Mediteren, heb jij het al geprobeerd?

Je hoort steeds vaker dat mensen regelmatig mediteren. Waarom doen zij dat? Mediteren zij om tot rust te komen, om te ontspannen, om stress te laten ontsnappen of om beter te worden? Sinds een aantal weken mediteer ik ook met regelmaat en ik kan je zeggen dat het mij super goed bevalt. Het is niet alleen een gemakkelijke manier om te ontspannen. Het levert nog veel meer op . Mediteren is ook niet moeilijk en het kost helemaal niet veel tijd. Je hoeft echt geen uren op een kussen te gaan zitten. In dit artikel lees je waarom je zou mediteren en hoe je het kan doen. 

Wat is mediteren?

Laten we eerste eens kijken wat mediteren eigenlijk is. Je hebt vast wel eens een afbeelding gezien van een monnik, zittend in de Lotus houding en de ogen gesloten. Nou, dat dus. Maar het kan ook anders.

Mediteren kun je zien als spirituele oefening. Het is een mentaal proces.

Het woord mediteren komt overigens uit Latijn; meditatio. Meditatio heeft diverse betekenissen in het Latijn; studie, overdenking, reflectie, overweging en reflectie.

Mediteren, zeker proberen! Meer weten over geluk en succes? Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf

Mediteren en “zijn”

Maar goed, meditatie is meer een oefening in stilte of in simpelweg “zijn”.

Meditatie wordt gebruikt voor allerlei doeleinden. Denk hierbij aan ontspanning, stress laten afvloeien, jezelf beter te maken (in de zin van gezonder) of jezelf beter te leren kennen.

Waar komt mediteren eigenlijk vandaan?

Meditatie ontstond ongeveer 5 eeuwen geleden in India. Heilige mannen en vrouwen die het Vedische hindoeïsme beoefenden zijn ermee begonnen.

Het hindoeïsme vind ik overigens een fantastische godsdienst, vooral de vorm die men op het eiland Bali beoefent. De kern van dit geloof; (wat mij betreft) god zit overal in, zelfs in een rijstkorrel. Vandaar dat het hindoeïsme talloze goden kent.

Al die goden worden geëerd met offers, rituelen en zegeningen.

Waar werd meditatie voor gebruikt?

Meditatie werd gebruikt om geestelijke en spirituele verlichting te vinden. Hieronder kun je verstaan dat men los kwam van het ego en de beperkingen van de menselijke geest. Men werd dus altruïstischer. Aan Hindoes merk je dit doordat zij zorgzaam en dankbaar omgaan met alles en iedereen in hun omgeving.

Mediteren is ook een onderdeel binnen het boeddhisme. De grondlegger van het boeddhisme, Siddharta Gautama bereikte verlichting door dagen lang te mediteren onder een bodhiboom.

Ken je het verhaal van Boeddha?

In het kort; Gautama was een prins, steenrijk! En zijn vader had hem nooit de wereld buiten het koninklijk paleis laten zien. De jonge prins dacht dat de wereld bestond uit de pracht en praal van het paleis. Dit was immers zijn wereld.

De waarheid bleek weerbarstig.

Op een dag kwam Siddharta Gautama toch buiten de muren van het paleis en zag hij een hele arme bedelaar. Gautama was diep onder de indruk en besloot het paleis te verlaten en de wereld in te trekken. Er volgde een moeizame periode voor de jonge prins.

Hij verloor alles en raakte (na jaren) verlicht nadat hij een aantal dagen had gemediteerd onder een bodhiboom. Vandaar dat bodhibomen in boeddhistische landen heilig zijn.

Ok, waarom zou je gaan mediteren?

Door te mediteren zul je niet direct een Boeddha worden. Mediteren kan je wel heel veel brengen. Het helpt niet alleen om meer in balans te komen met je zelf en om tot rust te komen. Het geeft je ook inzichten in WIE je bent in plaats van WAT je bent.

Waarom is dat laatste zo belangrijk? Dit is belangrijk omdat WIE je bent degene is die hier op deze aarde is gekomen. Je echte, pure en unieke zelf dus. WAT je bent is hetgeen je ervan je gemaakt hebt. Vaak bestaan er grote verschillen tussen WIE en WAT je bent.

Confronterend? Prima toch, lees maar even verder.

Wat je bent

Wat je bent, zijn bijvoorbeeld je diploma’s, je inkomen, je lease auto, je baan, het huis waarin je woont en dat soort dingen. Je ontleent hier zekerheid en status aan. Mensen spreken hier hun waardering of hun mening over uit. WAT je bent is extern gericht.

Wie je bent

Wie je bent is datgene wat je graag wilt, wat je graag doet, waar je werkelijke talent ligt, hoe je van nature omgaat met mensen. Wat mensen bij jou voelen en wat jij uitstraalt, dat is WIE je bent. WIE je bent komt vanuit jezelf.

Name dropping

Door te mediteren leer je onder andere je gedachten te observeren. Je beseft dat je niet alleen maar gedachten hebt, maar dat je gedachten bent. Boeddha zei al: “What you think is what you become”. Met andere woorden; wat je denkt over jezelf, ben je ook.

