Waarom je goede voornemens voor 2019 niet uitkomen?

Veel mensen hebben de goede voornemens voor 2019 om eens flink af te vallen, te stoppen met roken, een nieuwe baan te zoeken, meer te gaan bewegen, gezonder te eten en ga zo maar door. De meeste van die goede voornemens voor 2019 hebben helaas één ding met elkaar gemeen; ze komen niet uit. Je weet dit eigenlijk van te voren al, maar ook dit jaar probeer je het gewoon weer een keer. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het heel erg zonde is dat je je goede voornemens niet laat uitkomen. In dit artikel lees je hoe je goede voornemens voor 2019 wel uitkomen. 

Goede voornemens voor 2019

Het is natuurlijk wel een beetje cliché, maar ieder jaar bekijk je toch weer wat je het afgelopen jaar hebt gedaan. En natuurlijk evalueer je ook wat je allemaal had willen doen.

Hopelijk zit er geen groot verschil tussen je goede voornemens van 2018 en met hetgeen je allemaal gedaan hebt.

Wilde je meer geld verdienen en is het gelukt? Mooi! Wilde je je fitter voelen, afvallen of een bepaalde sportieve prestatie neer zetten en is het gelukt? Super! Ben jij ook een bedrijf gestart? Stoer!

Goede voornemens voor 2019. Meer weten? Lees het e-boek Wat Je Denkt en Jezelf eens.

Toch blijken de goede voornemens van veel mensen niet verder te komen dan wensen, die niet uitkomen. Er bestaan flinke verschillen tussen hun goede voornemens en hetgeen ze realiseren.

We gaan eens even kijken hoe dit komt. Wanneer je weet waar het door komt, dan kun je er wat aan doen.

Hopelijk komen al goede voornemens voor 2019 uit. Het is je gegund!!

En waarom komen je goede voornemens voor 2019 niet uit?

Tsja, waarom zoude je goede voornemens voor 2019 niet uitkomen?

In de eerste plaats komen ze niet uit omdat er iets gebeurt wat jouw aandacht opeist. Met andere woorden; een externe omstandigheid zorgt ervoor dat jij je plannen niet realiseert.

Je aandacht wordt dus afgeleid van jouw doelen omdat er iets in jouw leven verandert. En je kunt daar niets aan doen.

Wat verandert er dan? Het kan zijn dat het economisch tegen zit, je baan staat op het spel, je vader of moeder wordt ziek en heeft verzorging nodig. Het kan ook zijn dat je zoon of dochter in een hoger sportteam terecht komt en daarom moet je hem/haar vaker halen en brengen.

Je kunt er dus niets aan doen. Zo simpel is het, toch?

Ok, what’s the point?

Het punt is dat er altijd externe omstandigheden zullen zijn waardoor jij je goede voornemens voor 2019 niet realiseert. Je agenda is immers nooit leeg, het is nooit het juiste moment en de omstandigheden zijn nooit optimaal.

Daarom moet je je nooit laten afleiden door externe omstandigheden!

Externe omstandigheden zullen er altijd zijn, je kunt ze niet beïnvloeden en toch ze pakken je aandacht en je tijd. Het enige wat eigenlijk telt is hoe jij denkt over die externe omstandigheden en hoe jij je erbij voelt. Zo’n omstandigheid krijgt immers pas waarde (voor jou) door het gevoel of de gedachte die jij eraan toekent.

Je moet er dus mee dealen.

Stop dus met excuses bedenken waarom je je goede voornemens niet kunt realiseren en onderneem actie.

Heb je daar hulp bij nodig? Lees dan het inspirerende e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

Ten tweede waarom je goede voornemens in 2019 niet uitkomen

Omdat je het eigenlijk zelf niet wilt. Het is oncomfortabel. Je wilt wel maar je durft het eigenlijk niet.

Dit heeft te maken met de enorme som van ervaringen, gevoelens, angsten en andere emoties die jij tot dusverre hebt meegemaakt. Angst voor het onbekende.

Goede voornemens voor 2019

Hoog tijd dus om te kijken waarom die goede voornemens voor 2019 niet uitkomen. Als je weet waarom ze niet uitkomen, dan kun je er wat aan doen, zodat het tegenovergestelde gebeurt.

1. Te ambitieus

Je goede voornemens zijn te groot. Te ambitieus. Je wilt stoppen met roken, 20 kilo afvallen, een bedrijf starten, gezonder eten? Prima voornemens! Maar dat is het punt niet.

Heb je enig idee hoeveel moeite je dit gaat kosten?

Wat moet je doen, zodat je (een deel van) dit goede voornemen wel realiseert?

Ik zou het grote ambitieuze doel definiëren, bijvoorbeeld een bedrijf starten. En ik zou het zien als stip op de horizon. Dan zou ik het ambitieuze doel verdelen in subdoelen.

Subdoelen?

Een groot doel deel je op in kleinere behapbare subdoelen. Het voordeel hiervan is dat het mega grote (en oncomfortabel voelende) doel wel blijft bestaan, maar dat je de “berg” in stukjes hakt. Hierdoor wordt het doel behapbaar, overzichtelijk en je kunt vaker “je doel halen”.

Hoe meer subdoelen je behaalt, hoe meer je in een positieve flow terecht komt.

Een voorbeeld

Je wilt een bedrijf starten in 2019. Dit wordt dus de leidraad, ofwel de stip op de horizon.

Verdeel dit goede voornemen in een aantal subdoelen.

Definieer waarin je een onderneming wilt starten, hoeveel tijd je ermee bezig kunt zijn, hoeveel investeringsgeld je nodig hebt. Bepaal wanneer je het business plan af wilt hebben. Beschrijf duidelijk welke rol jouw bedrijf zou moeten vervullen om het leven van anderen te verbeteren.

