Reflectie rond de jaarwisseling

Aan het einde van een jaar ontstaat vaak weer een moment van reflectie. Heb je gedaan wat je wilde doen in het afgelopen jaar? Had je dingen anders willen doen, is het gelopen zoals je wilde, of had je andere verwachtingen? Reflectie, aan het einde van het jaar, is meestal een opmaat naar goede voornemens.

Reflectie

Even stil staan en even de tijd nemen om te bedenken – en te beseffen – hoe het je allemaal is vergaan, het afgelopen jaar. Reflectie aan het einde van een jaar kan erg nuttig zijn. Soms is deze reflectie een beetje teleurstellend, helaas. Dan zijn de dingen niet gelopen, zoals je hoopte dat ze zouden lopen. Maar gelukkig is het nieuwe jaar in aantocht en kun je een nieuwe start maken.

Reflectie en succes. Meer weten? Download het e-boek Van Stress Naar Geluk.

Mensen doen aan reflectie om te bepalen waar ze staan en om te bepalen of ze datgene hebben gedaan – of bereikt –  wat ze wilden doen, of bereiken. Een handig hulpmiddel bij reflectie is het definiëren van een doel. Een doel geeft je richting en focus. Een doel geeft aan wat je wilt bereiken en de daarop volgende acties geven aan hoe je dat denkt te doen.

Je zou kunnen stellen dat het definiëren van een doel, hetzelfde is als goede voornemens. Hoe vaak omhels je niet iemand, met de jaarwisseling, om ze het beste te wensen en dat alle dromen maar uit mogen komen? Maar vaak overleven de goede voornemens de eerste 3 weken van het nieuwe jaar niet. Hoe kan dat en hoe los je dat op?

Stappenplan

Ik heb een handig 7 – Stappen model voor je ontwikkeld, waarmee je je doelen voor het nieuwe jaar kunt behalen. Het is gratis te downloaden. Dit model gaat je helpen – als je ervoor open staat –  om stap voor stap je doelen te verwezenlijken. Je zult merken dat het realiseren van je doelen geen hogere wiskunde betreft. Het enige dat je nodig hebt is een richting (doel) en je acties (doen). Vervolgens is het een kwestie van doorgaan en volhouden (niet opgeven na tegenslag).

Nou, dat klinkt toch niet ingewikkeld? Om je een voorbeeld te geven, zal ik je vertellen hoe het mij is vergaan dit jaar met NLbewustgezond.nl. Ook ik doe regelmatig aan reflectie.

Wat is er gebeurd in het afgelopen jaar?

Nou, best veel. NLbewustgezond.nl heeft meer dan 150.000 bezoekers mogen ontvangen, waarvan meer dan 30% via de organische zoekresultaten van Google. Dat is best veel, want we zijn pas 1,5 jaar online.

Daarnaast is op het vlak van social media een community van bijna 40.000 op Twitter volgers en 1.280 likes op Facebook ontstaan. Met Facebook ben ik overigens in juni 2014 gestart. Ook heb ik in juni 2014 het e-boek Afvallen Veranderen gelanceerd, dat via de webwinkel wordt verkocht. De website is in 2014 ook vernieuwd en sneller gemaakt, onder andere door gebruik te maken van andere servers.

Wekelijks worden 3 blogs gepost. Dit betekent dat er in 2014 ruim 150 blogs zijn ontwikkeld en gedeeld en daar blijft het niet bij. Met een van die blogs wat het Voedingscentrum niet zo blij. Ze stuurden een advocaat op mij af en die eiste een heleboel dingen. Uiteindelijk is dit verhaal landelijk gegaan en zijn de claims van het Voedingscentrum van tafel.

Doelen gehaald?

Nu ik toch met reflectie bezig ben, kan ik met je delen dat ik een aantal doelen heb gehaald, maar de meeste niet. Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Want ik definieer mijn doelen doorgaans onhaalbaar hoog. Ik definieer mijn doelen volgens de BHAG methode. BHAG staat voor Big Hairy Audacious Goal, ofwel; een enorm omvangrijk en groot doel. John F. Kennedy definieerde de eerste BHAG, door in 1961 te stellen dat de VS een man op de maan zou neerzetten.

Dit doel werd in 1969 bereikt toen Neil Armstrong zijn voetafdruk op het maanlandschap plaatste. John F. Kennedy heeft dit niet meegemaakt, noch wist hij of het überhaupt mogelijk was en als het al mogelijk was, hoe het dan mogelijk gemaakt kon worden.

Nieuwe dingen, andere resultaten

Een BHAG geeft een richting aan, een focus, van waar je naar toe wilt werken. Een duidelijk pad – of strategie – ernaar toe is er niet. Het pad ontstaat, door naar het doel toe te werken. Door aan het pad te werken, doe je tal van ontdekkingen en vindt groei plaats.

Door aan het pad te werken – anderen prefereren het woord proces – (Door de focus te leggen op het proces) ga je nieuwe dingen doen. Die nieuwe dingen resulteren in nieuwe resultaten. Door steeds hetzelfde te doen – en dat is wat de meeste mensen doen – verkrijg je automatisch reeds bekende resultaten. Wanneer je op deze manier te werk gaat, zul je dingen gaan doen en ontdekken bij jezelf, waarvan je niet wist – of voor mogelijk kon houden – dat je ze zou doen.

Ik heb bepaalde doelen niet gehaald, maar dat vind ik dus niet erg. Andere doelen heb ik wel gehaald. Het is beter om doelen te stellen die tot in de sterren reiken en vervolgens halverwege te komen met het realiseren ervan, dan om realistische doelen te stellen en 99% te behalen. Een BHAG dwingt je om anders te denken en creatiever om te gaan met de mogelijkheden die voorhanden zijn.

Met deze methode heb ik in een krappe 2 jaar tijd, bijna 3 boeken geschreven en uitgegeven, 3 websites opgetuigd, bijna 400 blogs en artikelen gepost, grote social media community’s opgebouwd op Facebook en Twitter, strategieën bedacht en uitgevoerd op het gebied van social media, content marketing en SEO. Hiervoor heb ik meer dan 30 boeken gelezen, studie naar diverse onderwerpen gedaan en flink met een aantal dingen geëxperimenteerd, die ik hier niet eens genoemd heb.

Wat staat er te gebeuren?

In 2015 komt een nieuw e-boek uit. De titel ga ik nog niet verklappen, want die heb ik nog niet geregistreerd. Het nieuwe e-boek gaat over, hoe je succesvoller kunt worden en dichter bij jezelf kunt staan. Daarnaast studeer ik momenteel op 2 interessante business modellen, waarmee mensen in staat worden gesteld om gezonder, fitter en slanker te worden. Het uitbouwen van de huidige en reeds ingezette strategieën, gaat onverminderd voort.

In het nieuwe jaar wil ik ook met wat meer mensen samenwerken op het gebied van voeding en beweging. Ken jij iemand die hierin werkt, of een studie in heeft gevolgd? Laat het dan gerust weten. Ik ben vooral geïnteresseerd in mensen die het positieve verschil willen maken in het leven van anderen en in mensen met een open houding ten opzichte van verandering.

Dromen waar maken

Maak je dromen waar in 2015! Dat is de boodschap die ik, om deze blog af te sluiten, voor je heb. Het doet je enorm veel goed om datgene wat je wenst, uit te laten komen.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!