Meditatie voor beginners, 7 tips
Een meditatie doet wonderen. Werkelijk waar. Regelmatig mediteren helpt je om je kalmer en opgeruimder te voelen. Je zou zelfs meer liefde kunnen ervaren of juist minder stress. Maar ja, zo’n meditatie… hoe werkt dat eigenlijk? Nou, daar ga ik je bij helpen. In dit artikel lees je 7 tips die je kunt gebruiken bij je eerste meditatie. Ook bij je tweede, je derde en je vierde overigens. Wat vooral belangrijk is, is dat je ermee begint omdat het echt heel erg goed werkt voor je gezondheid en je gemoedstoestand. Dat zul je wel merken.
Meditatie, what’s in it for me?
Toegegeven, meditatie klinkt wel een beetje suf. Vond ik ook. Maar inmiddels mediteer ik regelmatig en ik ben er lyrisch over! In dit artikel ga ik je vertellen waarom je het ook zou (willen) proberen. En natuurlijk lukt het de eerste keer voor geen meter.
Geen punt, meditatie is in het begin best vreemd en verwarrend. Je gaat immers zitten, na een drukke dag. Moet je nou in de lotushouding? Beknellen je benen? Wat nou als je jeuk aan je neus krijgt, mag je dan krabben?
En natuurlijk; er gebeurt niets, wat dan?
Je eerste meditatie en….
Je ervaart totaal geen verlichting, rust (gedachten blijven maar komen) en er komen ook geen visioenen. Wat nu? Kom ik zo op terug, eerst eens kijken waarom je zou gaan mediteren.
Zomaar een paar goede redenen om te mediteren
Ik zal je eerst maar even een paar redenen geven waarom je überhaupt aan meditatie zou beginnen.
Dit is wat je zou kunnen ervaren omdat je met meditatie begint:
- Tegenslagen kunnen minder zwaar aanvoelen.
- Je neemt de energie van anderen (vooral gestreste mensen) niet over. En dat is erg prettig!
- Je voelt je een stuk rustiger.
- Meditatie vermindert stress.
- Je krijgt het gevoel dat je meer tijd hebt. Heeft o.a. te maken doordat je bepaalde zaken een andere prioriteit geeft.
- Het wordt makkelijker om in het moment te leven.
- Je ervaart minder angsten, dingen “zijn” gewoon.
- Het leven verloopt gewoon hetzelfde, maar je ervaart minder weerstand en moeite.
- Je voelt je zorgelozer, gelukkig en vrijer zonder dat je nonchalant wordt. Je wordt juist dankbaarder, vriendelijker en behulpzamer voor anderen.
En dan de laatste (deze komt eigenlijk van Boeddha): je merkt dat je gedachten hebt en dat je ze niet bent. Klinkt vaag? Je hebt vast wel eens deze kreet gehoord “What you think, you become”. Zo waar!
Goed we gaan van start met meditatie, dit kan het opleveren
Echt iedereen kan met meditatie beginnen. Eerst maar eens de vraag beantwoorden waarom ik met meditatie ben begonnen.
Ik las het boek Becoming Supernatural van Dr. Joe Dispenza. In dit boek beschrijft Dr. Dispenza de kracht van meditatie. Zijn eigen verhaal vond ik bijzonder inspirerend. Wat kan meditatie je opleveren?
Dit doet verbeelding
Komt-ie. Jaren geleden deed Dr. Joe mee aan een sportevenement. Een automobilist lette niet op en schepte Joe. Diagnose; gebroken ruggenwervels. De artsen stelden dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Wekenlang lag hij op operatietafels, herstelkamers, kreeg hij medicatie toegediend, had hij pijn en lag hij …. te liggen.
Omdat zijn situatie uitzichtloos was dacht Joe dat hij er profijt bij zou kunnen hebben om zich in te beelden dat hij weer kon lopen.
Lang verhaal kort. Joe beeldde zich dus in dat hij weer kon lopen.
Je gelooft niet wat er gebeurde
Na een paar weken kon Dr. Joe weer lopen. Hij besloot hetgeen hij had gedaan (de kracht van meditatie) om te zetten in wetenschappelijk onderzoek en bewijs.
Wat had hij eigenlijk gedaan?
Hij had in zijn hersenen een bepaalde kracht (of voorstelling) gecreëerd, dat hij weer kon lopen. Hierdoor dachten zijn hersenen dat hij dit daadwerkelijk kon. Dus begonnen zijn genen en andere lichamelijke systemen zich overeenkomstig te gedragen.
Hij heeft zich dus zelf beter gedacht!
Hiervoor gebruikte hij meditatie. Ongelofelijk, toch?
Fast forward naar vandaag de dag. Dr. Joe Dispenza geeft al jarenlang lezingen over de hele wereld over de kracht van meditatie en zelf-healing. Ook heeft hij meerdere boeken geschreven.
Klinkt meditatie nog steeds suf? Laten we nu gaan kijken hoe je start met meditatie. Als je weet wat je moet doen, is de start makkelijker en boek je betere resultaten.
