Wat voor positieve effecten heeft beweging op je lichaam?

Voldoende beweging is gezond voor je. Door genoeg te bewegen zorg je er niet alleen voor dat je niet aankomt. Ook verminder je de kans op allerlei degenererende ziekten zoals overgewicht, botontkalking en diabetes 2. En daar blijft het niet bij. Ook diversen vormen van kanker, depressies, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol gehalte kun je voorkomen door dagelijks voldoende beweging. Beweging verbetert ook je bloedsuiker spiegel. Er zijn dus heel veel redenen om meer aan lichaamsbeweging te doen. Nog niet overtuigd? Lees dan gerust even verder.

Beweging is goed voor je hart en je bloeddruk

Door lichaamsbeweging verhoogt je hartslag. Dit is natuurlijk logisch. Je hart is een spier en deze spier train je automatisch wanneer je aan beweging doet. Hoe beter en hoe vaker je deze spier traint, hoe efficiënter je hart het bloed door je lichaam heen pompt.

Beweging positieve effecten. Meer weten? Download het e-boek Gezond in 10 stappen

Beweging stimuleert dus een goede werking van je hart en je bloedvatenstelsel.

Wat maakt beweging goed voor je bloeddruk?

Door lichaamsbeweging ontstaan nieuwe haarvaten in je spieren. Dit houdt in dat je bloedvatenstelsel groter wordt. Dit heeft onder andere als voordeel dat automatisch de druk afneemt op de wanden van je bloedvaten. Het bloed wordt immers door meerdere vaten gepompt.

Je bloeddruk vermindert. Hoe mooi is dat?

Een hoge bloeddruk, aan de andere kant, verhoogt de risico’s op een hartaanval en op beroertes. En die wil je liever voorkomen, toch? Hartaanvallen behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken in het westen. Dat je het even weet.

Beweging verbetert je conditie en cholesterolbalans

Bloed transporteert zuurstof en zuurstof is nodig voor de verbranding van calorieën. Door de verbranding van calorieën ben je in staat om bepaalde typen beweging uit te voeren. Door regelmatige te beweging verbetert dit proces. Dit betekent dat je steeds minder snel vermoeid raakt van dezelfde lichamelijke inspanning. Je conditie verbetert.

Ook je cholesterol verbetert door beweging

Door regelmatig te bewegen verbetert ook het cholesterolgehalte in je bloed. Je hebt het “slechte” LDL en het “goede” HDL cholesterol.

LDL cholesterol kan hart- en vaatziekten veroorzaken. LDL vervoert namelijk vet en cholesterol naar je weefsels en spieren. Wanneer deze energie niet gebruikt wordt, of wanneer laaggradige ontstekingen ontstaan in je aderen, kan het je vaten laten dichtslibben. Dat is niet zo mooi.

Het “goede”HDL cholesterol eet als het ware de LDL deeltjes op. Hoe dit zit, lees je hieronder.

Beweging voorkomt dichtslibben van aders en het lichaamsgewicht blijft op pijl

Door regelmatig te bewegen verhoogt het HDL cholesterol gehalte in je bloed. HDL schraapt het LDL van je vaatwanden af. Hierdoor voorkom je dus dichtslibbende aderen. En zodoende neem het risico op het krijgen van een hartaanval of een beroerte af.

En je lichaamsgewicht?

Regelmatig bewegen helpt dus om je lichaamsgewicht op pijl te houden. En dit is belangrijk in de strijd tegen diabetes 2. Door beweging blijft je lichaamsgewicht op pijl, of daalt het.

Door vaker te bewegen is je lichaam beter in staat om suikers uit je bloed zonder tussenkomst van insuline, op te nemen in je cellen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

En wat als je toch zwaarder wordt?

Wanneer je toch zwaarder wordt, is je lichaam minder goed in staat om de suikers in je bloedbaan, op te nemen in je lichaamscellen. Als antwoord hierop maakt je lichaam meer insuline aan.

Het hormoon insuline zorgt er namelijk voor dat suikers, of glucose, wordt opgenomen in je cellen.

Maar op een bepaald moment kan je lichaam eenvoudigweg, niet genoeg insuline meer aanmaken om alle suikers te verwerken. Hierdoor stijgt het suikergehalte in je bloed en dit is niet gezond.

Wanneer je lichaam te veel insuline aanmaakt, omdat dit nodig is vanwege de grote hoeveelheden suiker in je bloed, kan er sprake zijn van insulineresistentie. Dit kan weer leiden tot diabetes 2. Diabetes 2 is een ware epidemie.

Lichaamsbeweging helpt je metabolisme te versnellen

Door regelmatige beweging stijgt ook de snelheid van je metabolisme. Wanneer je beweegt verbrand je meer calorieën, zowel tijdens als na de beweging.

Metabolisme is het omzetten van voeding, lees calorie-inname, in energie die te gebruiken is voor allerlei lichamelijke processen, lees calorieverbranding.

Hoe sneller je metabolisme, hoe gemakkelijker je op gewicht blijft.

Regelmatige beweging activeert ook diverse neurotransmitters, zoals endorfine en dopamine. Door deze stofjes krijg je een prettig, alert en gelukzalig gevoel. Meer over neurotransmitters lees je in het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.

Wat voor soort beweging helpt?

Alle, van de hierboven beschreven effecten ontstaan wanneer je dagelijks vanaf 10 tot 15 minuten aan beweging doet. Die 10 tot 15 minuten heeft je lichaam nodig om (als het ware) op te starten. Het gaat erom dat je de bewegingsvorm aaneengesloten uitvoert.

Je dagelijkse beweging hoef je niet perse te zoeken in een sportschool, op een racefiets, een zwembad of in een rondje joggen. Deze bewegingsvormen zijn wel heel erg effectief voor een goede gezondheid en een gezond gewicht.

Een stevige wandeling, huishoudelijke klussen of op de fiets van en naar je werk helpen ook.

Meer weten?

Genoeg beweging is dus niet heel erg spannend. Maar tot hoeveel beweging kom jij elke dag? Het is belangrijk om elke dag van de week voldoende te bewegen.

Wil je meer aan beweging doen, maar weer je niet goed waar je de tijd vandaan haalt? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens. Je wilt immers niet ziek worden op latere leeftijd en afhankelijk zijn van medicatie, toch?

Door meer te weten over het juiste type eten en het juiste type lichaamsbeweging ben jij zelf in staat om de juiste keuzes te maken. En dat is belangrijk, toch?

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Beweging geeft het metabolisme een boost. Je metabolisme is de sleutel om dagelijks meer calorieën te verbranden. Hoe het werkt lees je in het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Lichaamsbeweging helpt natuurlijk ook bij afvallen. Hoewel voeding de meest bepalende factor is bij overgewicht. Lees het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen omdat afvallen vooral ook een kwestie is van een stabiele bloedsuikerspiegel en een hormonale balans. Je leest het allemaal.

De e-boeken zijn alleen op deze site verkrijgbaar. Er geldt een niet goed, geld terug garantie omdat ik ervan overtuigd ben dat de info uit alle e-boeken bijdraagt aan een goede gezondheid en een goed gewicht. Tenminste, als je de theorie toepast natuurlijk 🙂

Meld je ook aan voor de maandelijkse update vol gezonde info die je gezonder en fitter maakt.

Bronnen:
1. https://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/physical-activity-and-obesity/
2. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2018/11/13/new-physical-activity-guidelines-for-americans/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!