Is LED verlichting schadelijk voor je gezondheid?

LED verlichting

Tegenwoordig heeft bijna iedereen LED verlichting in huis. Velen kiezen hiervoor omdat je er aardig wat geld mee bespaart, anderen doen het voor het milieu. Toch vragen velen zich af of LED verlichting wel zo goed is voor je gezondheid. Vaak worden dit soort nieuwe concepten namelijk heel snel populair, en koopt men de producten zonder na te gaan of dit een impact heeft op de gezondheid.

In dit artikel vertellen we je of LED verlichting schadelijk is voor de gezondheid of niet, en vergelijken we dit met andere soorten lampen.

De ouderwetse gloeilamp en zijn impact op onze gezondheid

Van het gebruik van gloeilampen werd men echt niet zomaar ziek. Van directe impact op de gezondheid is dus geen sprake geweest toen iedereen deze nog in huis had. Echter zijn deze lampen erg slecht voor het milieu. Hierdoor is er dus wel een indirecte impact op onze gezondheid, al is dit op de lange termijn, in combinatie met andere zaken die langzaamaan het milieu vervuilen. Het is dan ook niet voor niets dat deze lampen verbannen zijn.

Andere ‘ongezonde’ lampen

Vooral voor mensen die gevoelig zijn voor straling is het belangrijk de juiste lampen te kopen. Spaarlampen en halogeenlampen geven namelijk een bepaalde straling af die ongezond kan zijn. Veel mensen zullen hier (op de korte termijn) niets van merken. Maar degenen die ziek worden van te veel straling om zich heen kunnen hier wel klachten van krijgen. Hierbij bevatten deze lampen bepaalde stoffen waarvan de schadelijke dampen vrij kunnen komen. Diverse onderzoekers adviseren om de deze lampen niet te gebruiken, en vooral niet dicht bij je hoofd in de buurt. Zo zou het niet gezond zijn om deze als nachtlamp of leeslamp te gebruiken, omdat deze dan te dicht bij het lichaam zijn.

Zijn LED lampen gezond?

LED verlichting heeft voor zover we weten geen slechte impact op de gezondheid. De lampen bevatten wel bepaalde stoffen die onveilig kunnen zijn, maar deze komen niet zomaar vrij. Alleen wanneer de lamp helemaal fijngemalen wordt kun je in contact komen met deze stoffen, maar niet wanneer je de lamp kapot laat vallen.

Het enige dat als ongezond wordt gezien bij de LED lamp is de kleur en de felheid. Te fel of te blauw-wit licht kan het natuurlijke dag-nacht ritme verstoren. Ook kan dit voor slaapproblemen zorgen wanneer je ‘s avonds deze lampen om je heen hebt. Kies dus altijd voor een niet te felle lamp met een warme witte kleur. Deze kun je makkelijk online kopen.

Gezonder leven? Het voordeel van de LED lamp is dat deze constant verbeterd wordt. Omdat men een echte toekomst ziet voor deze manier van verlichting worden de lampen alsmaar efficiënter, en dus ook beter voor het milieu. Door het uitbannen van vervuilende lampen en het verminderen van de consequenties voor het milieu, wordt de impact op onze gezondheid steeds kleiner.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!