Gezonde voeding bij stress en burn-out
Bepaalde voedingsstoffen helpen je om stress te verminderen. Een gezond eetpatroon heeft een bewezen positieve invloed op stress. Het is alleen lastig omdat stress er vaak toe leidt dat je minder gezonde voeding in huis haalt, gehaast en onbewust eet en maaltijden overslaat. Gebruik deze tips om de juiste voeding te eten en je stressklachten te verminderen.
Gezonde keuzes in voeding bij stress
Wanneer je veel stress ervaart of een burn-out hebt kun je het best kiezen voor vezelrijke en koolhydraatrijke voeding, met heel veel groente en fruit. Deze gezonde voeding heeft een kalmerende werking en geeft energie. Ook bevat het alle voedingsstoffen die je nodig hebt om je immuunsysteem te versterken. Kies altijd zoveel mogelijk voor onbewerkte voedingsstoffen. Je kunt zelfs een eigen moestuin beginnen als je hier de ruimte voor hebt, want tuinieren heeft ook een gunstig effect op je gemoedsrust. Of plaats een kleine kas en kies voor de goedkoopste energieleverancier, zodat je het hele jaar door vers uit eigen tuin kunt eten. Zo weet je zeker dat jouw groenten vers en biologisch zijn en bespaar je ook nog eens flink op de boodschappen.
Dit zijn goede keuzes
Aardappelen, peulvruchten en zilvervliesrijst zijn een gezonde bron van koolhydraten die je kunt eten wanneer je veel stress ervaart. Deze koolhydraten zorgen ervoor dat je hersenen meer serotonine aanmaken, waardoor je een ontspannen gevoel krijgt. De rest van je bord vul je aan met zoveel mogelijk groente. Als je onder veel stress staat verbruikt je lichaam veel magnesium. Dit mineraal helpt namelijk bij de aanmaak van anti stress hormonen. Ook zorgt het voor extra spier- en botopbouw en ontspant magnesium je spieren. Kies voor groenten waar veel antioxidanten en magnesium in zitten, zoals sla, spinazie, broccoli, andijvie en groene kool. Eet tussendoor veel fruit. Citrusvruchten zoals sinaasappels bevatten veel vitamine C, wat ook een stress bestrijdende antioxidant is.
Vermijd deze voeding bij stress
De voedingsmiddelen die je absoluut wilt vermijden bij stress zijn alcohol, cafeïne en geraffineerde suikers. Alcohol heeft een verstorend effect op de nachtrust en ook kan je emotioneler worden door het drinken van alcohol. Daarnaast verbruikt je lichaam waardevolle vitamine B en zink om alcohol af te breken. Cafeïne kan ook bijdragen aan slapeloosheid en daarnaast verhoogt koffie de aanmaak van adrenaline. Hierdoor ervaren sommige mensen een toename van angstgevoelens na het drinken van koffie. Een verstoorde suikerstofwisseling zorgt ervoor dat je minder energie hebt. Daarna kan het emotionele klachten veroorzaken, zoals stemmingswisselingen, angstgevoelens of sombere gevoelens. Zodra mensen gestrest zijn, grijpen ze vaak terug op zoete voedingsmiddelen omdat suiker het beloningssysteem in de hersenen activeert. Heel even voel je je gelukkiger, maar dit effect verdwijnt haast net zo snel.