10 Vetverbranders bij uitstek

Sommige voedingsmiddelen zijn echte vetverbranders. Door ze te eten ga je flink wat lichaamsvet verbranden. Ook ervaar je een verzadigd gevoel en neem je dagelijks minder calorieën tot je. Hoe mooi is dat allemaal? En er is meer. Deze vetverbranders stimuleren de snelheid van het metabolisme. En dat is weer super belangrijk wanneer je wilt afvallen, of juist je gewicht wilt behouden. Dit artikel gaat over 10 voedingsmiddelen en drankjes die vetverbranders bij uitstek zijn. 

Vetverbranders, hoe zit dat?

Sommige voedingsmiddelen bevatten bepaalde stofjes die ervoor zorgen dat je meer lichaamsvet verbrandt, wanneer je ze eet. Deze zogenaamde vetverbranders zijn gewoon verkrijgbaar in reguliere winkels en wellicht ken je er al een paar.

Vetverbranders. Meer weten over vetverbranders en gezond leven? Lees het e-boek Gezond in 10 stappen

Het niet alleen handig om deze vetverbranders te (her)kennen, het is ook handig om te beseffen wat ze doen, in je lichaam. Als je beseft wat ze doen, dan ga je ze misschien vaker eten. En als je dat doet dan ervaar je de positieve gevolgen, kan ik je uit eigen ervaring vertellen.

De 10 vetverbranders

Dit zijn de 10 vetverbranders bij uitstek. Ik hoop dat je er weer veel aan hebt.

1. Vis

Vette vissoorten zijn goede vetverbranders en ze zijn bovendien erg gezond. Vette vissoorten zoals haring, zalm, makreel en sardines bevatten onder andere de super gezonde omega 3 vetten. Van omega 3 vetten is aangetoond dat ze ontstekingen en de risico’s op hart- en vaatziekten verminderen.

Ook dragen omega 3 vetten eraan bij om lichaamsvet te verbranden. Dit bleek uit een studie onder meer dan 40 volwassenen. Zij verloren in 6 weken gemiddeld 1,1 kilo aan lichaamsvet door dagelijks visolie supplementen te slikken.

En dat was nog niet alles, omdat hun cortisol niveau eveneens daalde. Cortisol staat bekend als het stresshormoon en juist dit stresshormoon stimuleert juist de vetopslag. Positief dus.

En dat was ook nog niet alles, omdat vis ook nog eens een prima bron van eiwitten is. Eiwitten zijn eveneens vetverbranders bij uitstek. Eiwitten versnellen namelijk het metabolisme en daardoor verbrand je dagelijks nog meer calorieën. Een flink deel van die calorieën komen uit je vetreserves.

Heerlijk positief dus.

Om de gunstige effecten zelf te ervaren, doe je er goed aan om twee keer per week 100 gram vette vis te eten.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme (omdat je wilt afvallen)? Download het speciale e-boek Je Metabolisme Boosten eens. Een snel werkend metabolisme en een gezond gewicht gaan hand in hand.

2. Middellange keten vetten

Middellange keten vetten staat voor een soort voedingsvet (kokos en palmolie) wat snel door je lichaam opgenomen wordt. Deze middellange keten vetten gaan rechtstreeks naar je lever, die ze in directe energie omzet of in ketonen.

Zodoende leveren deze vetten je direct energie, om te kunnen bewegen, om na te kunnen denken en voor alle andere lichaamsprocessen.

Het blijkt dat middellange keten vetten het tempo van het metabolisme versnellen. Je gebruikt ze door je eten erin te bakken, zoals bij kokosvet of olie het geval is. Gebruik het wel met mate, want als je er teveel van eet dan kun je diarree krijgen en last van je darmen.

3. Vetverbranders bij uitstek: Koffie

Zwarte koffie is een van de vetverbranders bij uitstek en super makkelijk binnen te krijgen. Wie drinkt er nou geen koffie? Mocht je geen koffie drinken, lees dan het stukje verderop in dit artikel over groene thee en oolong thee.

Zelf ben ik dol op espresso. Eigenlijk drink ik er iets teveel van. Dagelijks hoef je maar 1 tot 4 kopjes koffie te drinken, afhankelijk van de sterkte.

Hoe helpt koffie de vetverbranding?

Ook koffie stimuleert de snelheid van het metabolisme. Doordat je een kopje zwarte koffie drinkt, zonder melk en suiker, verbrand je tot ongeveer 2 uur nadat je de koffie hebt gedronken extra calorieën. Niet gek toch?

Hoewel koffie een van de vetverbranders is, is het natuurlijk niet handig om te veel koffie te drinken. Te veel cafeïne beïnvloedt de kwaliteit van je slaap. En dat is helemaal niet handig.

Als je minder goed slaapt, dan is de kans groot dat allerlei hormonen en neurotransmitters geactiveerd worden, die ervoor zorgen dat je juist meer calorieën eet en vet opslaat.

Wil jij ook (flink) afvallen? Verantwoord afvallen bedoel ik dan. Volg dan de stappen van het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen eens.

4. Eieren

Lange tijd werden eieren gezien als niet zo gezond. Dit bleek eigenlijk grote kolder te zijn. Eieren zijn een bijzonder goede bron van eiwitten en het zijn vetverbranders bij uitstek. Bovendien behoren eieren tot de meeste voedzame voedingsmiddelen ter wereld.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat het eten van een ontbijt met ei, hongergevoelens gedurende de dag vermindert. Hierdoor eet je die dag minder, omdat je je verzadigd voelt en de eiwitten boosten de snelheid van je metabolisme.

