Voedingsadvies; ga af op nieuwe kennis van oude gewoonten

Het voedingsadvies van officiële instanties luidt al jaren om veel koolhydraten van bijvoorbeeld granen te eten en zo min mogelijk voedingsmiddelen die vet bevatten. Vooral verzadigde vetten van bijvoorbeeld kokosvet, roomboter en mager rundvlees wat beter om te mijden. Het voedingsadvies hierover betreft nog altijd dat verzadigde vetten hart- en vaatziekten zouden veroorzaken. Je zou er een beroerte of een hartaanval van kunnen krijgen. Echter, nieuw onderzoek laat keer op keer zien dat dit voedingsadvies niet geheel juist is. 

Voedingsadvies onjuist?

Deze maand berichtte het RIVM dat Nederland zich op kan maken voor een enorme toename van het aantal hartproblemen in 2040. Het stelt dat Nederland er tegen die tijd ongeveer 1,4 miljoen mensen zijn die een hartaanval of een beroerte hebben gehad of die lijden aan aan hartfalen (1). Dat is een half miljoen personen meer dan dat nu het geval is. Geen lekker vooruitzicht dus.Voedingsadvies

De kosten hiervoor bedragen thans € 8,3 miljard op jaarbasis en zullen de komende jaren fors stijgen. Hartziekten zijn thans overlijdensoorzaak nummer 2 in Nederland, net achter de vreselijke ziekte kanker. Jaarlijks overlijden in Nederland rond de 38.000 personen aan een hartziekte (2).

Natuurlijk speelt de vergrijzing mee in de toename, maar een hele belangrijke reden is de ongezonde levensstijl die mensen erop nahouden en de hoge mate van overgewicht (2). Overgewicht wordt door tal van onderzoeken in verband gebracht met hart- en vaatziekten en allerlei andere chronische aandoeningen.

Rol overheid in voedingsadvies?

Welke rol speelt het voedingsadvies hierin? De overheid – en de overheidsinstanties zoals het Voedingscentrum en de Hartstichting – adviseert al jaren om weinig vet te eten en juist veel koolhydraten naar binnen te werken. Men kwam tot dit voedingsadvies vanwege de gedachte dat vetten je aderen zouden laten dichtslibben.

Dus luidt het voedingsadvies sinds enkele decennia om meer koolhydraten te eten en tegelijkertijd zie je het aantal mensen met overgewicht toenemen, evenals het aantal mensen dat lijdt aan diabetes 2. Inmiddels wordt er wel wat meer onderscheid gemaakt in het type vet. Zo luidt het voedingsadvies over onverzadigde vetten (zoals olijfolie en vis) dat het gezond is.

Niet ongezond?

Onverzadigd vet zoals kokosvet en mager rundvlees wordt echter nog steeds als ongezond gezien. Echter, onderzoek laat zien dat ze helemaal niet zo ongezond zijn (3). Dit stelt ook Daan de Wit in zijn boek ‘Weet wat je eet’. Daan is op zoek gegaan naar de oudste wijsheden over voeding en heeft deze verbonden aan de nieuwste wetenschap.

Hij komt dan ook regelmatig tot de conclusie dat het huidige officiële voedingsadvies indruist tegen een gezonde levensstijl (4). Ook blijkt dat maar heel erg weinig mensen met hartproblemen hun heil zoeken bij een diëtist voor voedingsadvies.

In een onderzoek hierover is berekend dat iedere euro die besteed wordt aan goed voedingsadvies en dieetbehandeling zich tussen de 14 en 63 keer terugbetaalt. Anders gesteld; elke euro die wordt geïnvesteerd in een goed voedingsadvies voor mensen met overgewicht, waarmee de behandeling van hart- en vaatziekten beperkt en voorkomen wordt, tussen de € 14,- en € 63,- oplevert (5).

En, wat kan jij hiermee?

Het type vet is natuurlijk wel van belang voor je gezondheid (6). De vetten van vis, olijfolie en avocado hebben een gezondere uitwerking op je dan de vetten van snacks, patat, bewerkte vleeswaren zoals worstjes, bacon en hamburgers, pizza’s, croissants en chips.

Daarentegen blijkt rauwe melk – waar best veel vet in zit – gezonder dan melk uit de supermarkt en doe je er eveneens goed aan om de light producten te laten staan en juist de volle varianten te nemen. In het e-boek Gezonde Voeding lees je hier veel meer over.

Het lijkt erop dat het voedingsadvies van de overheid de afgelopen decennia een voortvloeisel was van een mix van lobbypraktijken, industriële en economische belangen en wetenschappelijke consensus. Ik trek mij niet veel aan van dergelijke adviezen en lees, leer en ervaar wat goed voor mij is en wat niet.

Ik probeer goed te luisteren naar mijn lichaam en vervolgens mijn voedingspatroon een klein beetje te veranderen. Zo haal ik heel veel energie uit vetten en eiwitten en juist heel weinig uit koolhydraten van brood, pasta en aardappelen. Wel eet ik veel groente, zodat ik voldoende koolhydraten en vezels binnen krijg.

Maar goed, ik voel mij daar prima bij en voel mij erg fit. Het boek van Daan de Wit, ‘Weet wat je eet’ kan jou ook enorm helpen om andere keuzes te maken in je voeding, zodat je je fitter voelt en gezonder wordt. Neem de proef op de som en lees het de komende dagen.

Als je ook wilt beginnen met gewoon een paar lekkere gezonde en makkelijk te bereiden maaltijden, kijk dan even op de recepten pagina. Handig ook, tijdens deze dagen!

Bronnen:
(1) http://nos.nl/artikel/2074174-rivm-sterke-toename-hart-en-vaatziekten-tot-2040.html
(2) http://nos.nl/artikel/2074174-rivm-sterke-toename-hart-en-vaatziekten-tot-2040.html
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648
(4) http://www.nlbewustgezond.nl/winkel/boeken/weet-wat-je-eet/
(5) http://www.medicalfacts.nl/2015/08/26/gebrek-aan-kennis-over-dietist-kost-maatschappij-veel-geld/
(6) http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/types-of-fat/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!