Hoe Ga Je Op Gelddieet? 8 tips

Gelddieet

Heb je ooit een ‘gelddieet’ geprobeerd? Of je het nu een persoonlijke uitgavenstop, een gelddieet, een financiële schoonmaak, een uitdaging of een mager budget noemt – door je bestedingsgewoonten kritisch onder de loep te nemen en gedurende een bepaalde periode enkel geld uit te geven aan de essentiële zaken, zal je zien dat je schuldaflossingsplan of besparingsdoelen meteen in een stroomversnelling terecht komen.

Wat is een gelddieet?

Net als bij een voedingsdieet waarbij je verandert wat je eet en minder calorieën consumeert om af te vallen, is het idee om je bestedingsgewoonten te veranderen en het geldbedrag dat naar overbodige items gaat drastisch te verlagen, zodat meer van je geld blijft waar het thuishoort – in je zak.

Tientallen Engelstalige auteurs hebben topboeken geschreven over het idee om je geldgewoonten op dieet te zetten met titels als ’31 Days of Living Well and Spending Zero’, ‘The Money Diet’ en ‘The Skinny Budget Diet.

Maar wat als je op dit moment meer wil sparen, of eigenlijk zelfs wat financieel krap zit? Wat kun je dan onmiddellijk doen om je uitgaven af te slanken en je portemonnee aan te dikken?

Lees meer: geld verdienen door geld investeren

Een van de leuke zaken die een grote rol spelen bij de beslissing om op gelddieet te gaan, is dat je een bepaalde periode vastlegt gedurende wanneer je het dieet volgt.

Je kan ervoor kiezen om het dieet bijvoorbeeld 21 dagen, 30 dagen, 60 dagen of 90 dagen te volgen – na deze periode zal je financiële dieet eindigen. Het doel is natuurlijk om jezelf betere gewoonten aan te leren, en meer bewust om te leren gaan met je geld.

Na afloop van je gelddieet heb je dus hopelijk wat nieuwe gewoonten bijgeleerd, die je kan meedragen in de toekomst.

Hoe doe je een gelddieet?

Waar moet je wel en niet op besparen?

Er zijn bepaalde categorieën in ieders begroting waar de meeste mensen relatief eenvoudig op kunnen bezuinigen, maar er zijn ook andere begrotingscategorieën die de meeste mensen gewoonweg niets kunnen elimineren.

Essentiële maandelijkse uitgaven die je waarschijnlijk amper kunt verlagen:

  • Huishoudelijke uitgaven
  • Essentieel transport
  • Geneesmiddelen
  • Boodschappen

 

Niet-essentiële zaken waarin je eenvoudig kan snoeien:

  • Entertainment
  • Uit eten gaan
  • Winkelen
  • Reizen

 

Hoewel sommigen mensen misschien beweren dat sommige van de bovenstaande zaken noodzakelijk zijn, als je echt serieus bent met je financiële dieet en je wilt kost wat het kost minder geld leren uitgeven, zul je merken dat andere (soms zelfs gratis) alternatieven voor deze items wel net zo leuk zijn – zeker wanneer ze je dichter bij je financiële doelen brengen!

8 stappen om een succesvol gelddieet te volgen

Als het starten van een gelddieet klinkt als een geweldig idee, maar je hebt wat hulp nodig bij het uitzoeken van hoe je moet beginnen, volg dan gewoon de stappen hieronder!

1. Schrijf een doel op.

Net zoals wanneer je wil afvallen is het belangrijk duidelijkheid te scheppen over je doelen.

Schrijf daarom minstens één doel op dat je wil behalen tijdens jouw gelddieet.

Het is hierbij belangrijk dat je het doel duidelijk formuleert.

Een voorbeeld voor wanneer je wil afvallen zou kunnen zijn ‘Ik wil 5 kg verliezen tegen 1 december, en ik zal drie keer per week sporten en junkfood vermijden om dat gewicht te halen,’.

Dit is een goed voorbeeld van een doel voor gewichtsverlies, aangezien het duidelijk en haalbaar is geformuleerd.

Hieronder is dus een goed voorbeeld van een haalbaar doel voor een financieel dieet:

‘Ik wil tegen 1 september €1.000 besparen. Om dat doel te behalen zal ik mijn TV en Netflix abonnement opzeggen, slechts één keer per maand uit eten gaan en een parttime baantje ophalen om wat extra bij te verdienen.’

Het doel is specifiek, tijdig, meetbaar en realistisch.

Een goede tip is om na het formuleren van je doel een reden toe te voegen waarom je het doel wil behalen.

