Voordelen van een dieet schema

Dieet schema

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Nederlanders trekken massaal naar de sportschool vanwege de goede voornemens om nu definitief af te rekenen met de overtollige kilo’s. Sporten is zeker een belangrijk onderdeel van de leefstijl aanpassingen die nodig zijn om gewicht te verliezen. Het zorgt ervoor dat je lichaam beter glucose kan opnemen omdat het je insulinegevoeligheid verbeterd en sport is daarnaast natuurlijk goed voor je gezondheid.

Maar wist je dat je de grootste winst kan behalen door aanpassingen in je dieet schema te maken als je af wilt vallen? Het is namelijk makkelijker om 400 kcal minder te eten dan om 400 kcal extra te verbranden. En wil je echt snel afvallen dan ga je natuurlijk sporten en aanpassingen in je dieet schema maken.

In dit artikel zullen we ons concentreren de voordelen van een dieet schema als je af wilt vallen.

Wat is een dieet schema?

Een goed dieet schema schrijft je voor wat, wanneer en hoeveel je mag eten. Wat gelijk het grootste voordeel van een dieet schema is. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je wel de juiste dingen, op de juiste momenten in de juiste hoeveelheden eet. Je volgt simpelweg je dieet schema en je hoeft je nergens druk om te maken.

Nu is er niet 1 dieetschema wat iedereen kan volgen en dan afvalt. Een dieet schema is meestal onderdeel van een dieet wat je volgt. Stel je wilt een koolhydraatarm dieet volgen dan zal je gebruik maken van een koolhydraatarm dieet schema.

Je zou onderscheid kunnen maken in 3 groepen dieet schema’s: koolhydraatarme schema’s, caloriearme schema’s en vetarme schema’s. Hierbij moet opgemerkt worden dat er tegenwoordig nog nauwelijks gebruik wordt gemaakt van vetarme schema’s. Deze waren tot de jaren ’80 erg populair maar in de loop der jaren is steeds duidelijker geworden dat koolhydraatarme diëten veel effectiever zijn om snel af te vallen.

De caloriearme schema’s zie je vaak terug in de zogenaamde crash diëten. Dit zijn diëten die als doel hebben om in een korte tijd zoveel mogelijk af te vallen. Dit wordt bereikt door middel van een grote calorierestrictie.

Wil jij ook flink afvallen en zijn je vorige pogingen op niets uitgelopen? Volg dan de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Voordeel #1: minder stress

Een dieet schema is vooral fijn omdat het stress wegneemt. Stel je hebt een dieet boek waarin beschreven staat wat je wel en niet mag eten. Dat is helemaal niet handig als je in een supermarkt staat en je boodschappen moet halen. Je bent dan al weer vergeten wat je precies wel en niet mag. Een dieet schema biedt dan uitkomst. Hierop staan precies welke gerechten je voor het ontbijt, lunch en avondeten (en eventuele tussendoortjes) je mag eten. Het is dan een kwestie van eenvoudigweg de ingrediënten voor je dieet schema in huis halen.

Je hebt ook geen stress meer over de moment waarop je mag eten. Heb je trek en je mag volgens je dieet schema een tussendoortje dan kan je deze gewoon nemen zonder je zorgen te maken over het behalen van je streefgewicht.

Voordeel #2: je leert bewust eten

Met een dieet schema leer je jezelf gezondere eetgewoonten aan. Door je aan de schema’s te houden leer je jezelf nieuwe gewoonten aan en leer je beter na denken over voedselkeuzes die normaal gesproken op de automatische piloot gaan. Dit helpt je om na het behalen van je streefgewicht je gewicht vast te houden.

Voordeel #3: je bespaart geld

Je boodschappenlijstje zal gebaseerd zijn op je dieet schema. En bij de betere dieet schema’s krijg je soms zelfs al een boodschappenlijstje erbij. Door alleen te kopen wat je echt nodig hebt haal je geen overbodige voedingsmiddelen in huis en bespaar je geld. Geen impulsaankopen meer maar alleen wat je echt nodig hebt voor je dieet schema. Wil je geld besparen op je boodschappen dan is het goedkoper om 1x per week alles te halen dan om meerdere keren per week je inkopen te doen, zo blijkt uit onderzoek.

Voordeel #4: gezonder

Je dieet schema dicteert je precies wat te eten. Een goed dieet schema zal opgesteld zijn rondom zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Dit is beter voor je gezondheid en voorkomt dat je bloedsuikers te veel gaan schommelen door toegevoegde suikers of geraffineerde koolhydraten. Het stabiel houden van de bloedsuikers is belangrijk om af te kunnen vallen. Het voorkomt dat je lichaam veel insuline moet aanmaken. Insuline wordt ook wel gezien als het dik maak hormoon omdat het zorgt voor de opslag van vet.

Voordeel #5: geen honger

De sleutel tot succes, bij het afvallen, is dat je geen honger krijgt. Als je honger krijgt dan kan je in de verleiding komen om te gaan snacken of andere ongezonde tussendoortjes te gaan eten. Een goed dieet schema zal daarom dusdanig in elkaar zitten dat je geen (of nauwelijks) honger zult hebben. Heb je een dieet schema waarbij je constant honger hebt dan zijn er waarschijnlijk onvoldoende calorieën in het schema voor jouw lichaam opgenomen. Indien je sport, zwaar werk doet of groot bent dan kan dit het geval zijn. Je kunt dit ondervangen door een (extra) tussendoortje in je dieet schema op te nemen. Zorg er dan wel voor dat dit een gezond en verantwoord tussendoortje is.

Het kan ook goed zijn om de hulp van een afslankcoach of diëtiste in te schakelen. Deze kan een dieet schema voor je opstellen die helemaal is afgestemd op je caloriebehoefte. Een ander voordeel hiervan is dat je dieet schema helemaal afgestemd kan worden op je voedselvoorkeuren en dagschema.

Lukt het je maar niet om af te vallen? Wat doe je toch verkeerd? Het punt is dat je eigenlijk moet leren hoe afvallen werkt. Wanneer je weet welke invloeden de verschillende calorieën op je vetcellen en je hormonen hebben, dan kun je de juiste keuzes maken. Je leert het allemaal in de Online Cursus Afvallen.

Online Cursus Afvallen

Afvallen moet je leren, anders lukt het nooit. Dit is de meest complete cursus over afvallen

In deze cursus leer je onder andere:

  • Zonder honger af te vallen
  • Afvallen zonder calorieën te tellen
  • Af te vallen zonder enorm te hoeven sporten
  • Waarom je juist in je bed afvalt
  • Hoe je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt
  • Wat de juiste voeding is om af te vallen
  • Welke vormen van beweging je helpen om af te vallen

Download de Online Cursus Afvallen


 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!