Een groot industrieel en zakenman en de grondlegger van Ford Motor Company, Henry Ford, zei hier ooit iets soortgelijks over: “If you think you can’t, you are right. If you think you can, you are right too”.

Doe ermee wat je wilt.

Ook ontwikkel je door meditatie meer mededogen. Je wordt niet alleen milder voor jezelf, maar ook voor je medemens. En dat is best wel fijn.

Hoe begin je er eigenlijk mee?

De start is eigenlijk super simpel. Ik ga altijd op een stoel zitten of op de grond, in kleermakerszit. Het enige belangrijke is dat je je rug recht houdt, als je zit. Je kan namelijk ook liggen, wandelen en zelfs andere activiteiten doen.

Zittend mediteren werkt wat mij betreft wel het beste. Zorg ervoor dat je hoofd in lijn blijft met je rug. Hierdoor zijn allerlei energiecentra, zoals je hart, je geslachtsorganen, je schildklier en je pijnappelklier in je hersenen met elkaar verbonden. Dit worden ook wel je chakra’s genoemd.

Ademhalen

Focus je vervolgens op je ademhaling. En dat is het eigenlijk. Adem rustig in door je neus, laat de zuurstof zo ver mogelijk in je buik komen. In je buik zitten 3 energiecentra die je overleving regelen en waar stress vandaan komt.

Die plekken zijn je prostaat, je geslachtsorganen en je (bij)nieren. Hoe beter je daar naar toe kan ademen hoe beter de stress uit je lijf gaat.

Probeer nergens aan te denken en probeer niet afgeleid te raken. De kracht van meditatie is juist dat je even loskomt van het denken, dat je meer in het voelen komt en dat je los komt.

Nergens aan denken? Laat maar dat mediteren, lukt mij nooit!

Wanneer je net start (bijvoorbeeld de eerste keer) dan razen de gedachten misschien wel door je hoofd. Geeft niets. Laat ze gewoon passeren. Heb er geen oordeel bij.

De kunst is niet om geen gedachten te hebben. Dit is namelijk onmogelijk. Gedachten komen en gaan. Laat dit dus gewoon gebeuren.

Probeer niet boos, blij, verdrietig te worden bij al die gedachten. Heb er geen oordeel over.

Na een paar keer mediteren merk je dat je van een afstandje naar je gedachten kunt kijken. Het wordt steeds minder druk in je hoofd.

Hoe lang duurt dat mediteren?

In de dynamiek van onze samenleving is tijd het meest schaarse goed. Je hebt er eigenlijk altijd te weinig van. Dus hoelang duurt dat mediteren, voordat het je wat oplevert.

Nou, dit hangt helemaal van jou af. Soms mediteer je een paar minuten, soms een half uur of een uur. Zelf houd ik het meestal een minuut of 20 vol.

Het gaat erom wat bij jou past en dat je het regelmatig doet.

Belangrijk is wel dat je mediteert in een stille, rustige omgeving. Er bestaat speciale meditatie muziek. Kun je gewoon op YouTube vinden. Zelf geef ik er de voorkeur aan om gewoon in stilte te zitten op een stoel. Benen op de grond, adem in, adem uit… gedachte gewoon laten zijn…

En, wat zijn de resultaten?

Na een meditatie voel ik mij niet zoveel beter, minder gestrest (ik voel mij overigens totaal niet gestrest), geheeld of wat dan ook. Ik voel mij ongeveer hetzelfde als na een lekker work out in de gym, of na een half uurtje fietsen.

Wat ik wel merk is dat ik de rest van de dag (en de volgende dagen) een soort van prettig, opgeruimd gevoel heb. Ook hebben meningen van andere veel minder impact op mijn gevoel. Natuurlijk vind ik het nog steeds leuk wanneer iemand iets positiefs vindt, maar dat had ik zelf ook al besloten.

Ik heb de goedkeuring van een ander dus niet nodig, om maar wat te noemen.

Ook als iemand iets vindt, waar ik het totaal niet mee eens ben. Ik heb dit vooral met mensen die “in hun hoofd zitten” en die niet dichtbij hun gevoel zitten. Meestal luisteren zij niet naar mijn argumenten, omdat zij vinden dat idee (rationeel) goed is. Een andere mening, of een ander gevoel, past niet in hun plaatje.

Nou, dan toch niet. Daar zit ik dus totaal niet mee. Voorheen kon ik mij daar weleens over opwinden, en jij?

Meer weten?

Wil je dichter bij jezelf komen te staan? Wil je zijn WIE je bent? Lees dan het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf. Het gaat niet zozeer over mediteren, maar veel meer over de werkelijke kracht uit jezelf te halen (die er echt in zit).

Een ander e-boek dat vaak wordt gelezen, gaat over hoe piepkleine stofjes (neurotransmitters) zich meester van je maken. Download daarom het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. Laat die neurotransmitters in je voordeel werken.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!