Het toevoegen van een reden aan je doel is het extra zetje dat je nodig hebt om je aan je gelddieet te houden, dus het is belangrijk om uit te zoeken waarom je het doet. Een goede reden zou kunnen zijn, ‘Ik wil €1,000 besparen zodat ik in geval van nood gemoedsrust kan hebben. ’

Vervolgens moet je een aantal andere stappen nemen om je doel te bereiken en je gelddieet voor de komende drie maanden vol te houden.

2. Bespaar kosten op essentiële zaken.

Omdat er bepaalde zaken zijn waarop we niet of moeilijk kunnen bezuinigen – zoals voedsel, water, transport, onderdak en medicijnen – gaan veel mensen er gewoon van uit dat er in deze categorieën niet echt veel te besparen valt en blijven ze uitgeven wat ze op dit moment aan deze uitgaven besteden.

Onzin! Er zijn absoluut manieren om te bezuinigen op wat je uitgeeft aan deze benodigdheden.

Hieronder zijn enkele ideeën om geld te besparen op essentiële zaken:

 

3. Bespaar op niet-essentiële zaken.

We weten allemaal dat er zaken binnen ons budget zijn die we niet echt nodig hebben. Het besparen op niet-essentiële items is een geweldige manier om ons budget snel en efficiënt af te slanken.

Enkele ideeën:

  • Zeg uw kabel-abonnement op: Zijn er kanalen/shows die je gratis online kan bekijken? Als je TV niet volledig wilt opzeggen, verlaag dan je pakket tot het absolute minimum – en zoek bijvoorbeeld alternatieven op YouTube of Vimeo.
  • Laat die latté koffies maar links liggen
  • Ga uit niet naar de film, maar organiseer een avondje IN.
  • Ga niet uit eten en organiseer je eigen etentje gezellig thuis
  • Zeg alle abonnementsdiensten op die je niet regelmatig

 

*Herinnering: Dit bestedingsdieet is tijdelijk. Wanneer je de opgegeven einddatum bereikt, ben je vrij om alle zaken terug op te nemen zoals je voordien gewoon was. Hoogstwaarschijnlijk echter, zal je je realiseren dat je de luxe niet eens zo erg hebt gemist. En als je merkt dat het onmogelijk is voor je om zonder bepaalde dingen te leven, zoek dan, als het dieet voorbij is, naar manieren om extra op andere zaken te besparen, zodat je wat extra ruimte hebt om uit te geven aan entertainment. (bijvoorbeeld, kan je een Netflix abonnement delen met iemand in de toekomst?).

Hier zijn enkele goede alternatieven voor dure abonnementen, winkelen of reizen.

  • Ga eens wandelen.
  • Bekijk de boeken in de bibliotheek.
  • Ontdoe je van de rommel in je huis.
  • Start een blog over een interessant onderwerp.
  • Ontdek alle historische bezienswaardigheden in je
  • Ontmoet alle buren die je nog niet hebt ontmoet.
  • Leer een instrument spelen.

 

Er zijn nog een heleboel andere ideeën te bedenken, maar je begrijpt vast wel wat er bedoeld wordt: het vervangen van dure items door een gratis of goedkope variant is een geweldige manier om te voorkomen dat je de onnodige items die geld kosten teveel mist.

4. Verhoog je inkomen.

Heb je op alles de maximale besparing doorgevoerd, maar heb je het gevoel dat je nog steeds niet toekomt?

Kijk dan eens voor een bijbaantje, of vraag aan je baas of je wat overuren kan opnemen.

Dit heeft namelijk twee voordelen:

  1. Je verdient meer geld en je kan dus meer sparen
  2. Je hebt minder tijd om geld uit te geven

Deze twee voordelen samen maken dat je nog sneller je financiële doelstellingen zal kunnen bereiken.

Als je echter de tijd niet wil vrijmaken om een echte parttime baan op te pakken, zijn er genoeg andere manieren waarop je wat extra geld kan verdienen – vaak zelfs direct van thuis uit, of vanaf je smartphone:

 

Lees meer: 15 manieren om 1.000 euro extra te verdienen

5. Verkoop je spullen.

Als je snel een financieel doel wilt bereiken is hier ontzettend veel potentieel te vinden. Heb je iets in de buurt van het huis dat je niet nodig hebt? Waarom verkoop je het niet?! Je zou verbaasd kunnen zijn over wat je allemaal kan verkopen en hoeveel extra geld je hiermee kan verdienen.

