Polyol erythritol: wat zijn polyolen en wat is erythritol?

Polyolen

Een groot deel van de Nederlanders heeft een te hoog BMI: maar liefst 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder kampte in 2019 met overgewicht. Niet zo gek dus dat er veel mensen zijn die met behulp van een dieet proberen om wat kilo’s kwijt te raken. De één begint met een eiwitrijk dieet om af te vallen, terwijl de ander aan de slag gaat met het schrappen van koolhydraten om minder zwaar te zijn.

Bij dat laatste dieet horen producten met suikervervangers. Suiker is immers een ‘slechte’ koolhydraat. Steeds vaker staat er op een etiket van een koolhydraatarm product dat er polyolen in zitten. Maar wat zijn polyolen precies en nog specifieker: wat is het polyol erythritol? Erythritol lijkt de laatste jaren namelijk ineens heel populair te zijn onder de foodies en mensen die bezig zijn met afvallen. Waarom dat zo is, lees je hieronder.

Polyolen als vervanger van suiker

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: polyolen zijn natuurlijke suikervervangers. In koolhydraatarme producten wordt de suiker vervangen met een ander ingrediënt om het geheel alsnog die herkenbare zoete smaak te geven. Polyolen vallen hierbij onder zoetstoffen en zijn herkenbaar als onder andere mannitol, isomalt, lacitol, xylitol en erythritol. Deze stoffen zijn laag in calorieën (sommige zelfs calorieloos) en zorgen ervoor dat je koolhydraatarme cake, ijs of andere etenswaren zoeter van smaak wordt.

Polyolen worden gehaald uit natuurlijke producten, zoals paddestoelen, kaas, fruit, planten en bomen. In sommige etenswaren zit de zoetstof dus al van nature. Je herkent de benaming polyolen ook als suikeralcoholen. Deze naam brengt je een beetje op het verkeerde been, want er zit geen alcohol in polyolen. Eet of drink je producten waar polyolen in zitten dan krijg je minder calorieën binnen dan wanneer je producten met suiker consumeert. Logisch dus dat mensen die bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet volgen, kiezen voor etenswaren en drinken met polyolen als vervanger voor suiker.

Wat is erythritol precies?

Een bekende polyol is erythritol, ook wel bekend als de merknaam Sukrin. Omdat het een polyol betreft, is het dus een natuurlijke zoetstof. Deze specifieke zoetstof wordt gehaald uit fruit, wijn, kaas en sojasaus. Het bijzondere aspect van erythritol is dat het de laatste jaren populair aan het worden is onder foodbloggers, dieetgoeroes en anderen die bezig zijn met hun gezondheid. Dat is opvallend, omdat erythritol in eerste instantie voornamelijk werd gebruikt als suikervervanger voor mensen met diabetes. Waarom lopen health freaks en foodies dan ineens weg met deze natuurlijke zoetstof?

Heel logisch: erythritol is de enige polyol waarin geen calorieën zitten. In tegenstelling tot vrijwel alle andere polyolen wordt erythritol voor een groot deel opgenomen in het bloed, waarna het ons lichaam verlaat via urine. Op die manier ervaart je lichaam geen slechte invloed van deze zoetstof. Ook heeft erythritol geen invloed op je metabolisme of het verteringsstelsel; dat in tegenstelling tot andere zoetstoffen. Kortom: voor veel mensen die bezig zijn met afvallen is dit het perfecte zoetstof. Het enige nadeel? Erythritol is minder zoet dan suiker. Om je maaltijd of etenswaren net zo zoet te krijgen, moet je meer van dit natuurlijke middel gebruiken.

Is erythritol gezond of ongezond?

Door de jaren heen is er veel onderzoek gedaan naar het gebruik van suiker, zoetstoffen en de verhouding tussen beide stoffen. Tot nu toe blijkt uit geen enkel onderzoek dat erythritol schadelijk is voor de gezondheid. Het Wetenschappelijk Comité voor de Menselijke Voeding (WCMV) ondervond in 2003 dat de zoetstof erythritol veilig kan worden gebruikt in etenswaren. Het wordt niet voor niets al jaren gebruikt door diabetici ter vervanging van suiker. De stof voorkomt dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen, waardoor het zeer geschikt is voor mensen met diabetes.

Omdat er daarnaast geen verandering te zien is in het insulinelevel en omdat het geen effect heeft op je cholesterol wordt erythritol gezien als een veilig en zeker gezond product. Helemaal wanneer je de vergelijking met suiker maakt. Suiker heeft immers wel een grote invloed op je bloedsuikerspiegel, je insulinelevel én op de hoogte van je cholesterol. Als klap op de vuurpijl blijkt uit onderzoek ook nog eens dat deze natuurlijke zoetstof beter voor je gebit is dan andere zoetstoffen en suiker. Dat komt omdat erythritol de zuurtegraad in je mond neutraliseert en daarmee tandplak vermindert en voorkomt. Ben je dus op zoek naar een gezonde vervanger van suiker wanneer je bijvoorbeeld af wilt vallen of wanneer je gezonder wilt leven? In dat geval is het zeker aan te raden om eens te kijken naar voedingsproducten met erythritol in plaats van suiker of andere zoetstoffen of naar deze natuurlijke zoetstof in een pure vorm.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!