Eieren versnellen het metabolisme met wel 20 tot 35% tot enkele uren na de maaltijd. Dat is heel veel.

En cholesterol dan? Eieren zijn toch rijk aan cholesterol? Dat klopt, maar cholesterol blijkt helemaal geen giftig stofje. Het meeste cholesterol maakt je lichaam trouwens zelf aan. Een gezond cholesterolprofiel beschermt juist tegen hart- en vaatziekten.

Juist suiker verstoort het cholesterolprofiel, waardoor hart- en vaatziekten op de loer liggen.

5. Kokosolie

Kokosolie lijkt je “goede” HDL cholesterol te verhogen en het is een van de vetverbranders vanwege de middellange keten vetten die het bevat.

6. Groene thee

Ben je geen koffieliefhebber en drink je liever thee? Drink dan groene thee. Groene thee bevat een bepaalt antioxidant die de vetverbranding bevordert en diverse gezondheidsvoordelen oplevert. Zo laten studies zien dat dit stofje kan helpen bij het verminderen van de risico’s op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.

Je hoeft er geen liters van te drinken, ongeveer 4 kopjes per dag volstaat. Groene thee bevordert ook de snelheid van het metabolisme.

Meer over de snelheid van je metabolisme lees je in het e-boek Je Metabolisme Boosten.

7. Appelcider azijn

Van appelcider azijn is bekend dat het de eetlust vermindert, de bloedsuikerspiegel verlaagt en daarmee het insulineniveau op een gezond peil houdt. Het hormoon insuline stimuleert juist vetopslag. Het is dus belangrijk dat je niet teveel insuline aanmaakt.

Er is niet veel onderzoek gedaan van de effecten van appelcider azijn op mensen, toch blijkt het de vetverbranding te stimuleren en de eetlust te verminderen.

8. Chilipepers

Chilipeper bevat het antioxidant capsicum. Dit stofje helpt ook om ontstekingen te verminderen. Een ander antioxidant, genaamd capsaïcine (geeft de hete smaak) stimuleert de vetverbranding door het metabolisme te versnellen. Tevens helpt dit stofje om overeten te voorkomen.

9. Oolong thee

Dit is een van de gezondste dranken die je kunt drinken. Oolong thee behoort ook tot de vetverbranders.

Kleine studies bij mannen en vrouwen suggereren dat het drinken van oolong thee de snelheid van het metabolisme verhoogt en dat het gewichtsverlies bevordert.

10. Volvette Griekse yoghurt

Vetten eten om lichaamsvet te verbranden? Klinkt misschien een beetje vreemd, maar juist volvette (zuivel) producten stimuleren de spieropbouw en versnellen het metabolisme. Dit zijn de ingrediënten bij uitstek om lichaamsvet te verbranden.

Daarnaast bevat volvette yoghurt ook probiotica die de darmen gezond helpen te houden.

Zelf eet ik ‘s ochtends vaak volvette kwark met muesli. Dit houdt mij gedurende de hele ochtend verzadigd en mijn energieniveau blijft constant. Ik kan het je van harte aanbevelen.

Meer weten over vetverbranders?

Je leest wel eens over vetverbranders als zijnde een pil, een poedertje of een shake. Met deze magische middeltjes zou je dagelijks vele calorieën extra verbranden en in korte tijd slank worden. Helaas bestaat er geen magic bullet.

Echt, er bestaat geen poeder, pil of shake om duurzaam af te vallen en om gezond te worden. Producten die claims bevatten die stellen dat dit wel zo is, kun je zo in de prullenbak gooien. Grote onzin!

Een gezond gewicht is altijd een optelsom van vele factoren waarbij voeding heel erg belangrijk is. Denk hierbij aan de 10 vetverbranders. En denk ook aan lichaamsbeweging (stimuleert de snelheid van het metabolisme ook) en de rol van stress (een potentiële dikmaker).

Wil je ook weten hoe je de snelheid van het metabolisme op een natuurlijke manier verhoogt? Lees het e-boek Je Metabolisme Boosten dan eens.

Heb je het (net als zoveel mensen) super druk en heb je weinig tijd om je te verdiepen in gezond leven? Lees dan het e-boek Gezond in 10 stappen. In korte tijd kom je enorm veel te weten en kan je veel toepassen.

Deze 10 vetverbranders gaan je helpen met afvallen. Kun jij nog wel wat extra hulp gebruiken? Afvallen kun je leren (als het ware). Volg de stappen van het populaire e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen maar eens. 

Eerste hulp bij verantwoord afvallen

Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen

Heb je al van alles geprobeerd om af te vallen en kwam je steeds weer aan? Dat kan anders!

In dit e-boek leer je o.a. dat niet het aantal maar juist het type calorieën belangrijk zijn om af te vallen. Ook bepaalde hormonen, neurotransmitters, je bloedsuikerspiegel en je metabolisme spelen een belangrijke rol.

Volg de stappen van het e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Niet goed geld terug. Zo zeker ben ik ervan, dat het werkt.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Ben je benieuwd naar de invloed neurotransmitters op je hebben? Denk jij dat je rationeel beslissingen neemt? Lees het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

NLbewustvoedingsadvies

Meer weten over vetverbranders en over een gezond gewicht? Of ben je bang om op latere leeftijd chronisch ziek te worden (wie wil dat nou?). Als voedingsadviseur kan ik je er van alles over vertellen.

Boek ook een consult voor persoonlijk voedingsadvies.

Bronnen:
1. https://authoritynutrition.com/12-fat-burning-foods/
2. http://www.nhs.uk/Livewell/loseweight/Pages/how-can-I-speed-up-my-metabolism.aspx

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!