Meditatie voor beginners het stappenplan
Iedereen kan mediteren en iedereen kan er profijt van hebben. Je hoeft niet in een bepaalde houding te gaan zitten of liggen en je hoeft er ook geen geld aan uit te geven. Kijk eens wat je kunt met dit stappenplan.
1. Start de meditatie gewoon
Ga gewoon zitten, haal adem en heb geen verwachting. Punt. Focus gewoon op je ademhaling. Ik haal diep adem in via mijn neus en probeer deze adem tot diep in mijn buik te laten komen. Vervolgens adem ik uit via mijn mond.
Waarom tot diep in de buik ademen? Kom ik zo nog wel even op terug.
Verwacht dus geen Himalaya-visioenen te zien en boeddhistische hymnes te horen en verwacht ook niet dat je als herboren uit een sessie komt.
Doe het gewoon, ga zitten, wees kalm en rustig. Dit is eigenlijk al een groot winstpunt.
2. Hoe moet je gaan zitten?
Maakt niets uit. Meditatie kan zittend, liggend, staand en zelfs lopend. Kies maar wat je prettig vindt.
Zelf ga ik gewoon op de grond zitten met mijn rug recht en mijn benen in kleermakerszit. Mijn handen houd ik op mijn benen en mijn rug recht. Maar je kan ook gewoon op een stoel mediteren.
Muziekje erbij? Kan, hoeft niet.
3. Zoek een stille plek
Smart phone uit, laptop dicht (of het geluid uit zodat je inkomende emails niet hoort) en ga ergens zitten waar het rustig is. Jij moet immers rustig worden anders werkt de meditatie niet.
Een van de gedachten die bij je op zou kunnen komen is: “Ik voel niets”, of “Er gebeurt niets”. Maakt niet uit. Laat deze gedachten gewoon voorbij gaan.
Maak je ook niet druk om deadlines en andere zaken die je stress geven. Komen deze gedachten wel, laat ze even los. Laat ze gewoon gaan.
4. Mediteer regelmatig
Het beste is om van je meditatie een dagelijkse gewoonte te maken. Hoe vaker je mediteert hoe meer profijt je ervaart en hoe beter het gaat.
Van bepaalde succesvolle mensen weet ik dat zij dagelijks in de ochtend mediteren. Zelf doe ik het altijd ’s avonds.
Hoe lang?
Soms mediteer ik een half uur, soms 10 minuten en heel soms 1 minuut. Echt, het hoeft niet lang. Gewoon een paar keer diep en bewust in en uit ademen. Simpel toch?
5. Focus op je ademhaling
Hier zou ik nog even op terug komen. Tijdens een meditatie ga je zitten (of liggen) en je sluit je ogen. Vervolgens adem je in via je neus en probeer je zo diep mogelijk te komen in je buik.
Houd je rug recht. Dit is belangrijk omdat al je energiecentra (van je hoofd tot diep in je buik) langs een soort energiebaan liggen, die door je rug heen loopt.
Waarom adem je naar je buik?
Dit doe je omdat je buik 3 energiecentra centra bevat. Dit zijn je stuitje en je prostaat, je geslachtsorganen en je bijnierschors. Deze centra regelen o.a de het contact met je lichaam, voortplanting en het overlevingsmechanisme. Deze 3 centra spelen ook een flinke rol bij stress.
Dit heb je vast wel eens ervaren; een knoop in je maag. Op het plaatje hieronder zie je dat dit gevoel op de plek zit van sacraalchakra, het contact met je gevoel.
Al die chakra’s (of energiecentra) staan met elkaar in verbinding. Helaas leven veel mensen in een status van chronische stress. Daarom maken de onderste 3 energiecentra overuren en daarom sta je niet in contact met de hogere energiecentra.
Hoe herken je dit?
Als je gestrest bent, dan zit je lichaam eigenlijk in de overlevingsmodus. Dit betekent dat de neurotransmitters adrenaline en cortisol door je lichaam heen gieren. Voor fight or flight reacties (om te overleven) is dit prima. Natuurlijk wordt het een ander verhaal wanneer dit chronisch is.
Maar goed, hoe herken je bij jezelf (of bij een ander) of je vaak gestrest bent?
Herken je deze statussen van je lichaam?: je bent zeer alert, snel geagiteerd, gedachten flitsen door je hoofd, je voelt je angstig/jaloers/achter gesteld, je hebt geen “ruimte” voor jezelf, je bent status gevoelig en je hebt de goedkeuring van anderen nodig.
Van Stress naar Geluk
Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.
In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.
Aan de andere kant, wat kun je ervaren wanneer je wel in balans bent? Gevoelens van liefde, dankbaarheid, creativiteit, overvloed, je voelt je verheven, gelukkig en je hebt de goedkeuring niet nodig van anderen.
Stresshormonen maken je ziek
Volgens Dr. Joe downreguleren stresshormonen je genen en kunnen er daardoor hele vervelende aandoeningen ontstaan zoals diabetes 2, kanker en tal van andere chronische aandoeningen.
