Deze 5 keukenapparaten zijn handig in een gezonde levensstijl

Keukenapparaten

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft overgewicht, blijkt uit cijfers van het CBS over 2019. Een groot deel daarvan wil gezonder door het leven gaan, maar weet niet goed waar te beginnen. Hoewel voldoende bewegen en een gezond eetpatroon natuurlijk de basis is van een fitte levensstijl kun je nog op een andere manier aan de slag met je gewicht. Geef je keuken een make-over en vervang frituurpannen en tosti-ijzers voor gezonde alternatieven. In dit artikel lees je meer over welke keukenapparaten enorm handig zijn in een gezonde levensstijl.

Blender voor gezonde en lekkere sapjes

Een van de apparaten die echt niet mag ontbreken binnen een fit leven is een blender. Blenders zijn hartstikke handig voor het maken van gezonde smoothies met veel groente en fruit. Je kunt in de supermarkt kant-en-klare smoothiepakketten kopen, maar nog gezonder is om je eigen ingrediënten bij elkaar te sprokkelen. Het voordeel van een blender is dat je in een smoothie met fruit en water (of zuivel) gerust groente kunt doen; ook wanneer je een bepaald soort groente niet lekker vindt. Door de aanwezige smaak van het zoete fruit proef je de groente amper en dat terwijl je wel veel goede vitaminen binnen krijgt. Hier vind je een aantal gratis lekkere recepten voor de blender, zoals smoothies en sappen.

Keukenmachines voor je eigen recepten

Een gezonde levensstijl staat gelijk aan het maken van je eigen maaltijden. Dat betekent dat je vooral niet moet gaan voor pakje en zakje. Daar zit vaak veel zout in, evenals extra e-nummers die je vaak helemaal niet nodig hebt. Je kunt een maaltijd beter helemaal zelf samenstellen, zodat je zeker weet dat alle vitaminen en mineralen behouden blijven. Het maken van sauzen, tapenades en kruidenmengels kan je maar deels met een blender doen. Handiger is het om dit met behulp van een keukenmachine te doen. Met een keukenmachine zet je binnen een handomdraai de lekkerste en vooral meest gezonde maaltijden en snacks op tafel. En goed nieuws: tegenwoordig betaal je daar helemaal niet meer de hoofdprijs voor. Er is altijd wel ergens een keukenmachine in de aanbieding waardoor je nooit meer te veel betaalt voor dergelijke apparaten.

Koop een airfryer voor gezonde snacks

Vind je het stiekem heel lekker om met een frituurpan snacks, vlees en andere maaltijden te bereiden? Helaas is eten uit de frituurpan allesbehalve gezond. Een beter alternatief is de airfryer; een heteluchtfriteuse die de laatste jaren ontzettend populair geworden is. Het grote voordeel van een airfryer is dat je met behulp van lucht etenswaren klaarmaakt. Je hebt geen extra olie of frituurvet nodig bij dit proces, waardoor je maaltijd uiteindelijk veel minder vet bevat. Ook kun je in een airfryer veel meer bereiden dan in een frituurpan. Zo maak je in een airfryer ook de lekkerste vis-, groente- en vleesmaaltijden klaar! Omdat airfryers zo populair zijn, zijn er steeds meer aanbieders van dit apparaat in Nederland te vinden. Daarom is er altijd wel ergens een airfryer aanbieding te vinden, waardoor je voor een kleine prijs de voordelen van een heteluchtfriteuse kunt ontdekken.

Digitale weegschaal voor al je recepten

Wat ook absoluut niet mag ontbreken in de keuken van de fitte Nederlander is een digitale weegschaal. Dit is vooral heel handig wanneer je een dieet volgt en wanneer je van bepaalde ingrediënten maar een bepaalde hoeveelheid nodig hebt. Met een digitale keukenweegschaal kun je eenvoudig hoeveelheden noten, fruit, groente, rijst, pasta en andere etenswaren afwegen. Zo weet je zeker dat je nooit te veel van een bepaald ingrediënt gebruikt. Je hoeft overigens niet per se een dieet te volgen om een weegschaal te gebruiken in de keuken. Een keukenweegschaal is altijd handig voor iedereen die regelmatig aan de slag gaat met het bereiden van lekkere healthy recepten.

Haal vitamines uit een slowjuicer

Tot slot is het aan te raden om een slowjuicer in de keuken te hebben staan. Met een slowjuicer maak je pure sap uit fruit en groente zonder de vezels. Met een slowjuicer pers je als het ware heel langzaam groente en fruit uit waardoor er geen hitte ontstaat. Dit wordt ook wel cold press genoemd; het koud persen van goede etenswaren. Door koud te persen behoud je meer vitamines en mineralen! Gooi je spinazie met banaan in een blender dan beschikt die smoothie over minder vitamines dan wanneer je hetzelfde in een slowjuicer zou gooien. Ook fijn: in een slowjuicer kun je ook schillen persen. In schillen zitten de meeste vitamines.

Er is dus een behoorlijk aantal keukenapparaten dat jouw gezonde dieet net iets gemakkelijker maakt. Naast bovenstaande keukenmachines kun je ook nog kiezen voor een slowcooker en een grillplaat of grillijzer. Met een slowcooker bereid je heel langzaam vlees en groente op een lage temperatuur waardoor er meer goede voedingsstoffen blijven bestaan. Een grill is vooral handig om snel en gemakkelijk vlees op te grillen of om groenten te grillen. Grillen is over het algemeen gezonder dan bakken omdat er geen extra olie bij gebruikt hoeft te worden.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!