Belangrijke vitamines en mineralen voor je ogen 

Iedereen wil natuurlijk zo lang mogelijk goed blijven zien en een bril op sterkte voorkomen. Het is daarom best gek dat we over het algemeen niet veel aandacht besteden aan onze ogen. Vaak laten we ze pas checken als we merken dat er iets aan de hand is. Het is belangrijk om altijd goed voor je ogen te zorgen. Hierbij speelt gezonde voeding een grote rol. In dit artikel lees je welke vitamines en mineralen bijdragen aan de gezondheid van je ogen. 

Omega-3

Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de normale werking van je ogen. Ze zorgen dat de bloedvaten in je lichaam gezond blijven en dus ook die in je ogen. Dit is belangrijk, omdat hierdoor voedingsstoffen en zuurstof je ogen goed kunnen bereiken. Het is daarom goed om minstens twee keer per week vette vis, zoals zalm, tonijn en makreel, te eten. Vette vis is namelijk rijk aan omega-3.

Vitamine A

Je netvlies heeft vitamine A nodig om licht door te kunnen geven aan je hersenen. Vitamine A zit voornamelijk in dierlijke producten en komt vooral voor in lever. Daarnaast maakt ons lichaam zelf vitamine A aan uit carotenoïden. Deze stof vind je in plantaardige producten, zoals wortelen. Je hebt daarom vast wel eens gehoord dat wortelen goed zijn voor je ogen. Aan een halve wortel per dag heb je al genoeg! Ben je niet zo’n fan van wortelen? Geen probleem. Je kunt ook koolsoorten, donkergroene bladgroenten, zoals spinazie, en gele of oranje vruchten, zoals citroenen en mandarijntjes, eten.

Vitamine C en E

Vitamine C en E functioneren als antioxidanten  en dragen bij aan de gezondheid van je ogen. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen, dus ook in de ogen. Deze agressieve stoffen kunnen schade veroorzaken aan onze cellen en weefsel. Vitamine C zit in onder andere: sinaasappel, kiwi, blauwe bessen, paprika en tomaten. Vitamine C is oplosbaar en dient daarom in zo min mogelijk water gekookt te worden. Walnoten, pinda’s en amandelen zijn rijk aan vitamine E.

Zink

Ten slotte is het mineraal zink ook belangrijk voor onze ogen. Zink helpt je scherp te blijven zien (ook in het donker) en is belangrijk voor het functioneren van je netvlies. Daarnaast speelt zink een rol bij de opname van vitamine A. Zink zit onder andere in vlees, vis, schaaldieren, graanproducten, soja en noten.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!