Kun je zomaar naar de fysiotherapeut?

Heb je al tijden last van je schouder? Of heb je bij het sporten een spier verrekt die maar niet wil genezen? Kom je steeds moeilijker overeind, of zit je nek steeds vast? Dan weet je dat er iemand is die je daarmee kan helpen: de fysiotherapeut. Veel mensen weten echter niet op welke manier ze daarheen kunnen. Kun je zomaar een afspraak maken, of moet je eerst worden doorverwezen door je huisarts? En hoe zit het met de kosten?

Of je gaat, dat bepaal je zelf

In principe mag je, wanneer je dat nodig acht, altijd zelf een afspraak maken met een fysiotherapeut. Deze regeling geldt nog niet zo heel lang, dus het is logisch dat hier wat verwarring over kan ontstaan.

In sommige gevallen kan het echter wel raadzaam zijn om eerst een bezoekje te brengen aan je huisarts. Vooral als je niet zeker weet waar je klachten door worden veroorzaakt, is het goed om eerst een arts ernaar te laten kijken. Rugpijn kan tal van oorzaken hebben, en deze kunnen lang niet allemaal worden opgelost door een fysiotherapeut. En ook een ernstige sportblessure heeft niet zelden eerst controle of behandeling van een arts nodig voor een fysiotherapeut ermee aan de slag kan. Heb je dus je twijfels, plan dan altijd eerst een bezoekje bij de huisarts in. Deze kan je indien nodig altijd nog doorverwijzen, en kan hierbij de fysio ook meteen de bevindingen van zijn of haar onderzoek meegeven.

Hoe zit het met de kosten?

Dat iedereen zelf een afspraak kan maken bij een fysiotherapeut, wil nog niet zeggen dat een bezoekje ook altijd vergoed wordt door de zorgverzekering. Zelfs niet wanneer je huisarts je heeft doorgestuurd.

Behandelingen door een fysiotherapeut worden in vrijwel alle gevallen namelijk niet vergoed vanuit de Basisverzekering. Dit is de verplichte verzekering tegen zorgkosten die iedere Nederlander van boven de 18 af moet sluiten. Deze dekt prima tegen kosten die de meest elementaire zorg met zich meebrengt. Bezoekjes aan de huisarts zijn bijvoorbeeld altijd gedekt, en ook ziekenhuisopnames of consulten bij medische specialisten worden vergoed.

De fysiotherapeut is minder elementair. Veel mensen hebben er baat bij, daar is geen discussie over, maar om het basispakket betaalbaar te houden voor iedereen is ervoor gekozen de dekking klein te houden, en alleen de kosten die echt noodzakelijk zijn, die het verschil kunnen maken tussen leven en dood, te vergoeden. Om die reden wordt de fysio niet vergoed, en zal je je hiervoor aanvullend moeten verzekeren. Er is op dat gebied veel keuze, dus kijk hier goed naar. Het ene aanvullende pakket dekt bijvoorbeeld maar een behandeling of acht, terwijl je met het andere pakket bijna wekelijks kunt gaan.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!