Waarom worden we ziek en hoe voorkom je dat?

We worden steeds vaker en steeds eerder ziek. Typische welvaartsziekten, zoals Alzheimer en diabetes 2 komen op steeds jongere leeftijd voor. En dat is niet zo leuk. Gelukkig worden we wel oud, dankzij de medische mogelijkheden, maar doordat we steeds eerder en steeds vaker ziek worden, zullen we daar minder van kunnen genieten. De strekking van deze blog is dan ook, hoe je kunt voorkomen dat je ziek wordt.

Waarom worden we ziek?

We worden veelal ziek, door een onbalans in hetgeen wij – als mens – van nature eten en hetgeen wij tegenwoordig doen. Dit is wellicht een beetje cryptisch omschreven, maar ik bedoel ermee dat ons lichaam niet is aangepast aan onze huidige levensstijl. Met ziek bedoel ik overigens de chronische ziekten zoals astma, reuma, kanker, diabetes 2, artritis en dergelijken. Ik bedoel niet de ziektes die door bacteriën en virussen veroorzaakt worden.

ziek

Huidige levensstijl maakt ons ziek

Onze huidige levensstijl is sterk debet aan het feit dat we op steeds jongere leeftijd chronisch ziek worden. We worden regelmatig blootgesteld aan stress, luchtvervuiling, ongezonde voeding, landbouwgif en noem het maar op. Het is niet zo dat er 1 enkele aanwijsbare factor bestaat die je ziek kan maken, het zijn er meerderen. En dat is juist het probleem.

Dat is een probleem, omdat de mensen waar wij om raad heen gaan, wanneer we ziek zijn – de huisarts in de meeste gevallen – vaak zoeken naar 1 oorzaak, voor 1 kwaal. Echter een ziekte vindt haar oorsprong vaak in meerdere oorzaken, waardoor je immuunsysteem ontregeld is geraakt.

Er wordt wel eens gezegd dat de mate van erfelijke belasting, een kans van 30% genereert dat je ziek wordt – omdat je ouders deze ziekte ook hebben – maar 70% van die kans heeft te maken heeft met je levensstijl. Dit betekent dus dat jij zelf een grote invloed kunt uitoefenen op je gezondheid en op de kwaliteit van je leven. Ziek worden heb je dus voor een groot deel zelf in de hand, als je het op deze manier bekijkt.

Hoe los je het op?

Hoe voorkom je dat je, op wat latere leeftijd (maar toch te jong) ziek wordt? De oplossing is helemaal niet ingewikkeld te bedenken. De moeilijkheid ligt hem veel meer in het doen. Door te kiezen voor de juiste voeding kom je al een heel eind. Beperk je inname van suiker en geraffineerde koolhydraten. Dergelijke (bewerkte) voedingsmiddelen kunnen voor allerlei ontstekingen in je lichaam zorgen, die later kunnen uitgroeien tot chronische ziekten.

Gezonde voeding

Zo vullen bewerkte voeding, junk food, fast food, frisdrank, gezoete yoghurt en vruchtensappen uit pak je maag alleen maar en voeden ze te weinig. Dergelijke producten voeden je niet, ze vullen alleen maar terwijl ze wel veel calorieën leveren. Hierdoor is de kans groot dat je dagelijks teveel calorieën binnen krijgt en dat je insuline niveau regelmatig omhoog schiet, waardoor je het risico op overgewicht verhoogt. Je kunt dit zien als een vicieuze cirkel.

Beiden kunnen een opmaat voor diabetes 2 zijn. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je het risico op ziek worden verkleint? Kies voor voeding die wat meer eiwitten en vetten bevat. Hierbij kun je denken aan kwalitatief goed vlees van dieren die hun natuurlijke voeding hebben gegeten en die vrij hebben kunnen rond bewegen. Dergelijk vlees levert je veel bouwstoffen, mineralen en het verzadigd ook beter. Je hebt er dus minder van nodig.

Wist je trouwens dat juist koolhydraten en niet vet steeds vaker in verband worden gebracht met overgewicht, diabetes 2 en hart- en vaatziekten?

Beweging

Ook worden we ziek door te weinig lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging is niet alleen noodzakelijk om niet ziek te worden, het is ook leuk, het werkt preventief tegen overgewicht en het ontlaadt stress. Overgewicht kan een opmaat zijn voor diabetes 2 en vele andere chronische aandoeningen, zoals maculaire degeneratie (oogziekte), osteoporose en zelfs depressies.

Door lichaamsbeweging stimuleer je de aanmaak van neurotransmitters. Dit zijn zogenaamde feel good stofjes, waardoor je je een stuk lekkerder voelt. Iedereen heeft ze en ze spelen een heel belangrijke rol in je gevoelsleven.

Dat stress ziek maakt is inmiddels wel bekend. Ook stress maakt een paar neurotransmitters aan, die op zich best goed voor je zijn. Maar als je lichaam ze te lang aanmaakt, dan bestaat de kans dat je er ziek van wordt. Het is dus van belang om je dagelijkse stress te ontladen. Lichaamsbeweging is hier een prima geschikt middel voor.

Wat maakt het moeilijk?

Voedingsbedrijven maken het je niet gemakkelijk. Met mooie aanbiedingen proberen ze je tot bepaalde aankopen te bewegen en met bepaalde smaken hopen ze je te kunnen binden aan hun merk. Ik ben geen tegenstander van de vrije markt economie, maar de trucs en praktijken die deze bedrijven uithalen gaan erg ver.

Onder andere door toevoegen van allerlei additieven zoals E-nummers proberen deze ondernemingen je te verleiden om meer en vaker te eten. Hoe meer jij eet, hoe vaker de kassa namelijk rinkelt. Echter, die E-nummers, additieven en zoetstoffen – die allerlei smaken nabootsen – worden door je nieren en lever gezuiverd en soms in je lichaam opgeslagen.

Dit stoffen worden opgeslagen omdat je lichaam niet goed weet wat het er mee aanmoet. En nu komt het vervelende, ze manifesteren zich op momenten dat je weerstand laag is, doordat je bijvoorbeeld leidt onder stress of drukte vanwege je werk en je gezin. Als die stoffen zich manifesteren, dan kun je vaak niet echt aangeven wat de klacht is. En als je dat wel kunt – of de arts doet het – dan krijg je een middeltje om de symptomen te bestrijden.

Wel ouder, niet ziek

Je wilt wel ouder worden, maar je wilt niet ziek zijn. Helaas bestaat er niet 1 manier om dat te realiseren. Gezond ouder worden, je goed voelen en niet ziek zijn is een combinatie van vele factoren. Veel van die factoren heb je zelf in de hand, zoals het eten dat je eet en de mate van lichaamsbeweging.

Wat dan wel?

Wellicht is nu de vraag bij je gerezen: “Wat dan wel?” “Wat zijn dan de gezonde alternatieven”? Gelukkig kun je met natuurlijke smaakmakers, zoals verse kruiden, uien en knoflook een hoop doen. Het e-boek Gezonde Voeding helpt je verder.

Gezonde Voeding reikt je alternatieven aan, zodat je onbewuste en ongezonde voedingsgewoonten gemakkelijk kunt veranderen in gezonde voedingsgewoonten. In Gezonde Voeding lees je over de rol van koolhydraten, eiwitten en vetten op je gezondheid en waarom er steeds minder vitaminen en mineralen in je eten zit.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!