Help, die kilo’s moeten er af! En snel ook!

Is de strijd tegen de kilo’s weer begonnen? Vraagje, waarom zou je er eigenlijk een strijd van maken? Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze “even de knop om moesten zetten” om hun kilo’s kwijt te raken. Met trots vertellen zij vervolgens hoeveel kilo ze zijn afgevallen en in wat voor een korte tijd dit is gelukt. Meestal hoor ik ook dat het eigenlijk helemaal niet eens veel moeite heeft gekost. Dus waarom zou je er een strijd van maken, het resultaat is toch leuk? En blijkbaar gaan die kilo’s er best gemakkelijk van af. In dit artikel lees je 6 manieren om op een makkelijke manier een flink aantal kilo’s af te vallen. Eerst gaan we eens kijken waarom je eigenlijk steeds weer aankomt.

Hoe komen die kilo’s er steeds weer aan?

Je komt meestal aan vanwege bepaalde gewoontes. Zo simpel is het eigenlijk. En het mooie is dat bepaalde gewoontes er ook voor kunnen zorgen dat je die kilo’s weer kwijt raakt.

Wat maakt het dan moeilijk?

In 95% van de gevallen ben jij degene die je lichaamsgewicht bepaalt. Natuurlijk kunnen er redenen zijn waar je niets aan kunt doen en waardoor je toch aankomt. Denk hierbij aan zwanger raken, bepaalde medicatie of dat je een been breekt en tijdelijk niet meer goed kan bewegen.

Maar kijk gewoon eens naar wat jij hebt gedaan om dikker te worden. Wees eerlijk naar jezelf.

Snel die kilo's kwijt. Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Laten we er verder geen halszaak van maken. Jij wilt van die kilo’s af en bepaalde gewoontes gaan je daarbij helpen. Hieronder lees je er 6.

Hoe gaan die kilo’s er weer makkelijk vanaf?

Door de onderstaande 6 gewoontes toe te passen raak jij die kilo’s gemakkelijk kwijt.

1. Geen suiker

Met stip om nummer 1; geen suiker. Naast de calorische waarde kent suiker bijzonder veel nadelen. Zo bevat het geen nutriënten, waardoor er roofbouw op je lichaam plaats vindt en zodat er mineralentekorten kunnen ontstaan.

Hoe merk je een vitamine en mineralentekort op? Nou, je voelt je niet fit en energiek en je bent regelmatig ziek.

Een ander flink nadeel van suiker is dat het bepaalde neurologische paden kan versterken. De afgifte van dopamine bijvoorbeeld. Dopamine is een neurotransmitter welke onderdeel uitmaakt van je overlevingsmechanisme.

Doordat je hersenen dopamine aanmaken, voel jij je prettig. Dit is een biologisch feit.

Door veel suiker te eten maken je hersenen veelvuldig dopamine aan. En dat is een probleem. Door de veelvuldige afgifte van dopamine raakt je als het ware verslaafd aan suiker. Drugs, nicotine, gokken en alcohol kennen eenzelfde werking.

Als je meer wilt weten over neurotransmitters (ze bepalen eigenlijk je leven) lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens. 

Van stress naar geluk ebook

Van Stress naar Geluk

Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.

In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.

€ 15,99 € 7,99
Bestel nu

 

2. Meten is weten

Weeg jezelf elke week, rond hetzelfde tijdstip. Je mag jezelf natuurlijk ook dagelijks wegen, maar dan zul je niet veel verandering zien.

Waarom moet je je regelmatig wegen? Dit doe je omdat wegen een gewoonte is en deze gewoonte helpt je om bezig te zijn met afvallen. Juist door jezelf regelmatig te wegen ga je ook bewustere keuzes maken (in voeding en beweging) die ervoor zullen zorgen dat die kilo’s verdwijnen.

Simpel toch?

3. Definieer een doel

Hoeveel wil je afvallen en binnen welke termijn wil je dit gerealiseerd zien? Een doel definiëren is zoiets als een bestemming in je TomTom tikken. Je gaat toch niet in je auto zitten, een stuk rijden om ergens aan te komen waarvan je vooraf geen idee had? Tuurlijk niet, je hebt altijd een bestemming.

Over het definiëren van doelen zijn flink wat boeken geschreven. De Universiteit van Harvard heeft hier een soort onderzoek naar gedaan. Het bleek dat de graduates die hun doelen hadden gedefinieerd om een bepaald inkomen te verdienen, om gelukkig getrouwd te zijn, gezond te zijn en om een bepaalde carrière te realiseren veel succesvoller waren dan de graduates die dit niet hadden gedaan.

Weet je hoeveel procent van die Harvard graduates hun doelen hadden gedefinieerd? Zo’n 5%.

Bottom line; definieer dus een doel omdat een doel aanzet tot actie.

4. Bewegen

Door flink te bewegen zouden de kilo’s eraf vliegen, zo luidt de gedachte. Maar van flink sporten krijg je ook honger, dus eet je meer. Val je dan wel af door flink te bewegen?

Natuurlijk val je af door te bewegen. Heeft met de snelheid van je metabolisme (stofwisseling) te maken. Hoe sneller dit proces verloopt, hoe meer calorieën je verbrandt. En hoe meer calorieën je verbrandt hoe meer kilo’s je kwijt raakt.

Je hoeft er echt geen spartaans trainingsregime op na te houden. Helpt wel natuurlijk, maar hoe groot is de kans dat je dit regime volhoudt?

Zoek het dus in vormen van beweging die je voor langere periode volhoudt, zodat dit een gewoonte wordt. Denk hierbij aan wandelen, op de fiets naar je werk of gewoon vaker je huis stofzuigen. Simpel toch?

Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

5. Ontspan

Wanneer ik mensen voedingsadvies geef, dan vertel ik er eigenlijk altijd bij dat een gezond gewicht en een gezond lijf niet alleen het gevolg is van de juiste voeding. Ook de mate van spanning die je ervaart speelt een belangrijke rol.

De mentale rol wordt vaak onderschat. Het is namelijk niet gemakkelijk om stress te relateren aan overgewicht en het toenemende risico op een hartaanval. Bij voeding (en vooral bij roken) ligt dit anders.

Maar goed, waar het om draait is dat stress bepaalde neurologisch paden versterkt. Zo spelen de neurotransmitters adrenaline en cortisol een belangrijke rol in de opslag van energie in je vetcellen. Dit houdt dus in dat stress je dik kan maken. 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

6. Geen calorieën tellen

Calorieën tellen is een onzinnige bezigheid. Een calorie zegt namelijk niet zoveel. De afkomst van de calorieën, de verpakking, zegt alles over een calorie.

De calorieën van 100 gram groente hebben een totaal andere uitwerking in je lichaam als de calorieën van 100 gram suiker. Waarschijnlijk kan jij zelf al raden welke calorieën beter voor jou zouden zijn.

Focus dus liever op wat je eet in de plaats van hoeveel je eet.

Meer weten?

Wil jij meer tips en inzichten die je helpen om flink wat kilo’s af te vallen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Wil je gezonder eten zodat je (automatisch) ook een gezond gewicht krijgt en wil je de risico’s op chronische aandoeningen verkleinen? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Je weet nu een beetje hoe belangrijk neurotransmitters voor je zijn. Meer weten? Download dan het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Wil jij ook af en toe een mail ontvangen, vol gezonde info die je leven leuker en gezonder maakt?

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!