Gezonde trends 2015

Gezonde trends 2015 NLbewustgezond.nlHet nieuwe jaar brengt weer nieuw kansen en nieuwe inzichten. Wat zijn de trends, op het gebied van gezondheid, voor het nieuwe jaar? Hoewel ik gezondheid en welzijn niet zie als een modieuze hype, merk ik wel een aantal trends op. In deze blog geef ik je 10 trends, zoals ik ze waarneem.

Trends en verschuivingen

Over het algemeen kun je stellen dat de trends rond het onderwerp gezonde levensstijl te maken hebben met de bewustwording van de consument. Door succesvolle boeken zoals De Voedselzandloper (alternatief voor de Schijf van Vijf) van Chris Verburgh, Een Pleidooi Voor Echt Eten (verandert je kijk op eten) van Michael Pollan, Wat Zit Er In Uw Eten (E-nummers) van Corinne Couget en de veelheid aan informatie die beschikbaar is via internet, kunnen mensen veel meer over voeding lezen.

Doordat mensen meer weten, willen ze ook anders eten en maken ze andere keuzes in hun beweeggewoonten. Daarnaast besteedt men wat meer zorg aan het innerlijke welzijn. Een van de trends, die hieruit voortvloeit is bijvoorbeeld het aanbod van superfoods en voedingssupplementen in supermarkten. Vorig jaar (2013) kon je tarwegras, lijnzaad en andere gezonde supplementen hoofdzakelijk verkrijgen in speciaalzaken en via webshops. Gedurende het afgelopen heeft het supermarktkanaal deze producten ook omarmt.

Hier volgen de 10 trends:

1. Meer bewegen

Hoewel de cijfers een beetje een vertekend beeld laten zien, bewegen mensen wat meer. Je kunt je afvragen wie er niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen voldoet. Deze norm haal je al als je per dag 30 minuten beweegt. In deze norm zijn vormen van matig intensieve beweging meegenomen zoals wandelen in een bos, naar je werk fietsen, zwemmen, actief spelen met kinderen of huishoudelijke klussen.

Nederland is wat meer gaan bewegen door de populariteit van de fitness programma’s zoals Bootcamp, Body combat, en evenementen als de Mud run. Wellicht is dit ingegeven door de vele Personal Trainers die ons land rijk is. Een andere oorzaak zou de toenemende aandacht voor gezonde levensstijl, als geheel kunnen zijn. Een goede gezondheid bereik je niet alleen door gezond te eten, lichaamsbeweging is minstens zo belangrijk.

2. Meer voor jezelf gaan staan

Verandering is de enige constante factor. De afgelopen 15 jaar zijn een roller coaster geweest. De ene crisis was nog niet klaar of er brak weer een nieuwe aan. Derhalve is het belangrijk voor jezelf om te bepalen waar jij staat en wat jij wilt. Ga maar na, de gezondheidszorg, sociale zekerheid en verdienmodellen van bedrijven zijn in rap tempo veranderd. Al die zaken hebben invloed op jou situatie.

Je zou depressief kunnen raken van alle ontwikkelingen. Maar dat lost niet veel op. Het beste is om ermee te leren omgaan. De stofjes die hier invloed op hebben zijn neurotransmitters. Deze stofjes bepalen in belangrijke mate je gevoel.

3. Minder suiker

Een van de meest belangrijke trends vind ik het verminderen van de consumptie van suiker. De Wereld Gezondheidsraad heeft het consumptie advies met de helft verlaagd. Suiker heeft een verslavende werking en dat zorgt er onder andere voor dat je geneigd bent om meer te eten, van de producten waar suiker aan is toegevoegd. Hierdoor ligt overgewicht op de loer.

4. Bewustwording E-nummers

Mensen raken zich bewuster van de gevolgen van E-nummers. Ze zitten vooral in bewerkte voedingsmiddelen. Je ziet mensen steeds meer gezonde keuzes maken, zoals het eten van salades, tijdens de lunch of het drinken van een zelf gemaakte smoothie als ontbijt.

5. Meer puur eten

In de winkels waar je eten kunt kopen, zoals de stationsrestauratie, de supermarkt en het pompstation vind je tegenwoordig wat meer gezonde alternatieven. Denk hierbij aan fruit, zaden, pitten, noten en groente. Tevens is er meer aandacht voor de kwaliteit van het vlees. Hierbij kun je denken aan de voorkeur van grasgevoerd rund, dat ook heeft kunnen rondlopen, boven vlees uit de bio-industrie.

6. Interval trainingen

Door interval trainingen kun je sneller in vorm raken, meer calorieën verbranden en sneller in conditie komen. Je behaalt meer resultaat in minder tijd. Interval trainingen staan ook wel bekend als HIIT trainingen.

7. Herstel trainingen

Omdat interval trainingen, of HIIT veel van je lijf vergen, is het zeer raadzaam ze niet dagelijks uit te voeren. Een herstel training draagt dan meer bij. Bij herstel trainingen kun je denken aan yoga, stretchen en wandelen.

8. Geen balans

Wie naar balans in zijn of haar leven streeft, komt bedrogen uit. Eigenlijk bestaat die balans al heel lang niet meer. Je zet je overal voor 100% in. Denk hierbij aan je werk, je gezin, jezelf, je sociale contacten, je familie en je hobby. Je kunt niet stellen dat je 20% van je tijd en aandacht besteedt aan werk en vervolgens, 20% aan je gezin.

Hoe ga je dan om met al die drukte? Vind je rust in het moment. Geniet bijvoorbeeld van je spelende (of slapende) kind. Kijk er met plezier naar. Of geniet van het klaar maken van een maaltijd, vind daar je ontspanning in. Zie het niet als een taak waar een bepaalde druk op ligt, maar zie het als een vorm van ontspanning.

9. Kritischer tegen over bedrijven

Door de vele schandalen rond voedsel en het toenemende besef dat er echt iets mis is met onze voedselvoorziening, worden mensen steeds kritischer. Ondanks de jarenlange campagne van de overheid om minder vetten te eten, is het aantal mensen met overgewicht sterk toegenomen in die jaren. Mede hierdoor zoeken mensen naar alternatieven.

10. Gezondheid in eigen hand nemen

Van de 10 trends, vind ik deze een van de belangrijkste. Doordat er veel informatie, rond gezonde levensstijl voor handen is, raken mensen zich steeds bewuster van hun gezondheid. Soms is het wel eens moeilijk om. Zo bestaan er vele trends op het gebied van diëten, bewegen en kuren. Zo was detoxen het afgelopen jaar behoorlijk populair, maar werd er tegelijkertijd ook over gezegd dat het gevaarlijk of zinloos zou zijn. Hoe zit het dan?

Er is nog heel veel dat niet bekend is rond gezond eten en gezond leven. Derhalve baseert de wetenschap zich op voortschrijdende inzichten. Dit betekent dat het voor jou soms best lastig kan zijn om de juiste keuzes te maken. Oriënteer je derhalve breed. Lees veel en vind uit wat voor jou werkt. Elk lichaam werkt anders en reageert derhalve anders op bepaalde voedingsmiddelen.

Zo is er het afgelopen jaar veel bekend geschreven over de gezonde effecten van de verzadigde vetten van kokosvet. Ook werd cholesterol in een ander perspectief geplaatst. Cholesterol blijkt helemaal niet zo ongezond als altijd werd gedacht.

Dit waren de 10 gezonde trends, zoals ik ze zie. Het zou kunnen zijn dat je deze trends anders ziet. Dat is prima en als je jouw trends wilt delen, dan kan dat. Stuur dan een mail, via het contactformulier of reageer op deze blog.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!