders zegt dat je het beste bepaalde combinaties kunt eten, waardoor je kilo’s afvalt. Helaas zijn de resultaten meestal hetzelfde. Eerst val je af, vervolgens kom je weer aan. Dus blijf je met vragen zitten.

Initiatief voor NLbewustgezond.nl
Het bovenstaande was mij ook opgevallen, gedurende de afgelopen jaren dat ik hiermee bezig ben. Ik heb talloze onderzoeken, rapporten en artikelen gelezen over obesitas, overgewicht en de gerelateerde chronische aandoeningen en de effecten van een ongezonde levensstijl op de ziektekosten. Ook heb ik de werken van diverse wetenschappers bestudeerd en ben ik tot een algehele conclusie gekomen. Deze luidt dat een gezonde levensstijl preventief werkt tegen allerlei chronische aandoeningen, ziektes, depressies en gewichtstoename. Erfelijkheid en andere onvoorziene omstandigheden daargelaten.

Het doel van nlbewustgezond.nl is dan ook om je te informeren over de verschillende aspecten van een gezonde levensstijl, zodat je die zelf kunt ontwikkelen. Ik ga dus uit van intrinsieke motivatie. Jij zult het zelf doen. Mijn rol in het hele verhaal is om de informatie die ik in de afgelopen jaren heb verzameld door studie en eigen ervaringen, te vertalen in een overzichtelijk verhaal, waar jij wat mee kunt doen. Hopelijk biedt deze site en deze blog je voldoende informatie en handvatten, zodat je een aantal gezonde veranderingen kunt aanbrengen in je levensstijl. Mijn ervaringen met gezonder eten en voldoende beweging zijn in ieder geval heel positief.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

  1. Laura schreef:

    Wat een sympathieke posts, erg leuk om te lezen! Hoe ben je ertoe gekomen om NLbewustgezond.nl te starten? Groet, Laura