Waarom calcium zo belangrijk voor je is

Waarom calcium zo belangrijk voor je is

Waarom calcium zo belangrijk voor je is

Calcium is een belangrijke basis voor gezonde botten en een goed werkend immuunsysteem. Door ons gewijzigde eetpatroon krijgen we in deze tijd soms echter onvoldoende calcium binnen. Dit is ook vastgesteld door onderzoek van het RIVM. En dus is het belangrijk om je calciumopname even goed onder de loep te nemen. Een gebrek aan calcium kan verstrekkende gevolgen hebben voor je botten, spieren en immuunsysteem. In deze blog leggen we je uit waarom calcium zo belangrijk is, hoeveel je nodig hebt en waar het in zit.

Immuunsysteem

Eén van de belangrijkste invloeden van een tekort aan calcium is een verzwakt immuunsysteem. Ook vitamine D speelt daarbij een belangrijke rol. Deze vitamine zorgt namelijk voor de opname van calcium in je lichaam. In Nederland hebben veel mensen een tekort aan vitamine D. Dit komt vooral in de winter veel voor omdat we te weinig buiten zijn.

Calcium is onmisbaar voor een gezond en goed werkend immuunsysteem. Het zorgt voor een alkalische omgeving waar virussen en bacteriën minder goed kunnen overleven. Ook ondersteunt calcium je lichaam bij de genezing van ziekte of bijvoorbeeld een wondje.

Sterke botten

Wist je dat wanneer kinderen structureel onvoldoende calcium binnen krijgen, ze soms een onvolgroeide, zwakke of zelfs kromme bottenstructuur krijgen? Dat maakt direct duidelijk hoe enorm belangrijk calcium is voor je lichaam. Bij structurele tekorten kunnen er spierkrampen of osteoporose (botontkalking) ontstaan. Dit laatste zien we vooral bij ouderen. Osteoporose komt veel voor in de knieën. Vaak is er dan een knie-operatie noodzakelijk of een nieuwe knie.

De ADH aan calcium

Hoeveel calcium heb je nu precies nodig per dag? Het voedingscentrum geeft aan dat dit voor volwassenen van 19-50 jaar 1000 mg per dag is. En wanneer je ouder of jonger bent, dan heb je zelfs 1200 mg nodig. Dit komt overeen met 4 tot 5 porties zuivel of andere voedingsmiddelen waar calcium in zit.

Calcium vind je ook in groene bladgroenten zoals boerenkool, rucola, broccoli en spinazie. En ook in soja, bessen, sardines, eigeel, noten, zaden, havermout, waterkers zit calcium. Eet je zuivelvrij? Let dan zeker even op of je voldoende calcium binnenkrijgt. Gewoon even dagelijks een lijstje maken en optellen geeft duidelijkheid over je calciuminname.

Ouderdom en menopauze

Wanneer je ouder wordt heb je een grotere behoefte aan calcium. Daarnaast verslechtert de calcium opname in je lichaam doordat je darmen minder goed werken. Dit betekent dus dat je vooral boven de zestig jaar goed moet opletten of je voldoende calcium binnenkrijgt. Zo niet, dan is de kans op osteoporose veel groter. Mensen met botontkalking breken veel sneller botten wanneer ze vallen. Dit zorgt weer voor de grote hoeveelheid heupoperaties op oudere leeftijd.

Ook wanneer je in de overgang bent en erna heeft je lichaam een grotere behoefte aan calcium. Botontkalking komt vooral voor bij vrouwen na de overgang. Dit komt door de hormonale veranderingen in het lichaam. Ben je in de overgang? Let dan dus zeker op je calciuminname en neem zo nodig supplementen.

Meer weten over gezond eten en gezonder leven? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!