Je hebt een navelbreuk en dan?

Navelbreukband

Wat is een navelbreuk eigenlijk?

Een navelbreuk, of in het Latijn, een hernia umbilicalis is een uitstulping van het buikvlies dwars door een zwakke plek of een opening in de buikwand. De uitstulping bevindt zich in de navel en je kan er behoorlijk last van hebben.

Mensen die een navelbreuk hebben kunnen klachten ervaren zoals een zeurend en/of branderig gevoel, wat pijn of gewoon wat ongemak.

Zo’n navelbeuk bestaat uit 3 elementen:

  1. De breukpoort: dit is de zwakke plek of de opening in de buikwand.
  2. Een breukzak: dit is de uitstulping, die door de poort naar buiten komt.
  3. De breukinhoud: dit is hetgeen er zich in de breukzak bevindt. Meestal is dit vet, maar het kan ook darm zijn.

Het gevaar van een breuk in je buikwand is dat de darmen in de breukpoort bekneld zouden kunnen raken en daardoor afsterven. Dat is natuurlijk niet zo mooi. Een navelbreuk verdwijnt niet vanzelf en het kan zelfs groter worden. Daarom zou het meer klachten kunnen opleveren.

Hoe ontstaat het?

Een navelbreuk kun je dus zien als een bobbel op je buik. Die bobbel komt doordat er een zwakke plek in je buikwand zit. Daar doorheen kan dan een stukje darm naar buiten worden geduwd.

Een navelbreuk ontstaat meestal door veel druk op de buikwand. Dit kan gebeuren door hele zware dingen te tillen, door flink te persen (vrouwen die aan het bevallen zijn) of door gewoon te niezen.

Het ontstaan van een navelbeuk kent 2 oordzaken: het is aangeboren of het is verworven.

Aangeboren oorzaak

Die zwakke plek in de buikwand kan overigens aangeboren zijn. De zwakke plek kan op zuigelingenleeftijd nog spontaan herstellen, tot de leeftijd van rond de 5 jaar. Meestal verdwijnt de navelbreuk vanzelf weer, zonder medische ingreep.

Inklemming van de darmpjes komt hier vrijwel nooit voor. Maar mocht de zwelling blijven bestaan na het 12de levensjaar, dan gaat deze niet meer vanzelf weg.

Bij het ouder worden kan de zwakke plek ook nog groter worden, door het oprekken van de buikwand. De buikwand kan oprekken doordat men aankomt in lichaamsgewicht. Natuurlijk kan dit effect tijdelijk zijn, zoals bij zwangere vrouwen. Maar het kan ook zijn dat je geleidelijk aan steeds een beetje dikker wordt.

Andere oorzaak

Een navelbreuk kan ook verworven zijn. De oorzaken voor deze vorm van navelbreuk zijn:

  1. Veel te zwaar tillen (bijvoorbeeld bij een verhuizing)
  2. Zwangerschap en de bevalling
  3. Flink overgewicht, vooral rond de buik
  4. Een moeilijke stoelgang
  5. Flink en zwaar hoesten

Soms zijn er redenen om een operatie te overwegen om de buikwand weer te sluiten. Denk hierbij aan cosmetische redenen. Maar denk ook aan de zeurderige pijn die zo’n breuk genereert.

Gelukkig bestaan er ook speciale banden, die je rond je buik kunt wikkelen. Zo’n speciale navelbreukband zorgt ervoor dat je niet belemmerd wordt in het doen van je dagelijkse bezigheden. Zo’n band is geschikt om door zowel mannen als vrouwen te worden gedragen.

Heb jij ook last van zo’n breuk, of van een littekenweefsel (is immers ook een zwakke plek) en wil je graag een oplossing? Ga dan naar de site van Monozorg. Op deze site kun je navelbreukbanden kopen en meer info vergaren.

Bronnen:
1. https://www.thuisarts.nl/navelbreuk/ik-heb-navelbreuk
2. monozorg, navelbreuk

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!