Wat te doen met kerst? Maak de kerstdagen leuker
Wat te doen met kerst? Nee, we gaan het in dit artikel niet hebben over een uitje. We gaan het hebben over hoe je de kerstdagen op een leuke manier overleeft. Tijdens de kerstdagen bivakkeer je immers urenlang met familie en schoonfamilie in een huiskamer. Iedereen heeft zijn of haar best gedaan om er wat van te maken. De verwachtingen zijn hoog, de afgelopen periode wat het erg druk en je voelt je totaal niet ontspannen. Dit zijn de ingrediënten voor een teleurstelling en dat is nou net niet wat je wilt. Dus, wat te doen met kerst? Je wilt toch terug kijken op een geslaagde tijd?
Wat te doen met kerst?
De maand december is meestal een drukke maand. Veel bedrijven ronden bepaalde werkzaamheden af of nemen bepaalde beslissingen. Dit brengt extra werk met zich mee en wie moet dat doen? Juist ja, jij.
Op de school van je kinderen is er altijd wel iets van een viering. Leuk als de ouders ook iets doen. Het is immers kerst!
Thuis heb je ook van alles te doen; kerstboom optuigen, huis aan kant, kerststukjes, inkopen doen voor het kerstdiner. De kinderen zijn ook moe van een lange schoolperiode en zij voelen dat er iets in de lucht hangt.
Misschien doe je cadeaus onder de boom en koop je een nieuwe kerstoutfit. Leuk allemaal, maar het kost tijd en die tijd heb je helemaal niet. Zeker niet in december.
En waar komt dit alles tot uiting? Juist, tijdens het kerstdiner.
Dus wat te doen met kerst? Deze 5 manieren helpen je op een leuke manier de kerstdagen door te komen. Niet alleen de kerstdagen, eigenlijk.
1. Wat te doen met kerst? Relax!
Ok, tijd is dus een schaarse factor. Wat heeft het voor zin om te stressen, als je toch geen tijd hebt? Helemaal niets toch?
Hiermee bedoel ik niet dat het je dan maar koud moet laten. Ik bedoel dat het totaal geen zin heeft dat jij nog eens een extra lading stress toevoegt aan je toch al drukke schema.
En wat denk je dat je kinderen en de andere familieleden voelen, wanneer jij zo gestrest rond rent?
Dus, wat te doen met kerst? Maak een aantal to do lijstjes en werk deze zo goed als je kunt af. Stel je prioriteiten. Sommige punten zijn “nice to have” in plaatst van “need to have”.
2. Stop die rol te spelen
Veel mensen gaan naar hun ouders en oma heeft dan een mooi diner in elkaar gezet. Op zich is dit prima. Maar wat gebeurt er wanneer jij de drempel van het ouderlijk huis over bent?
Onbewust kruip je weer in de rol die je als kind had. Je gaat eens lekker achterover leunen, zoals je in je tienertijd ook deed. Moeder ruimde wel op, je vader vertelde wel dat je aan je werk moest.
Je laat je dus lekker bedienen. Valt wat voor te zeggen natuurlijk. Er zit alleen wel een behoorlijk maar aan.
Doordat je weer in de “kind rol” gaat zitten bij je ouders, ga je je mentaal gezien ook zo gedragen.
Dit komt tot uiting wanneer je broer, je zus, je vader of je moeder iets zegt en jij op dat moment een vertrouwd (maar niet prettig) gevoel krijgt. Zo van: “Oh, daar gaan we weer”. “Moet hij die opmerking nou weer maken?”
Inmiddels ben je volwassen. Misschien heb je zelf kinderen. En ben je sinds je jeugd, mentaal gezien, flink gegroeid. Stap dus uit die rol van Ouder – Kind. Je bent immers ouder.
Merk ook eens op hoe broers met elkaar gaan wedijveren om het hoogste woord, of gaan lachen om (steeds weer dezelfde) flauwe grappen.
Dus, wat te doen met de kerst? Stop met het spelen van die rol uit je jeugd. Grow up, je bent volwassen. Gedraag je er dan ook naar.
3. Reflecteer
Tijdens de kerstdagen reflecteer ik altijd hoe het afgelopen jaar is geweest. Eigenlijk reflecteer ik dagelijks, dan wel wekelijks. Maar tijdens de kerst vind ik het net wat specialer.
