Dit is waarom een mondkapje wel werkt
Inmiddels is het Coronavirus al meer dan een half jaar onder ons. Na een strenge lockdown – waarbij het dragen van mondkapjes niet geadviseerd werd-, kregen de Nederlanders het virus een tijd lang onder controle. Helaas hebben na de versoepeling van de maatregelen veel burgers de de adviezen veronachtzaamt. Afstand houden, niet met grote groepen samen komen en handen wassen; kort samengevat de belangrijkste dringende adviezen, welke steeds minder serieus werden genomen. Onder de hashtag ik doe niet meer mee riepen zelfs bekende Nederlanders op om het leven van voor de Coronacrisus weer op te pakken, om het menselijk leed en de economische schade van de maatregelen te beperken.
Allereerst: Werkt een mondkapje?
Indien iedereen zich netjes houdt aan de bestaande maatregelen zal het virus weinig kans hebben om zich heen te grijpen. Het dragen van een mondkapje voegt in dat geval dan ook niets toe en kan er wellicht eerder voor zorgen dat mensen juist minder afstand tot elkaar houden. Lange tijd was het kabinet bang dat mensen zich ten onrechte veilig zouden wanen met stoffen mondkapjes waardoor het dragen ervan juist gevaarlijker werd. Helaas is het niet altijd mogelijk 1,5 meter afstand te houden tot elkaar en juist in die gevallen voegt een mondkapje wel degelijk iets toe. Kleine virusdeeltjes in de licht zullen immers minder makkelijk tot je luchtwegen doordringen indien je je mond en neus beschermt met een mondkapje.
Ook zal het dragen van een mondmasker de zichtbaarheid vergroten, mensen worden zich er weer bewust van dat er wel degelijk een virus onder ons is waarvoor we iedere dag waakzaam dienen te zijn.
Welk mondkapje beschermt mij het beste tegen het Corona-virus?
Vooropgesteld; alle mondkapjes werken indien ze op de juiste manier gebruikt en gedragen worden:
- Handen wassen voor het op- en afzetten.
- Bij het afzetten enkel de elastieken gebruiken en na gebruik wegwerpen of in een afsluitbaar plastic zakje stoppen.
- Het kapje dient zo goed mogelijk aan te sluiten met zo min mogelijk openingen aan de zijkanten en de neus goed te bedekken.
De welbekende wegwerpmaskers ofwel chirurgische mondkapjes beschermen vooral je omgeving mocht jezelf onbewust besmet zijn met covid-19. Nadeel is dat je er veel van moet aanschaffen en dat ze wellicht wat minder hip zijn dan de stoffen variant.
De stoffen mondkapjes beschermen jezelf meer dan de wegwerp variant. Deze zijn veelal gemaakt van katoen, waardoor ze ook nog eens prettig aanvoelen op je huid. Indien je een dubbellaagse variant te pakken hebt zit je nog beter. Let er ook op of er een neusbeugel in zit voor een nog betere aansluiting. De zijn in vele kleuren en designs verkrijgbaar, maar de mondkapjes zwart zijn het meest gewild.
Het voordeel van deze katoenen mondkapjes is dat ze herbruikbaar zijn na een wasbeurt en dat ze verkrijgbaar zijn in vele kleuren en dessins.
Waarom is de overheid van gedachten veranderd wat betreft het mondkapje?
Op 29 september deelde het kabinet mee dat de stijging in het aantal besmettingen tot zorgen baart en dat er nieuwe maatregelen genomen dienen te worden. Regionale maatregelen bleken te vrijblijvend en veel burgermeesters waren – veelal onder druk van ondernemers – niet in staat om rigide maatregelen door te voeren. Er kwam een roep vanuit diverse regio’s om een duidelijk landelijk beleid.
In eerste instantie heeft de overheid het dragen van mondkapjes niet geadviseerd. Immers als iedereen voldoende afstand tot elkaar houdt en vooral binnen niet samenkomt in grote groepen is de kans erg klein om besmet te raken met het virus. Echter het advies van de overheid om afstand te houden werd steeds meer genegeerd en er moest een signaal afgegeven worden aan de bevolking dat het virus nog steeds onder ons is en dat wij ons allen moeten inzetten om de verspreiding te beperken totdat er een vaccin voorhanden is. Helaas is het draagvlak van de noodzaak tot het dragen van een mondkapje beperkt, als maandenlang het dragen van een mond-neus bescherming onnodig wordt gevonden is het lastig het tij te keren.
Ook in Europa stijgt de verbazing over het mondkapjes beleid in Nederland. In landen om ons heen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje is het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes verplicht gesteld, hoe bestaat het dat Nederland hier niet aan mij doet terwijl de besmettingen oplopen?
Kortom een mondkapje dragen draagt bij aan de beperking van de verspreiding van het virus indien de 1,5 meter afstand niet uitgevoerd kan worden en mits het mondkapje goed wordt gebruikt.