Veganistisch eiwitdieet

Veganistisch eiwit

We hebben het steeds vaker over het behoud van onze planeet en het veranderende klimaat. Dit heeft invloed op alles wat we in het dagelijks leven doen en dus ook op ons eten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer mensen ervoor kiezen om als vegan door het leven te gaan. Er zijn tal van redenen om te kiezen voor een vegan dieet, maar de impact op onze leefomgeving en het klimaat is een van de voornaamste redenen.

Naast een positieve bijdrage aan het milieu en het verkleinen van je footprint, zet je jezelf ook in voor een beter dierenwelzijn en draag je je steentje bij aan het verkleinen van de bio-industrie en de vleescultuur die steeds verder de spuigaten uit loopt.

Wanneer je veganistisch bent zie je af van dierlijke producten en consumeer je naast geen vlees, ook geen zaken zoals kaas of melk gemaakt van dierlijke producten. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven beschikbaar, waarmee je net zo goed lekker en gezond kan eten.

Voor sommige vegans kan het vooral in het begin lastig zijn om het juiste dieet en eetpatroon te vinden. Sommige mensen komen aan of eten ongezond, omdat ze niet goed op de hoogte zijn van het juiste voedingspatroon en de diversiteit aan gerechten en ingrediënten. Wanneer je vegan bent en graag wil afvallen dan is een koolhydraatarm vegan dieet een zeer goede optie om gewicht te verliezen zonder je principes te laten vallen.

Als vegan zijn er voldoende koolhydraatarme gerechten om succesvol af te vallen te vinden

Bij de meeste koolhydraatarme diëten wordt het gebrek aan koolhydraten gecompenseerd met vlees en zuivel. Naast de vraag of dit wel de meest gezonde manier is, is dit natuurlijk als vegan uit den boze.

Er zijn gelukkig tal van andere varianten, waarbij je kan genieten van een volledig veganistisch koolhydraatarm dieet. Er zijn duizenden niet-dierlijke voedingsmiddelen zonder koolhydraten waar je heerlijke gerechten mee kan maken. Denk aan zaken zoals, peulvruchten, avocado, groenten, paddenstoelen, fruit en natuurlijk vleesvervangers, zoals tofu en tal van zaden en pitten.

Op het internet vind je tegenwoordig steeds meer blogs en leuke recepten waarmee je jouw dieet een stuk leuker en lekkerder kan maken als vegan!

Voorkom een jojo-effect met een shake dieet

Met producten, zoals linzen, kikkererwten en quinoa heb je een aantal zeer goede koolhydraatarme producten te pakken die erg goed geschikt zijn als basis voor een maaltijd. Wanneer je zoekt op koolhydraatarme diëten dan kom je als snel terecht bij dieet shakes. Deze shakes zijn zeer goed te combineren met sojamelk of -yoghurt, maar er zijn een aantal vraagtekens te stellen bij het gebruik van maaltijd vervangende shakes.

Een van de voornaamste redenen waarom een shake misschien niet de beste oplossing is, is omdat het gebruik van een shake niet heel duurzaam is. Met een shake kun je zeer snel afvallen, maar mis je bepaalde voedings- en bouwstoffen die in “gewone” maaltijden zitten.

Mensen kiezen er dan ook in veel gevallen voor om voor een periode gebruik te maken van een shake dieet, waarna ze weer terugschakelen naar “gewoon eten” en het gewicht er weer net zo hard en soms nog harder aankomt. Hiermee wordt een jojo-effect gecreëerd waar natuurlijk niemand op zit te wachten.

Eet kleine porties op je juiste momenten in de dag en voorkom een gevoel van honger

Met de keuze voor gevarieerde vegan voeding zonder koolhydraten kies je voor een eiwitdieet, waarmee je op een gezonde manier kan afvallen, met behoud van jouw principes en overtuigingen. Dit type dieet is relatief makkelijk vol te houden wanneer het gevarieerd blijft en je kiest voor de juiste hoeveelheden.

Door de juiste gerechten en producten te eten in kleinere hoeveelheden en op de juiste momenten in de dag voorkom je een hongergevoel. Het mooiste aan dit dieet, is dat het ook nog eens ontzettend lekker is. Wat te denken van bijvoorbeeld een Marokkaanse bloemkool couscous, Indonesische nasi met tempeh en bloemkoolrijst of een heerlijke vegan linzencurry met aubergine en paprika? Al deze gerechten zijn koolhydraatarm, 100% vegan en ook nog eens om je vingers bij af te likken!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!