Dr. Joe stelt zelfs dat tussen de 1% en 5% van de mensen een aangeboren genetische afwijking heeft. Daarom hebben deze mensen een chronische aandoening zoals diabetes of een zwak hart. Dit betekent dus dat zo’n 95% van de chronische aandoeningen het gevolg zouden zijn van leefstijl keuzes en stress!!
Eehhh, we hadden het toch over ademhaling?
Ja, dat is waar ook. Soms wordt ik een beetje meegesleurd in gedachtestromen en dingen die ik wil vertellen en doen. Maakt niet uit, wat je moet doen als je wordt meegesleurd door gedachten is gewoon doorademen. Tel bijvoorbeeld het aantal ademhalingen. Je raakt vanzelf de tel kwijt en dan begin je weer overnieuw.
Waarom focus je eigenlijk op je ademhaling?
Nou, dat heeft te maken met de activiteit in je hersenen. Die hersengolven kun je zien als frequenties ofwel trillingen. Hoe sneller de trillingen, hoe meer stress, concentratie en alertheid je ervaart. Dit gebeurt allemaal in je prefrontale cortex.
De prefrontale cortex is betrokken bij cognitieve en emotionele functies zoals denken, taal, beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing.
Bij meditatie is het de bedoeling dat je die snelle trillingen (golven) vermindert, zodat je bewust uit je prefrontale cortex gaat en in je onbewuste brein terecht komt.
Soorten golven
Zo zijn er de beta golven, alfa golven, theta en delta golven.
Beta golven trillen je hersenen tussen de 14 tot 38 keer per seconde. Dit is snel.
Dan de alfa golven. Deze trillen tussen de 8 tot 14 keer per seconde. De alfa golven ontstaan wanneer je ontspant. Deze golven ontstaan bij dagdromen, fantaseren, visualiseren en door meditatie.
Dan zijn er ook nog de theta (4 tot 8 trillingen p/sec.) en delta (0,5 tot 4 trillingen p/sec.) golven. Deze golven ontstaan meestal tijdens het slapen.
Door te mediteren verminder je het aantal trillingen per seconde. Ademhaling helpt hier enorm bij. Hierdoor ontspan je en creëer je de ruimte om allerlei beelden te verwerken (in je onbewuste brein). Je krijgt rust in je hoofd.
6. Focus niet op je hoofd leegmaken
Meditatie is toch juist bedoeld om je hoofd leeg te maken? Nou nee eigenlijk. Dit is namelijk niet te doen. Je kunt je hoofd niet “leeg” maken. Door meditatie ga je van je bewuste brein (prefrontale cortex) naar je onbewuste brein. That’s where the magic happens!
Dit deel van je hersenen is veel groter en dit deel van je hersenen bepaalt dagelijks ongeveer 90% van al je beslissingen. Dit houdt dus in dat je 90% van je dagelijkse beslissingen onbewust neemt. Wist je dat?
Door meditatie krijg je meer zicht op je onbewuste gedachten. Maar je laat ze gewoon zijn. That’s it. Je observeert je gedachten. Je ziet je gedachten voorbij komen zoals wolken in de lucht, alleen dan veel mooier en intenser.
Door meditatie besef je dat jij niet je gedachten bent. Dit helpt je enorm om je problemen te relativeren en om lekkerder in je vel te zitten. Als je regelmatig mediteert dan zul je merken dat je hoofd minder vol wordt. Je gedachten leven jou minder.
7. Mediteer zo vaak mogelijk
Een meditatie duurt bij mij tussen de 10 en 20 minuten. Maar je mag er ook een uur over doen, of 5 minuten. Maakt eigenlijk niet uit. Ook het tijdstip is volledig afhankelijk van wat jij prettig vindt. Ik mediteer altijd ’s avonds, of laat in de middag.
Ik zou je adviseren om dagelijks te mediteren, je kan zelfs meerdere keren per dag een meditatie doen. Zelf lukt mij dit niet hoor, maar ik mediteer zo vaak mogelijk. Het is echt een aanrader.
Meer weten?
Wil je meer weten over geluk, succes en denk jij dat daar een geheim voor is? Nou, dat geheim is er niet. Sterker, het geheim ben jij zelf! Haal er dus uit wat er in zit. Je bent het verplicht naar jezelf toe. Wil je weten hoe je dat doet? Lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf dan eens.
Wat ook bijzonder veel mensen lezen is het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk. Gaat over hoe neurotransmitters je leven beïnvloeden en hoe jij die neurotransmitters kan sturen.
Van Stress naar Geluk
Gaan adrenaline, endorfine en cortisol ook met jou aan de haal? Heb je last van stress, depressiviteit, spanningen, slapeloosheid of voel je je gewoon niet lekker? Neem de controle weer terug.
In het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk ontdek je hoe je deze (en andere) belangrijke neurotransmitters in je voordeel laat werken.
Ook af en toe een mailtje vol met gezonde tips en inzichten ontvangen die je leven leuker en gezonder maken? Ik mail maximaal 1 keer per maand.