Wat is de zoetstof acesulfaam – K en hoe schadelijk is het?

Acesulfaam – K is een synthetische zoetstof die aan heel veel voedingsmiddelen wordt toegevoegd. Meer dan je lief is waarschijnlijk. Waarom? Acesulfaam is 200 keer zoeter is dan gewone suiker. Het is dus lekker goedkoop voor de fabrikanten. Je vindt acesulfaam in heel veel sterk bewerkte voedingsproducten zoals frisdrank, ijs, jam, zoetjes en dressings. In Europa wordt acesulfaam aangeduid met het E-nummer E-950. Net zoals andere zoetstoffen, zoals aspartaam, is acesulfaam – K niet onomstreden. Hoewel de European Food Safety Authority (EFSA) en de Amerikaanse evenknie, de FDA, acesulfaam hebben goedgekeurd voor menselijke consumptie, zijn er critici die stellen dat acesulfaam schadelijk is voor onze gezondheid. In dit artikel lees je wat acesulfaam – K is en hoe schadelijk het voor je gezondheid kan zijn.

Wat is acesulfaam – K?

Acesulfaam – K is dus een kunstmatige zoetstof die 200 keer sterker smaakt dan gewone suiker. Op het etiket, van een voedingsmiddel, kan je acesulfaam ook onder een andere naam tegenkomen. Je vindt het dan als het e-nummer E-950.

Het voordeel van acesulfaam is dat het niet wordt opgenomen door je lichaam, dus het levert geen energie. Dit klinkt mooi, toch? Wel de smaak van zoet en toch geen calorieën.Acesulfaam - K. Liever gezond leven? Download het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Het voordeel is een nadeel?

Je proeft dus wel het zoet van de zoetstof en tegelijkertijd levert acesulfaam geen calorieën. Dit is dus een voordeel, toch?

En nu de andere kant van de medaille. Er zijn critici die menen dat acesulfaam de risico’s op kanker kan vergroten. En dat niet alleen, ook heeft het invloed op je DNA en kan acesulfaam je bloedsuikerspiegel behoorlijk in de war kan schoppen. Dat is dus helemaal niet zo mooi.

Doordat je bloedsuikerspiegel in de war raakt (hoge pieken en dalen) zou je juist meer willen eten. Het gevolg van te veel eten is dat je dan alsnog meer calorieën binnen krijgt. Omdat je meer calorieën binnen krijgt, ligt overgewicht op de loer.

Ook zou acesulfaam – K ongezond zijn voor ongeboren baby’s. Dit vind ik helemaal verschrikkelijk omdat ik zelf vader ben. Je wilt toch het beste voor je kinderen?

Welke type voedingsmiddelen bevat acesulfaam?

Acesulfaam – K is een zeer veelzijdige kunstmatige zoetstof die wordt gebruikt in een heel veel verschillende voedingsmiddelen en dranken.

Voorbeelden van voedingsmiddelen met deze zoetstof zijn onder andere:

 1. Dranken zoals frisdrank, vruchtensappen uit een pak en alcohol
 2. Gezoete zuivelproducten
 3. IJsjes
 4. Toetjes
 5. Jam
 6. Gebakken producten
 7. Mondwater en tandpasta
 8. Kauwgom
 9. Marinades
 10. Bewerkte ontbijtgranen
 11. Salade dressings en specerijen
 12. Sauzen
 13. Gebak
 14. Light producten

Waarom is acesulfaam controversieel?

Even een paar feiten op een rijtje:

 • Acesulfaam is 200 keer zoeter is dan suiker, dus goedkoop in gebruik.
 • Het bevat geen calorieën bevat die je lichaam dus niet op hoeft te nemen.
 • Het is goedgekeurd door de voedingsautoriteiten uit de VS en de EU hebben.

Waarom stellen sommige critici dan dat acesulfaam schadelijk kan zijn bij mensen?

Deze critici stellen dat deze zoetstof je metabolisme behoorlijk in de war kan schoppen. Ook stellen zij dat het mogelijk kankerverwekkend is. Voorts zou het slecht zijn voor ongeboren baby’s en het onderzoek naar deze zoetstof zou niet aan wetenschappelijke eisen voldoen.

Dit laatste is natuurlijk bijzonder kwalijk en helaas gebeurt dit vaker in de wereld van voedingsstoffen.

Goed, we gaan nu eens kijken naar de punten van de critici; het verstoren van je metabolisme, dat het mogelijk kankerverwekkend is, dat het slecht is voor baby’s en dat het onderzoek niet aan de wetenschappelijke eisen voldoet.

1. Verstoren metabolisme

Sommige critici stellen dat acesulfaam je metabolisme kan verstoren omdat acesulfaam het proces van honger en eetlust zou verstoren. Daarmee zou je dikker kunnen worden. Je wordt dus dikker, zonder dat acesulfaam extra calorieën levert. Dit komt mede doordat je bloedsuikerspiegel heftig fluctueert.

