20 Gezonde leefregels die je makkelijk kunt volgen

Leefregels? Je hebt al zoveel regels. Moet je je dan ook nog eens aan 20 leefregels houden? En in de media lees je steeds weer nieuwe dingen. Dan is dit weer gezond en dan is het juist weer niet gezond. Maar ja, je wilt wel gelukkig en gezond leven. Hoe doe je dat dan? Je hoeft de waan van de voedingswereld echt niet te volgen. Het nieuwste trendy dieet, of superfood is eigenlijk gewoon een nieuwe hype. Achter die hype zitten bedrijven die waarschijnlijk veel geld verdienen met die producten. Ga gewoon terug naar wat je al kent. Daar gaat dit artikel over. Ik noem ze leefregels en waarschijnlijk ken je er al flink aantal van.

Leefregels? Ik heb al zoveel regels

De 20 leefregels voor gezond leven zijn niets bijzonders. Waarschijnlijk ken je er al een flink aantal. Dat is het punt niet. Het punt is dit; pas er zoveel mogelijk toe en je voelt je een stuk fitter en gelukkiger. Wellicht val je nog af ook.

Een goede gezondheid, een gelukkig leven en een gezond gewicht zijn een optelsom van vele kleine gewoontes. Die gewoontes noem ik in dit artikel leefregels. Eigenlijk zou je ze dus ook kunnen bestempelen als routines.

20 Leefregels die je makkelijk volhoudt. Meer weten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Laten we nu maar eens gaan kijken naar die 20 leefregels.

20 Gezonde leefregels die je makkelijk volhoudt

Als het goed is dan kun je deze leefregels makkelijk volhouden. Ze zouden prima kunnen passen in je dagelijkse routines. En dat is waar het om draait. Als je iets kunt volhouden, dan ervaar je de resultaten.

Dit is tevens een hele belangrijke reden dat mensen een tijdelijk dieet, of een tijdelijke opleving van hun sportieve activiteiten niet lang volhouden. Het nieuwe regime past niet in de dagelijkse gewoontes. Je hebt immers wel meer te doen.

Ok, hier komen de 20 leefregels voor een gezonder leven.

1. Eet geen voedsel meer dat in een doos komt

Makkelijk toch? Appels, peren, wortels, sla, een goed stuk vlees of vis zitten nooit in een doos.

Veel producten die in een doos verpakt zijn, zijn sterk bewerkt. Dit houdt in dat ze veel additieven bevatten zoals kunstmatige suikers en E-nummers. Daarnaast bevatten dergelijke producten weinig vezels, waardoor je weer snel honger krijgt.

Zijn er uitzonderingen? Ja, de laatste jaren zijn er natuurlijk maaltijdboxen. Vaak zitten deze boxen vol met groenten en andere gezonde voedingsmiddelen. Maar goed, waarom zou je niet zelf je groenten kiezen bij de groenteboer?

Niet uit een doos eten houdt natuurlijk ook in dat je je eten niet meer uit een raam haalt, terwijl je in je auto kan blijven zitten.

2. Eet voornamelijk planten

Klinkt niet erg sexy en trendy, maar planten zouden de basis van je voedingspatroon moeten vormen. Planten bevatten eiwitten, vezels, gezonde vetten, vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen waar je lichaam dol op is.

Met planten bedoel ik natuurlijk groenten zoals spinazie, boerenkool, andijvie en ook wortels.

3. Mediteer

Toegegeven, mediteren vind ik ook lastig. Toch is mediteren een van de belangrijkste leefregels. Waarom? Omdat je door meditatie bevrijd raakt van angsten en stress. Na een meditatie voel je je gelukkiger. Heeft vooral te maken met hersengolven.

Hersengolven (?)

Hersengolven zijn frequenties ofwel trillingen, net zoals die er zijn bij muziek. Zo zijn er bijvoorbeeld de zogenaamde Beta golven. Bij deze golven trillen je hersenen tussen de 14 tot 38 keer per seconde. Beta golven ervaar je de hele dag door omdat je geconcentreerd werkt en stress ervaart.

Alfa golven trillen veel minder. Tussen de 8 tot 14 keer per seconde. De alfa golven ontstaan wanneer je je ontspant. Even je ogen sluiten, even tot jezelf komen. Deze golven ontstaan bij dagdromen, fantaseren en visualiseren. Alfa golven zijn ook verbonden met een ontspannen, onthecht bewustzijn en een ontvankelijke geest

Dan zijn er ook nog de Theta (4 tot 8 trillingen p/sec.) en Delta (0,5 tot 4 trillingen p/sec.) golven. Deze golven ontstaan meestal tijdens het slapen.

Door te mediteren verminder je het aantal trillingen per seconde. Hierdoor ontspan je en creëer je ruimte om allerlei beelden te verwerken. Je krijgt rust in je hoofd.

