Hoe drink je een mindful kopje thee?

Thee

Hoe drink je een mindful kopje thee?

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent dat je gefocust bent op alle vijf de zintuigen van je lichaam: smaak, zicht, aanraking, geur en geluid. Met name door je af te stemmen op het huidige moment, kun je je concentreren op het nu, wat een ruimte in je geest creëert om volledig te ervaren wat er momenteel gebeurt, in plaats van de gedachten in je geest van het verleden en de toekomst. Op dit moment van opmerkzaamheid houden je gedachten op na te denken over wat er al is gebeurd en wat er zou moeten gebeuren. Als zodanig stelt het huidige moment je actieve geest in staat om rust te oefenen, waardoor je de kans krijgt om je zorgen en angsten te stoppen, te ontspannen en je lichaam en emoties op dit moment te voelen.

1. Neem de tijd en neem een pauze

Neem even de tijd om bij je kopje matcha thee te gaan zitten voordat je het gaat drinken. Je wilt dat deze tijd zowel een meditatie pauze als een theepauze is. Zelfs als je die ochtend mediteerde, om 15.00 uur. het is een vage herinnering. Met een paar bewuste ademhalingen kun je je opnieuw verbinden met die meditatieve ruimte.

2. Raak het inter zijnde karakter van de thee aan

Zie de aarde, regen en zon die zijn gebruikt om deze drank te maken, en de vrouwen en mannen wiens handen het hebben geoogst, voorbereid, verpakt, verzonden en verkocht. “Het hele universum is te zien in een bloem”, schreef Thich Nhat Hanh in Love Letter to the Earth. Deze visie is op zich al de moeite waard en is een goede training om alles met dezelfde ogen te zien, inclusief de persoon die voor je zit.

3. Geniet van de eerste slokjes

Om hier en nu te zijn en te genieten van het huidige moment is de belangrijkste taak,zeggen thee experts. Laat de geur van de groene thee de ruimte van je geest vullen totdat er geen ruimte meer is voor gedachten. Laat de denkende geest een theelustige geest worden.

5. Ontspan en verruim je visie

Wees stil voor de eerste paar slokjes. Merk op hoe het uitbreiden van de context van je visie je tijdelijke zorgen en problemen in perspectief plaatsen. Als je ontspannen bent, ben je creatiever en zie je meer mogelijkheden in elke situatie. Zie dit moment als een belangrijk en productief onderdeel van je dag. Als je nu even buiten de doos kunt stappen, keer je met een frisse geest terug naar je taak.

Pauzes voor meditatie gedurende de dag fungeren als drukkleppen om je geest leeg te maken en vrijheid te vinden. Je kunt deze stappen dus toepassen op andere activiteiten in je dagelijks leven, zoals dineren, afwassen of zelfs met de bus rijden. Het zijn allemaal geweldige gelegenheden om stilte in beweging, onze natuurlijke toestand op de draaiende aarde, te oefenen.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!