Een goede tip is om door al je spullen te gaan en 3 stapels te maken:

 

  1. Nodig
  2. Niet nodig
  3. Weet ik nog niet

 

Alle zaken die je niet nodig hebt kan je meteen verkopen. De ‘weet ik nog niet categorie’ zal waarschijnlijk de grootste stapel zijn.

Om hier eenvoudig in te sorteren kan je een tiental kartonnen dozen nemen en deze ordenen met een nummer en een alfabetisch label. Stop ieder object in een doos (op alfabetische volgorde, bv ‘badpak’ bij ‘b’), en houd bij in welke doos (nummer, label). Noteer deze gegevens in een tekstbestand op je computer.

Berg nu deze dozen op. Op die manier zal je huis veel aangenamer en ruimer zijn.

Wanneer je nu de komende maanden iets nodig hebt, kan je het eenvoudig terugvinden door in je tekstbestand te kijken en in de corresponderende doos.

Wat je echter zal merken na enkele maanden, is dat je meer dan 80% van alle zaken die je weggestopt hebt niet gebruikt.

Nu kan je met een gerust hart alles verkopen dat je niet langer nodig hebt.

 

6. Breng je vrienden en familie op de hoogte.

Aangezien geld zo een grote rol speelt in ons sociaal leven, kan het verstandig zijn de mensen in je nabije omgeving op de hoogte te brengen van je geld dieet.

Net zoals je zou doen wanneer je een voedingsdieet volgt (je laat de mensen weten dat je liever geen taart eet op een feestje, of graag een light frisdrank voorgeschoteld krijgt in plaats van een calorierijke cocktail), breng je je vrienden en kennissen op de hoogte van je gelddieet en leg je uit dat je momenteel niet kan deelnemen aan dure uitjes en liever opteert voor goedkopere varianten. Stel gerust zelf iets voor! Mensen zijn blij wanneer iemand de leiding neemt, zelf wanneer het gaat om simpele activiteiten

Op die manier zal het een stuk makkelijker zijn om je aan je gelddieet te houden, en niet teveel geld uit te geven wanneer je probeert te besparen.

Als een vriend of familielid je vraagt om iets te doen waarbij je geld moet uitgeven, hoef je alleen maar te zeggen: ‘Ik kan nu niet gaan, maar ik wil wel graag na mijn financiële schoonmaakbeurt! of, ‘Kunnen we in plaats daarvan ‘dit’ of ‘dat’ doen?

Vrienden en familie zullen je waarschijnlijk graag helpen bij het behalen van je financiële doelen. Er zijn namelijk zoveel andere manieren om met mensen iets leuks te doen dan winkelen, koffie te drinken of uit eten te gaan.

In plaats van uit te gaan en geld uit te geven met vrienden, denk eens na over deze ideeën:

  • Host een huisfeestje of game night waar mensen een schotel brengen om te delen.
  • Ga samen met een vriend(in) wandelen of sporten.
  • Zet je in als vrijwilliger voor een goed doel met een vriend.
  • Organiseer een boekenclub.
  • Organiseer een potje basketbal of voetbal in een lokaal park.

 

7. Vraag om ondersteuning.

Een ander essentieel ingrediënt van een succesvol plan is sociale steun en erkenning.

Misschien ken je op dit moment niemand die je kan aanmoedigen en verantwoordelijk houden? In dat geval kan je overwegen om je aan te sluiten bij een support groep.

Op Facebook zijn er talrijke support groups beschikbaar waar je steun krijgt van gelijkgestemden.

Het kan heel motiverend werken wanneer je anderen ziet werken aan hetzelfde doel. We zijn sociale wezens, en sociale steun speelt een niet te onderschatten rol in het bereiken van je (financiële) doelen.

In een dergelijke groep kun je altijd iemand vertellen wanneer je het moeilijk hebt of in de verleiding komt om iets te kopen wat je niet echt nodig hebt.

Mensen in de groep of een persoonlijke vertrouwenspersoon zijn er om je te steunen en ze kunnen je helpen om je aan te moedigen wanneer je een extra stimulans nodig hebt!

8. Re-evalueer je doelen

Deze laatste stap speelt een essentiële rol in het bereiken van je financiële doelen en is van vitaal belang voor het tot een goed einde brengen van je gelddieet: het herzien van je doelen.

Wat was de reden dat je in de eerste plaats geld wilde besparen? Met welk vooruitzicht spaar je geld? Waarom doe je het? Is je doel nog steeds relevant?

Nadenken over je doelen en jezelf afvragen waarom deze voor jou belangrijk zijn, is van vitaal belang om jezelf op het juiste spoor te houden.

Succes!

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!