Intervaltraining, wel zwaar maar super goed. 7 Voordelen.

Intervaltraining is een super goede manier om snel conditie op te bouwen en om een hoop calorieën mee te verbranden. Daarom helpt intervaltraining goed als je je gewicht wilt behouden of juist als je wilt afvallen. Lichaamsbeweging is sowieso erg belangrijk. Het is een van de meest belangrijke factoren om gezond oud te worden. Maar ondanks het feit dat bijna iedereen weet dat voldoende lichaamsbeweging gezond is, blijkt dat ongeveer 30% van de mensen er niet genoeg van te krijgt. Bezwaren zijn er immers genoeg. Geen tijd, werkdruk, het gezinsleven en er geen puf voor hebben zullen je niet vreemd in de oren klinken. Intervaltraining neemt deze bezwaren weg. In korte tijd bereik je veel gezondheidsvoordelen. In deze blog lees je 7 belangrijke gezondheidsvoordelen van intervaltraining. 

Wat is intervaltraining?

Intervaltraining is een trainingsvorm waarbij je in het tempo en de intensiteit van de beweging periodiek opvoert. Een intervaltraining duurt tussen de 10 tot 30 minuten, soms wat langer.

Het mooie van intervaltraining is dat het in kortere tijd gezondheidsvoordelen op kan leveren die vergelijkbaar zijn met een langdurige duurtrainingen.

Intervaltraining. Super effectief. Meer weten? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen.

Een ander voordeel van intervaltraining is dat je ze gemakkelijk kan toepassen in je huidige bewegingsroutine. Tijdens het fietsen, wandelen, hardlopen, zwemmen en schaatsen bijvoorbeeld, zou je gemakkelijk het tempo of de intensiteit kunnen opvoeren.

Eigen ervaring

Zelf werk ik meestal 2 tot maximaal 3 intervaltrainingen af per week. Doorgaans doe ik 2 keer per week aan CrossFit (intervaltraining bij uitstek) en roei ik 1 of 2 keer per week thuis op ons roeiapparaat.

Als het lekker weer is, mag ik ook graag een rondje door de duinen wielrennen. Maar dat doe ik wel wat rustiger aan, omdat het niet gezond is om teveel intervaltrainingen per week af te werken. Daarnaast heb ik ook een druk gezins- en werkzaam leven, daar heb ik ook energie voor nodig.

Over intervaltraining heb ik ook een artikel geschreven. Als je meer wilt weten over wat intervaltraining is en hoe je het doet, raad ik je aan om dat artikel te lezen. Deze blog gaat verder in op 7 gezondheidsvoordelen van intervaltraining.

1. Veel calorieën verbranden in korte tijd door intervaltraining

Het afwerken van een intervaltraining is bijzonder intensief en je verbrandt er een boel calorieën mee. Uit onderzoek blijkt dat je wel 25 tot 35% meer calorieën verbrandt met intervaltraining in vergelijking met reguliere trainingen.

Tijdens een intervaltraining voer je namelijk het tempo of de intensiteit van de oefening, waardoor je hartslag omhoog schiet. Hoe sneller je hart klopt, hoe meer calorieën je verbrandt. En daar blijft het niet bij. Kijk maar naar het volgende punt.

2. Intervaltraining verhoogt de snelheid van je metabolisme

Studies tonen aan dat intervaltraining de snelheid van je metabolisme verhoogt en dat zorgt er ook weer voor dat je meer calorieën verbrandt. Dit is dus goed als je wilt afvallen, of je gezonde gewicht wilt behouden.

Ook over metabolisme heb ik een artikel geschreven. Ik ben van mening dat het metabolisme zelfs een cruciale factor is bij een gezond gewicht. De meeste diëten bijvoorbeeld laten juist het metabolisme dalen, waardoor je automatisch minder calorieën verbrandt.

Doordat het metabolisme minder snel werkt, komen de kilo’s (die je net kwijt bent) er weer snel aan. Klinkt dit bekend?

Wil je meer weten over het versnellen van het metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten (pdf) eens.

3. Intervaltraining helpt om vet te verliezen

Het afwerken van intervaltrainingen helpt om lichaamsvet te verliezen. Je krijgt er dus een strak en slank lichaam van.

Door lichaamsbeweging in het algemeen verlies je sowieso lichaamsvet. Wandelen is bijvoorbeeld een vetverbrander bij uitstek. Doordat je lichaam (in dit geval) zich niet al teveel hoeft in te spannen, blijft je hartslag laag. Hierdoor schakelt je lichaam na een minuut of 15 over van glucoseverbranding naar vetverbranding.

Uit een studie bleek dat 3 keer per week een intervaltraining van 20 minuten kan leiden tot 2 kilogram minder lichaamsgewicht in 12 weken. Bovenal vermindert het vetpercentage. Juist het viscerale vetpercentage verminderde. Visceraal vet is het vet dat rond je organen zit en kan leiden tot allerlei chronische ziekten.

4. Spiermassa neemt toe

Door regelmatig een intervaltraining af te werken, neemt je spiermassa toe. Ik zal maar gelijk vertellen dat je echt geen spierbundel zult worden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je eruit gaat zien als een bodybuilder.

Omdat intervaltraining zich vaak richt op de beenspieren en de romp (wielrennen en hardlopen) zul je vooral daar de resultaten ervaren.