Zelfreflectie is een prima manier van feedback en feedback en een prima manier om (mentaal) te groeien. Sterke leiders nemen hun feedback erg serieus.
Tips om te reflecteren:
Mensen zijn vaak geneigd om te kijken naar de dingen die niet goed zijn gegaan. De emoties die ze daarbij hebben ervaren zijn meestal heftig en blijven lang hangen.
- Kijk eens naar wat er allemaal goed is gegaan het afgelopen jaar. Doorgaans gaat er meer goed dan dat er fout gaat. Maar onbewust kijken veel mensen juist naar de dingen die niet goed gaan.
- Zoek het in de kleine dingen, zoals de trotse blik van je kind toen het een tekening aan je gaf, of een mooi moment tijdens de zomervakantie.
- Schrijf je ervaringen op. Zodoende blijven ze niet in je hoofd zitten.
- Benoem je angsten. Iedereen is ergens onzeker over, iedereen kent een angst of heeft een trauma. Beschrijf die angsten in een boekje en bedenk je wat er werkelijk zou gebeuren wanneer je angsten werkelijk zouden gebeuren. Bedenk ook wat je kan doen om dit te voorkomen.
- Maak van reflectie een (wekelijks) terugkerende gewoonte.
Dus, wat te doen met kerst? Laat de gebeurtenissen van het afgelopen jaar (of jaren) eens rustig de revue passeren. Probeer de vervelende dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken.
Doe bijvoorbeeld alsof niet jij dit hebt meegemaakt, maar iemand anders en dat het jouw taak is om deze persoon van goed advies te voorzien.
4. Mediteer
Sinds een aantal maanden mediteer ik met regelmaat. Ongelofelijk, dat werkt!
Nou klinkt mediteren behoorlijk suf en zweverig. Maar het resultaat heeft veel impact.
Weet je waarom dat zo is? Je brein is grofweg onderverdeeld in 2 delen; het bewuste en het onbewuste brein. Het bewuste brein (de prefrontale cortex) regelt allerlei zaken zoals spraak, cognitie en impulsbeheersing.
Juist door het bewuste brein ben je in staat om te praten, te luisteren, te werken en je correct te uiten om maar wat te noemen.
Echter, the magic happens juist in je onbewuste brein. Ongeveer 90% van al je beslissingen neem je onbewust. Dit houdt in; via je onbewuste brein.
Dus, als jij vervalt in bekende patronen (en dat doe je) dan komt dit dus door je onbewuste brein. Wanneer je wilt veranderen, dan is het van groot belang dat je je onbewuste brein anders programmeert. Meditatie is een goede manier om dit te doen.
Dus, wat te doen met kerst? Probeer het eens uit. Heel simpel; adem in, adem uit. Meer over meditatie lees je in dit artikel.
5. Lekker genieten
Ga vooral proberen lekker te genieten. Natuurlijk gebeuren er allerlei dingen waar jij je aan zou kunnen storen. En natuurlijk worden er dingen gezegd die jou zouden kunnen irriteren.
Natuurlijk wordt er gevraagd naar je baan, ook al wil je daar niet over praten. Weet je wat je dan kan doen? Doe alsof je vertelt over een ander. Dit is een makkelijke manier om wel de informatie over te dragen, maar om niet de impact van die info als emotie te voelen.
Dus, wat te doen met kerst? Lekker genieten, je hebt het verdiend!
Meer weten?
Wil je meer weten over geluk, of ben je op zoek naar de geheimen van succes? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. Je ontdekt dat succes geen geheim is, maar een methode.
Wil je graag gezonder leven, je gezonder voelen en heb je geen tijd om alles haarfijn uit te zoeken? Dan heb ik goed nieuws voor je. Al dat uitzoekwerk heb ik voor je gedaan. Het was een hele klus en je lees het in het e-boek Gezond In 10 Stappen.
Wil je (na de kerst) verantwoord afvallen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Het werkt gegarandeerd.
NLbewustvoedingsadvies
Maak ook een afspraak voor persoonlijk voedingsadvies. Wat je eet bepaalt hoe je je voelt en hoeveel je weegt. Wil jij ook afvallen, wil jij je fit voelen en wil jij vooral ook niet ziek worden op oudere leeftijd? Boek dan ook een online afspraak.
Af en toe ook een mail ontvangen die je leven leuker en gezonder maakt?