Eerste hulp bij gele tanden: 5 tips

Tanden bleken

Je wilt ongetwijfeld graag een prachtige glimlach met een stel hagelwitte tanden. Helaas liggen gele tanden al snel op de vloer. Zeker als je jaren gerookt hebt, kunnen je tanden zijn verkleurd. Met onderstaande 5 tips ga je gele tanden te lijf en krijg je dat beoogde witte gebit.

 

1. Goed poetsen is het allerbelangrijkst

De eerste tip zal niet uit de lucht komen vallen: poets je tanden goed. Dit blijft de nummer één tip voor wittere tanden. Allereerst is de frequentie uiteraard van belang. Poets je tanden minstens twee en hooguit drie keer per dag. Minder is niet goed, maar meer ook niet. Het is minstens zo belangrijk dat je steeds twee minuten poetst. Poets je korter, dan is je gebit daarna niet goed schoon. En hoe je poetst, speelt ook een grote rol. Het is altijd beter om dit met een elektrische tandenborstel te doen. Een elektrische tandenborstel verwijdert altijd veel meer tandplak dan een ‘gewone’ tandenborstel. Vervolgens is het eigenlijk vooral een kwestie van de tandenborstel een paar seconden op elke tand en kies te houden, omdat de borstel zelf zorgt voor de poetsbewegingen. Neem echt de tijd om elke tand individueel te poetsen. Poets altijd zowel de binnen- en buitenkant van je tanden en vergeet ook je tong niet, want daar zitten veel bacteriën op. Overigens luidt het advies om niet meteen na het eten te poetsen, dit zou je tandglazuur aantasten.

 

2. Probeer dagelijks te flossen

Vergeet ook zeker niet om te flossen. Er kunnen altijd etensresten achterblijven in je mond, wat tandplak veroorzaakt. Je tandenborstel komt daar niet altijd bij, maar met flosdraad lukt dit wel. Je kunt ook flossen met een tandenborstel of ragger. Doe dit elke dag, bij voorkeur voordat je naar bed gaat. Enige voorzichtigheid bij het flossen is wel gewenst.

 

3. Breng regelmatig een bezoekje aan de tandarts en mondhygiënist

Zowel de tandarts en mondhygiënist zijn essentieel voor een gezond gebit. Simpel gezegd is de mondhygiënist er om te voorkomen en de tandarts om te repareren. Hoewel het belangrijk is om beide ongeveer eens per halfjaar te bezoeken, kan vooral de mondhygiënist je helpen in de strijd tegen gele tanden. Hij of zij kan je tanden schoonmaken en polijsten, waardoor je tanden er beter uit komen te zien. Daarnaast kan de mondhygiënist je gedegen advies geven op het gebied van wittere tanden.

 

4. Let op eten en drinken die funest zijn voor witte tanden

Als je echt wittere tanden wilt, kun je bepaald eten en drinken beter laten staan. Vooral koffie en rode wijn doen weinig goeds voor de kleur van je tanden. Daarnaast zijn ook frisdrank en snoepgoed niet de beste keuze. Wel kun je frisdrank (of zelfs koffie en rode wijn) eventueel met een rietje drinken. Heb je toch iets gegeten of gedronken wat op de ‘verboden’ lijst staat? Drink dan meteen erna water. Je spoelt de resten dan direct weg en er blijven minder bacteriën in je mond achter.

Gelukkig is er ook eten en drinken dat juist wél goed is voor je tanden. Zo schijnen aardbeien wonderen te doen voor de kleur. Daarnaast zouden ook kaas, wit voedsel en appels je tanden witter maken.

 

5. Laat je tanden bleken

Als je geen andere oplossing meer ziet, kun je je tanden (laten) bleken. Dan heb je gegarandeerd succes. Je kunt dit uiteraard door de tandarts of een bleekkliniek laten doen, maar er bestaan tegenwoordig ook producten waarmee je je tanden thuis veilig kunt bleken. Het voordeel van tandenbleken thuis is dat het een stuk liever voor de portemonnee is. Het bleken van je tanden is overigens niet voor altijd. Het effect is zo’n twee jaar te zien. Het blijft langere zichtbaar als je let op wat je eet en drinkt (zie punt vier) en niet rookt.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!