Sterke stijgingen en dalingen in je bloedsuikerspiegel staan in relatie met overgewicht.

Hoewel onderzoek uitwijst dat kunstmatige zoetstoffen de bloedsuikerspiegel minimaal beïnvloeden, zijn er ook onderzoeken die het verband aantonen tussen de consumptie van producten en dranken die deze kunstmatige zoetstoffen bevatten en het ontwikkelen van overgewicht, obesitas, het metabool syndroom en diabetes 2.

Hoe kan het, dat een kunstmatige zoetstof, die geen calorieën bevat, toch zou kunnen leiden tot overgewicht en zelfs obesitas?

Het antwoord hierop ligt in de veronderstelling dat kunstmatige zoetstoffen, zoals acesulfaam, je bloedsuikerspiegel en de insuline-afgifte behoorlijk kunnen verstoren. Je lichaam (en vooral je hersenen) ontvang wel degelijk zoet-signalen. Je lichaam denkt dus dat je gewoon suiker (glucose) binnen krijgt.

Glucose is een belangrijke brandstof en insuline is zeer nauw verbonden met glucose.

Wat gebeurt er nu in je lichaam?

Insuline bergt namelijk glucose op in je lichaamscellen. Als deze vol zitten, dan bergt het insulinehormoon de glucose overschotten netjes op in je vetreserves.

Dit is een biologisch proces waaraan je niets kan veranderen. Overschotten aan glucose, zorgt voor overschotten aan insuline en dit leidt tot extra lichaamsvet(opslag).

Helaas werkt insuline maar één kant op. Het stopt alleen overschotten in je vetcellen en het blokkeert tevens de mogelijkheid om diezelfde vetcellen aan te spreken voor energie. Het gevolg? Je wordt steeds dikker door het eten van sterk bewerkte voeding.

Als je wilt afvallen dan is je metabolisme mega belangrijk. Hoe sneller het werkt, hoe meer calorieën je verbrandt. Meer weten? Lees her e-boek Je Metabolisme Boosten dan eens.

2. Acesulfaam is mogelijk kankerverwekkend

Critici van acesulfaam – K stellen ook dat deze zoetstof mogelijk kanker zou kunnen veroorzaken. Er zijn echter ook studies gedaan met reageerbuizen en met proefdieren, die erop wijzen dat het geen kanker veroorzaakt.

Zo is er bijvoorbeeld een onderzoek gedaan waarbij muizen meer dan 40 weken, tot 3% van hun totale dieet, acesulfaam – K toegediend kregen. Dit komt overeen met het drinken van 1.000 blikjes frisdrank per dag, voor een normaal persoon. Best veel dus. Er werd geen bewijs gevonden van een verhoogd risico op kanker.

3. Beïnvloed ontwikkeling baby’s

Tijdens de zwangerschap zouden baby’s ook in contact komen met deze zoetstof. Via de placenta staan moeder en kind immers in verbinding met elkaar. Dit kan heel erg schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het zou bijvoorbeeld kunnen leiden tot vroegtijdige geboorte.

Acesulfaam – K zou ook de smaakvoorkeuren van de baby’s kunnen beïnvloeden. Als de moeder vrij veel van deze zoetstof heeft binnen gekregen, tijdens de zwangerschap, dan zou de baby een grotere voorkeur voor zoet hebben ontwikkeld.

Probeer er dan nog maar eens worteltjes en bietjes in te krijgen als het kindje eenmaal aan vaste voeding toe is.

Dit punt, de mogelijke beïnvloeding van ongeboren baby’s gaat mij enorm aan het hart, omdat ik zelf een dochtertje heb van ruim 2 jaar oud. Je wilt gewoon niet dat je je kind iets aandoet. Voor je kind wil je toch het beste?

Maar helaas bestaan er stofjes, die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van onze kleintjes. Ik vind het echt shocking dat mensen in staat zijn om dergelijks chemische stofjes te ontwikkelen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

4. Onderzoek naar acesulfaam voldoet niet

De critici van acesulfaam stellen dat de onderzoeken, die naar deze zoetstof zijn gedaan, niet voldoen aan de wetenschappelijke normen.

Het is niet verwonderlijk dat zoetstoffen zoals acesulfaam worden gebruikt. We hebben een natuurlijke voorkeur voor zoet.

Hoeveel is veilig?

In de VS beveelt de voedingsautoriteit (FDA) aan om niet meer dan 15 milligram per kilo lichaamsgewicht, per dag in te nemen. De Europese voedingsautoriteit (EFSA) beveelt een lagere dosis aan, namelijk 9 milligram.

Ok, hoeveel is dat eigenlijk, die 15 milligram? Een Amerikaan die 75 kilo weegt zou dagelijks ruim 13 blikjes frisdrank kunnen drinken om dergelijke aantallen binnen te krijgen. Dat is dus best veel.

