Ruim 40% meer hartinfarcten in dagen na klokverzetting: afschaffen of niet?

84% van de Europeanen stemde in 2018 voor de afschaffing van de klokverzetting. Toch wordt op 27 oktober de klok weer een uur achteruit gezet en gaat de wintertijd officieel van start.

Kasja Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, lichtte in een brief aan de Tweede Kamer toe dat er nog geen meerderheid voor de afschaffing van de klokverzetting is. Dit terwijl uit onderzoek van CBS blijkt dat bijna een kwart van de Nederlanders met slaapproblemen kampt, die versterkt worden na de klokverzetting. Daarnaast toont onderzoek van Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aan dat de wisseling tussen wintertijd en zomertijd zorgt voor slaapproblemen, meer hartinfarcten en meer verkeersongelukken.

Slaapproblemen

24% van de Nederlanders heeft naar eigen zeggen slaapproblemen, meldt het CBS. Tijdens de wisseling van wintertijd naar zomertijd gaat de klok een uur vooruit. Oftewel, een uur minder slaap. Voor mensen met slaapproblemen kan dit zorgen voor extra vermoeidheidsklachten.

Een goede nachtrust is cruciaal voor onze gezondheid en ons dagelijks leven. Toch heeft 77% van de Europeanen geen optimale slaapomstandigheden. Uit onderzoek blijkt dat er een direct verband is tussen een verduisterde kamer en een goede nachtrust. Verduisterende raamdecoratie is dus van belang. In de wintertijd wen je juist sneller aan het nieuwe ritme als je ’s ochtends de ruimte licht maakt. Gebruik hiervoor een wake-up light en doe de gordijnen zo snel mogelijk open!

Nog een tip voor een betere nachtrust? Zet luchtzuiverende planten in de slaapkamer! Deze planten, zoals de Dracaena of Ficus, halen 70 tot 80% van de schadelijke chemicaliën uit de lucht.

Gezondheidsproblemen

De zomertijd zorgt voor extra licht gedurende een dag en zorgt daarmee voor meer vitamine D. Dit is goed voor de gezondheid, maar toch is het verzetten van de klok niet voor iedereen zonder risico. Onderzoek van RIVM toont een stijging van 44% aan in het aantal niet-fatale hartinfarcten gedurende vier dagen na de klokverzetting.

Verkeersongelukken

Door de omschakeling naar zomertijd in de lente gebeuren er meer ongelukken op de weg. Automobilisten zijn minder scherp tijdens het autorijden door het verstoorde ritme. Uit data blijkt dat meer verkeersongelukken plaatsvinden in de week na de ingang van de zomertijd. Bij de ingang van de wintertijd neemt dit aantal juist af, omdat mensen een extra uur slaap krijgen.

Over Veneta.com
Veneta.com is de grootste online raamdecoratiespecialist van Nederland. Met inmiddels bijna 140 werknemers in dienst en ruim 45 jaar productkennis, levert Veneta.com kwaliteit maatwerk voor een prijs die tot wel 40% goedkoper is dan bij een speciaalzaak. Binnen het bedrijf staat klanttevredenheid centraal, wat blijkt uit de 100% tevredenheidsgarantie en 8 jaar productgarantie.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!