Hoeveel meditatie “volstaat”?

Volgens de gerenommeerde Mayo Clinic volstaat 10 tot 15 minuten per dag.

Van alle leefregels heb ik eerlijk gezegd het meeste moeite om te mediteren. Mijn manier? Lekker sporten, in de eerste plaatst. Ook heb ik mijzelf aangeleerd om tijdens huishoudelijke klusjes, zoals stofzuigen, mijn gedachten te ordenen. Ons huis is ontzettend schoon :-).

4. De juiste schoonmaakmiddelen

Als we het toch over huishoudelijke klusjes hebben; schoon maken. Ben jij het ook beu dat je niet weet wat er in schoonmaakmiddel zit? En ben je het ook beu dat je uitslag (o.i.d.) krijgt van die schoonmaakmiddelen?

Kies voor natuurlijk afbreekbare schoonmaakmiddelen.

Tipje voor de (altijd weer groen wordende) tuintegels; natuurazijn. Koop in het voorjaar een paar liter natuurazijn. Giet het om je tuintegels. Even laten inwerken (de zon doet de rest) en even afspoelen met water. 

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

5. Vind een work out die je leuk vindt om te doen

Lichaamsbeweging is ontzettend belangrijk om gezond te blijven en om in de toekomst niet ziek te worden. Ook is lichaamsbeweging een van de belangrijkste leefregels om niet aan te komen.

Wat is dan het punt? Veel mensen vinden fitness, interval training, hardlopen of wat dan ook, niet leuk. Gevolg? Ze haken af.

Dus; vind een leuke, makkelijke en praktische vorm van lichaamsbeweging en ga dit doen. Denk aan fietsen naar je werk, wandelen in een bos, vaker je huis schoonmaken (werk ook prima!), koop een roeiapparaat (kan ik je van harte aanbevelen)…. Wat dan ook. Maar doe het.

Vind je geen leuke work out? Nou, doe dan een (in jouw ogen) minder leuke work out, maar work out!

6. Goed slapen!

Weinig slaap is funest. Dit is waarschijnlijk de makkelijkste van deze 20 leefregels; goed slapen.

Gewoon eerder naar je bed. Er is toch niets leuks op TV. Te weinig slaap zorgt ervoor dat bepaalde neurotransmitters en hormonen je leven gaan beheersen. Het gevolg hiervan? Je voelt je niet fit, maar dat moge duidelijk zijn. Een ander probleem is dat je lichaam in een soort stressrespons schiet.

Juist door die stressrespons gaat je lichaam onder andere extra lichaamsvet opslaan. Een ander gevolg van slecht slapen of tekort slapen; je gaat meer eten. Niet zo handig dus.

7. Je hoeft niet bang te zijn voor koolhydraten, kies de juiste

Koolhydraten zijn slecht, je wordt er dik van en producten die koolhydraten bevatten verzadigen niet. Zomaar een paar kreten…

Bovenstaande geldt voor geraffineerde koolhydraten die verwerkt zijn in producten die in een doos zitten of in een verpakking. Groente en fruit bevatten ook koolhydraten. Juist van deze koolhydraten moet je juist veelvuldig binnen zien te krijgen.

Kies dus voor groenten, peulvruchten, volle granen en ook voor rauw noten. Vermijd koek, wit brood, witte rijst, pizza, cake en dergelijken.

8. Drink genoeg water

Je lichaam bestaat voor meer dan 80% uit water. Een tekort aan vocht merk je onherroepelijk direct op. Je voelt je dan knap beroerd.

Nog een reden om meer water te drinken; hongergevoelens ontstaan vaak omdat je niet genoeg hebt gedronken. Je lichaam zendt dan hongersignalen uit. Drink een groot glas water (bevat 0 calorieën) en de trek verdwijnt.

9. Nooit je ontbijt skippen

Eet ‘s ochtends vooral veel eiwitten. Het blijkt namelijk dat een eiwitrijk ontbijtje helpt bij afvallen en het handhaven van een gezond gewicht.

10. Blijf de hele dag door actief

Mensen zijn gemaakt om te bewegen. Wij zijn niet gemaakt om de hele dag achter een scherm te zitten, op een kantoor, waar je zittend in een voertuig bent aangekomen.

En nee, een uurtje sporten in de avonduren compenseert je sedentaire leefstijl niet.

11. Pumping iron is prima

Pumping Iron was de naam van een documentaire uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. In deze documentaire leerde de wereld Arnold Schwarzenegger kennen, voordat hij bekend werd als acteur.

Krachttraining is een prima manier om af te vallen, op gewicht te blijven of om lekker in beweging te zijn. En je hoeft niet bang te zijn (vooral vrouwen niet) om een over-gespierde Hulk te worden.

Spieren verbranden op een dag wel 10 keer zoveel calorieën als lichaamsvet. Mooi toch?