Kortom, allemaal subdoelen die je per stuk kunt realiseren in een paar weken of in een paar maanden.

Nog een voorbeeld

Je wilt 20 kilo afvallen. Mooi, dat wordt dan de stip op de horizon.

Afvallen is geen lineair proces. Je kunt dus niet stellen dat je elke maand 2 kilo afvalt, zodat je na 10 maanden je doel hebt behaald. Afvallen zal in het begin snel gaan en later minder snel. Wellicht zelfs stagneert het proces zelfs. Velen laten zich hierdoor ontmoedigen.

Afvallen is voor 80% een kwestie van wat je in je mond stopt en 20% lichaamsbeweging.

Dat je te dik bent geworden komt (bijna altijd) door bepaalde gewoontes. Teveel suiker, te weinig groente, teveel frisdrank, te weinig fruit en volle granen.

Leefstijl gerelateerde aandoeningen zoals diabetes 2, zijn vaak het gevolg van overgewicht. En intussen overlijden er jaarlijks meer mensen aan de gevolgen van dergelijke leefstijl gerelateerde aandoeningen dan dat er mensen overlijden aan ongelukken en ouderdom.

Zoek het eerst eens in je voeding, als je wilt afvallen.

Subdoelen; zorg ervoor dat je 1 dag per week super gezond eet. Laat de rest bij het oude. Als je die ene dag goed kan volbrengen (meestal na een week of 3 tot 5) ga je twee dagen super gezond eten. Moet jij eens kijken wat er gebeurt. 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu


Vervolgens ga je een dag per week meer bewegen. De calorieën moeten immers verbrand worden. Ook het bewegen hoeft geen doel op zich te worden. Start gewoon om 1 dag in de week 1 uur per dag extra te bewegen.

Hoe doe je dat? Ga gewoon op de fiets naar je werk, ga wandelen of spreek met iemand af die ook wil afvallen en meer wil bewegen. Die ene dag worden er 2 en die 2 dagen worden er 3.

Zorg ervoor dat bewegen een gewoonte wordt, die je makkelijk vol kunt houden.

2. Je vertaalt je goede voornemens niet in gewoontes

“A Goal Without a Plan is Just a Wish”. Wat heb je aan een doel, of een goed voornemen als je er geen actie op onderneemt?

Helemaal niets.

Sterker nog, het werkt averechts. Je hebt wel het verlangen, maar het komt niet uit omdat je er niets aan doet. Dit voelt frustrerend.

Koppel dus altijd een actieplan aan je goede voornemen.

3. Je hebt geen discipline

De meeste mensen houden hun nieuwe gewoonte 2 tot 3 weken vol. Dan is de nieuwigheid ervan af en vervalt men wederom in de oude patronen.

Het duurt echter 3 weken tot 60 dagen voordat je lichaam een nieuwe gewoonte “eigen” is. Dit houdt dus gewoon in dat je meer moet doorzetten. Natuurlijk komt het je niet aangewaaid en natuurlijk zijn er soms meer redenen om niet aan je goede voornemen te werken dan wel.

Maar ja, dan gebeurt er dus niets. En vervolgens voel je je teleurgesteld in je zelf, “Weer niet gelukt”. Ken je dat gevoel?

Ja, mooi!…. heel menselijk

Gebruik dit gevoel om dagelijks aan je doelen te werken. Reserveer dagelijks 1 uur in je agenda om de tijd te creëren die je nodig hebt.

Wat vind je hiervan: als jij jezelf elke dag met 1% kan verbeteren, hoeveel beter ben jij dan na 1 jaar?

4. Je houdt je goede voornemens voor 2019 voor jezelf

Wat maakt het nou uit of je je goede voornemens met anderen deelt of niet? Nou, heel veel. Juist door je goede voornemens te communiceren, committeer jij je aan dat doel. Je vertelt immers aan anderen wat je van plan bent.

Schrijf je doelen ook op. Deze techniek is super simpel en werkt fantastisch.

Juist door je doelen te noteren en te delen met anderen wil je je goede voornemens halen. Je wilt toch niet af gaan? Je wilt dat mensen trots op je zijn.

5. Je vindt jezelf niet belangrijk genoeg

Deze is natuurlijk kwalijk. En helaas geldt dit voor heel veel mensen. Je vindt jezelf gewoon niet belangrijk genoeg. De goedkeuring van anderen is belangrijker voor je dan dat jij je goed voelt met hetgeen je aan het doen bent. De waardering van je leidinggevende is belangrijker voor je dan je gevoel voor eigenwaarde.

Geef eens antwoord op deze vraag: “Hoeveel weet jij van jezelf en hoeveel weet jij van anderen?” Beetje confronterend, moet ik toegeven. Maar juist door je uit je comfortzone te duwen, komt progressie.

Je gaat je goede voornemens voor 2019 niet realiseren omdat jij jezelf niet belangrijk genoeg vindt. Je vindt het daarom onnodig om tijd en energie in jezelf te steken. Dit is natuurlijk bijzonder vervelend.

Meer weten?

Wil je meer weten over het behalen van je doelen? Succes en geluk zijn geen geheimen. Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf maar eens.

Wil jij ook graag flink afvallen en ben je het beu om vervolgens weer aan te komen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Wil je weten hoe piepkleine stofjes (neurotransmitters) bepalen hoe jij je voelt? En, als je dan toch aan het even bent, wil je weten hoe jij deze neurotransmitters kan beïnvloeden zodat ze in je voordeel werken? Lees dan het populaire het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Heb jij als goed voornemen om komend jaar gezonder te eten en te leven? Kies dan voor het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Ook af en toe een leuk mailtje ontvangen?

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!