Maar laat je niet verleiden door die 13 blikjes frisdrank. Dit aantal blikjes is natuurlijk ongelofelijk veel. Echter acesulfaam zit niet alleen in frisdrank. Het zit ook in tandpasta, mondwater, vruchtensappen, bewerkte ontbijtgranen, saladedressings…… allerlei dingen die je de hele dag door zou kunnen consumeren!

En, wat kan jij hiermee?

Als je van zoet houdt, dan kan een acesulfaam – K op de korte termijn voordelig zijn, omdat het geen calorieën levert. Echter hoewel de Amerikaanse en de Europese autoriteiten deze zoetstof hebben goedgekeurd, stellen critici dat er behoorlijke risico’s aan acesulfaam kleven.

Dierproeven wijzen echter uit dat zelfs een hoge doses acesulfaam – K niet schadelijk is. Maar ja, dit zegt niet zoveel over de effecten op de gezondheid van mensen, die deze zoetstof jarenlang met grote regelmaat gebruiken. Het lijkt er dus op dat deze zoetstof redelijk veilig is. Toch ben ik er een beetje huiverig voor.

Dit komt vooral omdat de critici stellen dat het onderzoek naar de effecten van acesulfaam niet zouden voldoen aan bepaalde wetenschappelijke eisen. En dat is, wat bij betreft een belangrijk punt. In het verleden is met enige regelmaat onderzoek gedaan naar stoffen, waarvan de conclusies jaren later scherp werden bijgesteld.

Voorbeelden van slecht wetenschappelijk onderzoek en de conclusies

Voorbeelden hiervan zijn de eerste ‘wetenschappelijke’ onderzoeken naar cholesterol en voedingsvetten. Onderzoek wees uit dat cholesterol schadelijk was, tegenwoordig kijken we daar heel anders tegenaan.

Ook zouden verzadigde vetten overgewicht en hartaanvallen kunnen veroorzaken. Na 30 jaar van vetvrije producten in de schappen van supermarkten leven er meer dikke mensen dan ooit. Ook sterven er jaarlijks (in de VS) meer mensen jaarlijks aan een hartaanval, dan dat er soldaten gesneuveld zijn in alle oorlogen die de VS heeft gevoerd, vanaf WO2 gemeten. Hoe bizar!

Verzadigde vetten waren ongezond, volgens ‘onderzoek’. Inmiddels toont nieuw (en wel goed) onderzoek aan dat verzadigde vetten helemaal niet zo ongezond zijn als werd gesteld.

Vetten – vooral onverzadigde (plantaardige) vetten – doen je gezondheid enorm goed. Zelfs verzadigde vetten uit rauwe melk, kokosvet en natuurlijk geproduceerd vlees kennen een heleboel gezonde eigenschappen.

Een halve eeuw geleden is ook onderzoek gedaan naar de schadelijke effecten van roken. Die zouden te verwaarlozen zijn. Je kon met een gerust hart een sigaret opsteken. Tegenwoordig weten we wel beter.

De kunstmatige zoetstof acesulfaam – K vind je overigens in heel veel (sterk) bewerkte voedingsmiddelen. Omdat het hitte goed kan verdragen, vind je het vrij veel in gebakken (bewerkte) producten.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.

Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond leven, gezond gewicht en wil je ook blijven genieten van de lekkere dingen van het leven? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen eens.

Wat veel mensen overigens lezen; het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Even over afvallen; lukt het jou ook nooit om af te vallen? En als je eenmaal een paar kilo kwijt bent, dan vliegen ze er weer aan ook!! Hoe frustrerend.

Grote kans dat je juist de verkeerde dingen hebt geprobeerd. Geeft niets, doet bijna iedereen. Wil je nu wel afvallen en afgevallen blijven? Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens, dan ontdek je wat wel werkt. (En nee, calorieën tellen hoeft niet. Honger hebben ook niet).

NLbewustvoedingsadvies

Stofjes zoals acesulfaam wil je dus liever niet in je lijf hebben. Laten we het eens hebben over stoffen die je wel in je lijf wilt hebben. Als voedingsadviseur kan ik je er veel over vertellen.

Je lichaam heeft nu eenmaal de juiste brandstof nodig om optimaal te functioneren. Voel jij je niet fit, ben je te dik of ben je bang om chronisch ziek te worden op latere leeftijd? Boek dan een consult voor online en persoonlijk voedingsadvies.

Tijdens ons gesprek gaan we o.a. in op jouw persoonlijke situatie en ontvang je een boel handige tips en inzichten die op jouw van toepassing zijn.

Nadat je de bestelling rond hebt gemaakt, neem ik binnen 24 uur contact met je op.

Ontvang jij de maandelijkse update ook al? Nee…. aanmelden doe je hieronder 🙂

Bronnen:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Acesulfaam-K
2. https://authoritynutrition.com/acesulfame-potassium-good-or-bad/
3. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/artificial-sweeteners/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!