12. Niet op dieet!

Ga nooit meer op dieet. Echt, je maakt je lichaam er gek mee. Ook tijdens de gesprekken die ik voer in mijn online voedingsadviespraktijk (NLbewustvoedingsadvies), zeg ik dit steeds.

Door minder te eten (of wat het tijdelijke dieet dan ook voorschrijft) fop je je lichaam. Natuurlijk val je in de eerste 2 weken af. Maar in de 3de week wordt het anders. En wanneer geef je het op? Wanneer komen die kilo’s weer terug?

Juist ja, na die 3de week.

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

13. Denk aan je gezondheid voor de lange termijn, niet op korte termijn

Je gezondheid is een kostbaar goed. Op de korte termijn is het best handig om flink af te vallen, of om flink te bewegen, of om super gezond te eten. Belangrijker is nog dat gezond leven een lifestyle is. Niet een pilletje, een poedertje of een tijdelijke actie.

14. Geniet van junkfood, maar eet het zelden

Ik eet ook wel eens een ijsje, een koek, bitterballen of wat dan ook. En ook ik eet wel eens een hamburger van een fastfood keten. Meestal ben ik dan weer voor een maand of 6 genezen, wat een meuk!

Geniet ervan, maar eet het niet te vaak. Iedereen snapt dat je op maandag ochtend beter geen broodje kroket kan eten. Maar waarom eet je het dan wel ‘s middags in de bedrijfskantine?

15. Trap op en trap af

Het lijkt eenvoudig genoeg, toch? Van de 20 leefregels is deze ook niet moeilijk. Juist die extra inspanning helpt om je hart en je spieren gezond te houden.

Moet je flink hijgen als je boven komt? Lees dan punt 5, 10 en 11 nog eens. Met andere woorden; je conditie is waarschijnlijk slecht. Meer bewegen dus!

16. Beperk je slechte gewoonten

Roken, te veel drinken, snacken (in de avonduren en bij de benzinepomp), sport kijken in plaats van het te beoefenen… Beperk je slechte gewoontes, of stop ermee.

Je lichaam heeft er veel moeite mee om al die ongezonde rommel uit je lijf te werken. Vandaar dat je je niet fit en juist futloos voelt.

17. Zeg niet altijd “ja” meer

Mensen die altijd “ja” zeggen, lijken vaak sociaal. Maar er zit een flinke adder onder het gras. Juist doordat je op veel dingen “ja” zegt, zeg je automatisch vaak “nee” tegen jezelf. En dat is natuurlijk bijzonder kwalijk omdat je jezelf mentaal uitwoont.

Hoeveel mensen hebben wel niet een burn out, leiden chronisch aan stress of komen gewoon niet aan zichzelf toe? Een ding is zeker (lijkt mij). Daar wil je niet bij horen.

Meer weten dichter bij jezelf komen? Lees dan het e-boek Wat je Denkt Ben Jezelf eens.

18. Vitamines, vitamines, vitamines!

“Vitamientjes zijn je vriendjes”, wie kent deze kreet niet en hoe vaak heb je dit tegen je kind gezegd?

Maar niet alleen kinderen hebben vitamines nodig. Ook de papa’s en de mama’s. Om het simpel te houden; eet je groenten en je fruit. Wij maken ‘s ochtends altijd een flinke smoothie van groenten, fruit en lijnzaad. Die smoothie bevat een bom aan vitamines en mineralen. 

Een lekkere en gezonde start van de dag dus.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

19. Neem de tijd voor avonturen

Je werkt om te leven en niet andersom. Als je terug kijkt naar de afgelopen jaren, wat zijn dan je mooie herinneringen? Al die keren dat je zat over te werken op kantoor, of dat je met je gezin in een lekker warm land was?

De wereld heeft zoveel moois te bieden en er valt zoveel lekkers te proeven. Doe dit dan ook!

20. Elke dag naar buiten

Wij mensen zijn gemaakt om buiten te zijn. Centrale verwarming, airco en climate control is ons lichaam niet gewend. Ons lichaam is gebaat bij zuurstof (buitenlucht) en zonlicht. Je hoeft echt niet te gaan zonnen. Gewoon buiten zijn doet je al goed.

Meer weten?

Makkelijke tips toch? Het moeilijke van deze tips is om ze uit te voeren en vol te houden. Wil jij gezonder leven en kan je wel wat hulp gebruiken? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Vind je dat je te zwaar bent en wil je die kilo’s voorgoed kwijt? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

Wat ook veel mensen lezen; het popu;aire e-boek Van Stress Naar Geluk.

NLbewustvoedingsadvies

We kunnen ook eens bellen voor voedingsadvies. Tijdens een consult ontvang je enorm veel info. Zoveel dat je er nog een e-boek bij krijgt ook. Kun je alles nog eens nalezen. Boek ook een online consult voor voedingsadvies. Lijkt mij heel leuk.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!