Spiermassa is cruciaal als je wilt afvallen of juist je je gezonde gewicht wilt behouden. Spieren zijn namelijk calorieverbruikers bij uitstek. Ook versnelt spiermassa het metabolisme.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Download dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

5. Intervaltraining verbetert je conditie

Je conditie, ofwel je uithoudingsvermogen verbetert door regelmatig een intervaltraining af te werken. Dit komt doordat het zuurstofverbruik toeneemt. Hoe meer zuurstof de spieren ontvangen, hoe groter je prestatie wordt.

Normaal gesproken kiezen mensen sporten zoals hardlopen of wielrennen om hun conditie te verbeteren. Ze houden dan langdurig een constante snelheid aan waardoor hun uithoudingsvermogen verbetert. Door intervaltraining bereik je hetzelfde resultaat, maar dan sneller.

Uit een studie bleek bijvoorbeeld dat het zuurstofverbruik bij mensen met 9% was toegenomen. Zij hadden voor een periode van 5 weken, 4 keer per week, 20 minuten een intervaltraining uitgevoerd. Deze toename aan zuurstofverbruik was bijna evenveel als mensen die 4 dagen per week 40 minuten op een constante snelheid hadden getraind.

6. Bloeddruk verlagen door intervaltraining

Een aantal onderzoeken heeft laten zien dat zowel de hartslag als de bloeddruk kan verminderen bij mensen met overgewicht en obesitas. Vaak hebben deze mensen een hoge bloeddruk.

Ook hier bleek weer dat de mensen met overgewicht minder tijd hoefden te trainen om dezelfde resultaten te bereiken, qua hartslagfrequentie en bloeddruk, als mensen die geen intervaltraining afwerkten, maar een training op constant niveau.

7. Bloedsuikerspiegel kan dalen

Door intervaltraining zou je bloedsuikerspiegel kunnen dalen. De bloedsuikerspiegel speelt eveneens een belangrijke factor bij het ontstaan van overgewicht.

Uit een meta-studie, waarin 50 verschillende studies werden bekeken, bleek dat intervaltraining niet alleen de bloedsuikerspiegel constanter houdt, maar ook dat het de insulinegevoeligheid van de lichaamscellen verbetert.

Hierdoor zou intervaltraining gezondheidsvoordelen opleveren bij mensen met diabetes 2.

Wil je meer weten over een gezonde bloedsuikerspiegel en gezond leven in het algemeen? Lees dan het uitgebreide e-boek Gezond in 10 stappen.

Hoe doe je het eigenlijk?

Het is niet moeilijk om met intervaltraining te beginnen. Als je al regelmatig hardloopt, wielrent, zwemt of roeit dan kun je gemakkelijk een aantal intervallen aan je work out toevoegen.

Het werkt heel simpel; voer het tempo of de intensiteit van je beweging op gedurende 30 seconden tot 1 minuut. Ga niet maximaal, maar zorg er wel voor dat je ademhaling versnelt. Je hartslag versnelt dan ook. Na deze intensieve periode (30 seconden tot 1 minuut), vervolg je de work out weer op het normale tempo.

Neem 30 seconden tot 1 minuut rust en voer het tempo vervolgens weer op. Herhaal deze cyclus een aantal keren. Als je deze trainingsvorm nog nooit hebt gedaan zou ik eerst starten met 3 tot 5 cycli.

Let wel, intervaltrainingen zijn niet zonder gevaar. Als je het verkeerd aanpakt loop je kans op blessures of zelf op gezondheidsschade.

Wil je meer weten over gezond leven en een gezond gewicht? Lees dan ook het e-boek Gezond in 10 stappen.

Meer weten?

Intervaltraining is een zeer effectieve en efficiënte manier om meer calorieën te verbranden, je conditie te verbeteren, lichaamsvet mee kwijt te raken en om af te vallen. Daarnaast kent het nog een aantal gezondheidsvoordelen.

Een deel van die extra calorieën die je verbrandt komt door het versnellen van het metabolisme. Het metabolisme zelf verbruikt ook calorieën. Het is dus een dubbel voordeel.

Meer weten over het versnellen van het metabolisme zodat je afvalt en slanker wordt? Lees dan snel het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Intervaltraining levert daarnaast nog een flink aantal voordelen op. Het kost bijvoorbeeld minder tijd dan reguliere (duur)trainingen en je gezondheid heeft er baat bij. Als gevolg van intervaltraining stimuleert je lichaam de vetverbranding, een gezonde bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid. Ook zou de hartslagfrequentie en de bloeddruk kunnen dalen.

Wil je ook meer weten over gezond leven, maar heb je geen tijd om alles uit te zoeken? Bespaar jezelf dan veel moeite en lees het e-boek Gezond in 10 stappen. In korte tijd kom je veel te weten.

Vertel je verhaal

Wil je vertellen hoe je dit artikel vond en wil je kans maken op een mooie tablet? Laat dan een leuke review achter op deze site.

Dit doe je heel simpel; ga naar de review pagina, schrijf (kort) je verhaal en klaar. Het kost je maar 1 minuut.

[nieuwsbrief_blok]

Bronnen:
1. https://authoritynutrition.com/benefits-of-hiit/
2. http://www.mensfitness.com/training/8-amazing-benefits-interval-training-backed-science

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!