Gezond eten voor een gezond gewicht

Gezond eten voor een gezond gewicht
Gezond eten voor een gezond gewicht

Een gezonde levensstijl houdt veel keuzes in. Veel mensen kiezen tegenwoordig om gezond te eten, om een gezond gewicht te handhaven of te krijgen. Dan is het belangrijk om een goed eetplan te hebben. Er bestaan tal van lekkere recepten, maar hoe zorg je er nou voor dat je gezond en tegelijk lekker kunt eten?

Houd in je keuzes rekening met het volgende:

 1. Leg de focus op fruit, groenten en volle granen. Dergelijke voedingsmiddelen bevatten veel mineralen, vitaminen en vezels.
 2. Kies ook voor mager vlees, vis, gevogelte, peulvruchten, bonen, eieren en noten. Naast gezonde vitaminen, mineralen bevatten deze ook gezonde vetten en de broodnodige eiwitten.
 3. Zorg ervoor dat je niet te veel transvetten en de verkeerde verzadigde vetten binnen krijgt. Je loopt kans om deze binnen te krijgen als je snacks, koekjes en chips eet.
 4. Eet ook niet te veel zout en zorg er ook voor dat je niet te veel toegevoegde suikers binnen krijgt. Heel veel mensen krijgen veel suiker binnen door het drinken van vruchtensappen uit een pak of frisdrank.
 5. Eet vooral de juiste calorieën. Zorg er dus voor dat je matig bent met suiker, alcohol, wit brood en andere sterk geraffineerde producten. Kies liever voor onbewerkte voeding.

Gezond eten voor een gezond gewicht met “andere” voeding

Een gezond eetplan dat je helpt om je ​​gewicht te beheersen, of zelfs om af te vallen, bevat een verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Sommigen daarvan klinken wellicht een beetje vreemd in de oren.

Het komt vaak voor dat mensen aan gezond eten denken en zich dan bedenken dat ze heel veel eten niet meer “mogen” eten. Draai het eens om. Denk aan wat je allemaal wel kan eten om een gezond gewicht te handhaven.

Check deze recepten matchmaker eens, voor inspiratie.

Gezond eten waar je niet snel aan denkt

Aan de onderstaande voedingsmiddelen denk je wellicht niet zo snel.

Bevroren fruit en groenten

Vers fruit en verse groenten zijn natuurlijk erg lekker. Maar er bestaan ook zeker gezonde ingevroren varianten. Denk hierbij aan ingevroren spinazie, mango, ananas, bosvruchten, frambozen en zelfs ingevroren banaan.

Zelf gebruik ik regelmatig ingevroren fruit en groenten om ‘s ochtends een gezonde smoothie mee te maken. Super lekker en bijzonder rijk aan gezonde stoffen.

Een nieuwe draai geven aan een oude favoriet

Vind je gefrituurd eten lekker? Denk hier bijvoorbeeld aan kibbeling, lekkerbek of gepaneerde schnitzel. Wat dacht je ervan om je vlees, vis of kip eens te grillen?

Ben jij een echte vleeseter? Probeer eens wat recepten met bonen en kikkererwten. Check deze recepten matchmaker eens voor goede ideeën.

En je favoriete comfort food?

Gezond eten voor een gezond gewicht vergt natuurlijk wel wat van je discipline. Maar mag je nou nooit meer genieten van je guilty pleasures?

Tuurlijk wel. Alleen gaat het erom dat je dat je ervan geniet (op bepaalde momenten) en dat je ze niet dagelijks binnen krijgt. Als het goed is weet je dat pizza’s, gebakjes, koeken, kaasbroodjes, kroketten, bitterballen, ijsjes en dergelijken niet gezond voor je zijn. Lekker zijn ze wel.

Gebruik dergelijks producten daarom niet te vaak en als je ze consumeert, geniet er op dat moment van. Probeer er niet naar te hunkeren.

Nog een tip; dergelijks guilty pleasures zijn vaak calorierijk. Zorg er daarom voor dat je die dag wat meer calorieën verbrandt, door wat meer te bewegen.

Meer bewegen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je hoeft echt niet naar de sportschool. Je kunt gewoon meer wandelen, traplopen, huishoudelijke klusjes doen of de hond wat langer uitlaten.

Wil jij ook afvallen en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken? Volg ook de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen.

 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan echt anders!

In dit e-boek leer je o.a.

 • dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen.
 • dat bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme een mega belangrijke rol spelen bij afvallen.
 • dat je helemaal geen honger hoeft te lijden als je wilt afvallen (juist niet!).

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

En dan nog een paar tips om minder comfort food binnen te krijgen

Let’s face it, guilty pleasures en comfort food kunnen erg lekker zijn en dan vooral wanneer jij vindt dat je het verdiend hebt. Natuurlijk weet je dat ze niet goed voor je lijn en je gezondheid zijn. Wat kun je dus doen om gezond te eten voor een gezond gewicht en om tevens minder troostvoer binnen te krijgen?

1. Haal het gewoon minder in huis

Hoe minder je ervan in huis hebt, hoe minder groot het risico dat je ervan gaat eten. En wanneer krijg je er vooral trek in? Juist, ‘s avonds wanneer je lekker ligt te relaxen en de kinderen op bed liggen.

Haal het dus gewoon niet meer in huis.

2. Dwing jezelf er minder van te eten, wanneer je het eet

Een zak chips gaat vaak in één keer op, maar wanneer je een bakje neemt (waar niet de hele zak in past) dan eet je automatisch minder. Toegegeven, het vergt natuurlijk wel een beetje wilskracht.

Dit geldt ook voor chocola, koekjes en andere tussendoortjes. Neem een stukje chocola en pak niet de hele reep. Dwing jezelf bijvoorbeeld om een week met een reep te doen.

3. Snack gezonder

Rauwe noten, een stuk komkommer, radijs of een gekookt ei verzadigen veel meer en zijn een stuk gezonder dan borrelnoten, candy bars en knakworsten.

4. Drink geen calorieën

Je staat er versteld van hoeveel calorieën je per dag binnen krijgt doordat je gezoete drankjes drinkt. Niet alleen frisdranken zijn de boosdoeners, ook gezoete zuivel en vruchtensappen uit pak. Hoe minder je daarvan drinkt, hoe minder calorieën je dagelijks binnen krijgt.

5. Eet overdag meer eiwitten

Eiwitten werken erg verzadigend. Daarom heb je langere tijd geen honger meer. En dat is mooi, omdat je dan minder geneigd bent om “even iets te eten” voor de “lekkere trek”.

Gezond eten voor een gezond gewicht is dus best goed te doen, vooral als je weet wat je moet doen. Wil jij echt weten hoe je op een gezond gewicht blijft, of hoe je moet afvallen? Volg dan deze Online Cursus Afvallen.

Tip; doe deze cursus alleen wanneer je er echt klaar voor bent. Het is zonde om geld uit te geven, wanneer je te weinig met de kennis over afvallen gaat doen.

 

Online Cursus Afvallen

Afvallen moet je leren, anders lukt het nooit. Dit is de meest complete cursus over afvallen

In deze cursus leer je onder andere:

  • Zonder honger af te vallen
  • Afvallen zonder calorieën te tellen
  • Af te vallen zonder enorm te hoeven sporten
  • Waarom je juist in je bed afvalt
  • Hoe je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt
  • Wat de juiste voeding is om af te vallen
  • Welke vormen van beweging je helpen om af te vallen

Download de Online Cursus Afvallen

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!