Blue Monday de meest deprimerende dag van het jaar zit alleen maar tussen je oren

Blue Monday is de meest deprimerende dag van het jaar. De naam Blue Monday is in 2005 bedacht door de Engelse psycholoog Cliff Arnal. Blue Monday valt doorgaans op de derde maandag van het nieuwe jaar omdat het blijkt dat de meeste mensen zich dan juist het meest depressief, treurig of neerslachtig voelen. Daar heb jij toch geen zin in? Daarom lees je in dit artikel hoe je aan de Blue Monday kunt ontsnappen. 

Blue Monday waar komt het vandaan?

Even de geschiedenis in, de term Blue Monday is afgeleid van het Engelse begrip “feeling blue”. Dit betekent je neerslachtig voelen, somber, down of depri zijn. De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken.

Wanneer een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band en een blauwe vlag lieten bij thuiskomst duidelijk zien dat men de “blues” had. Men was in de rouw.

Blue Monday bestaat alleen in je hoofd. Meer over succes: lees het e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf

Waarom is Blue Monday bedacht?

De Engelse psycholoog Cliff Arnall bedacht de term Blue Monday in 2005. Hij zou wetenschappelijk hebben aangetoond dat dit de dag is dat veel mensen zich het meest depressief, treurig of neerslachtig voelen.

Waarom is men juist op Blue Monday (de derde maandag van het jaar) zo depressief? Omdat de goede voornemens van de meeste mensen op niets zijn uitgelopen en omdat de vakanties ver weg lijken. Ook het weer doet de mensen niet veel goed. Het is natuurlijk nog donker en grauw buiten.

En natuurlijk waren de kerst- en feestdagen wat duurder dan gedacht, dus het geld is ook nog op. Maandag is ook de eerste werkdag van de week, toch al niet de beste dag…. Kortom, reden genoeg om je depressief, verdrietig, teleurgesteld of neerslachtig te voelen.

Blue Monday of niet, er klopt niets van

Arnall is door veel andere wetenschappers bekritiseerd voor Blue Monday. Zo zou jij een commercieel belang hebben bij zijn wetenschappelijke formule. Hij zou de formule in opdracht van een PR bureau hebben ontwikkeld.

In de wetenschappelijke wereld werd Blue Monday in ieder geval met de grond gelijk gemaakt.

Toch hebben veel mensen last van Blue Monday

Meer dan een miljoen mensen slikken in Nederland een antidepressivum. Tevens zijn miljoenen mensen chronisch ziek. En waarschijnlijk heeft 90% van onze landgenoten zijn of haar goede voornemens inmiddels al laten varen.

Er zijn dus best wel redenen om je somber te voelen op deze dag. Je zou je ook morgen somber kunnen voelen, of volgende week. Dus waarom Blue Monday nou de meest sombere dag zou moeten zijn?

Een depressie is toch best erg?

Een dagje somber zijn mag best natuurlijk. Ik voel mij ook wel eens niet 100% mega gelukkig. Voel je je een paar dagen niet lekker? Dan is er ook niets aan de hand. Hoort er gewoon bij.

Wanneer je je langer dan 2 weken aaneengesloten heel erg slecht voelt, dat je nergens meer zin in hebt, dan moet je je wel zorgen maken. Het blijkt dat 1 op de 4 mensen in zijn of haar leven ooit te maken krijgt met een depressie.

Dat is natuurlijk een enorm aantal en daar wil je niet tussen zitten.

Wat kun je doen tegen Blue Monday?

Het gaat er natuurlijk om dat je niet mee gaat in de somberheid, van deze tijd van het jaar. Dus wat kun je het beste doen om je lekker fit, vrij en goed te voelen, zodat je geen Blue Monday ervaart?

Het antwoord is super eenvoudig. Ga leuke dingen doen. Hieronder heb ik een paar dingen voor je op een rijtje gezet die je door de Blue Monday heen kunnen helpen.

Bewegen

Door lichaamsbeweging activeer je bepaalde neurotransmitters die je een goed gevoel geven. Super makkelijk om te doen; spring gewoon op de fiets naar je werk, of ga tijdens de lunch even buiten lopen. Niets moeilijks aan.

Lekker lunchen

Wat is er mis om vandaag eens lekker te gaan lunchen met een paar leuke collega’s? Zoek een leuk restaurantje op en trek er een uurtje voor uit. Gezellig toch?

Lekker lachen

Door te lachen verandert je fysiologie enorm ten positieve. Ook maak je wederom een bepaalde neurotransmitter aan, die je eveneens een goed gevoel geeft.

Kan je vandaag even geen leuke grap bedenken, kunnen je naasten je vandaag niet aan het aan het lachen maken? Geen punt, daar is een oplossing voor. Type dan het woordje “cabaret” eens in, op de site van YouTube. Veel plezier!

Waarom zou je niet even een half uurtje jezelf mogen opladen met een paar leuke grappen?

Doe iets dat je leuk vindt

Wanneer je dingen doet die je leuk vindt om te doen, gaat alles net even wat beter. Ook hier speelt weer een neurotransmitter een rol.

Meer weten over al die neurotransmitters? Ze zijn echt mega belangrijk. Lees het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk maar eens.

Lekker even buiten zijn

Het voornaamste doel van buiten zijn is zuurstof happen. Zuurstof heb je nodig. Je bloed transporteert zuurstof naar je lichaamscellen waar het gebruikt wordt voor de verbranding van energie.

En dan is er nog een goede reden om naar buiten te gaan. Zuurstof is ook goed voor je lymfe systeem.

Dit systeem is ongeveer 4 of 5 keer groter dan je bloedvatenstelsel. Je lymfe voert afval af uit je lichaamscellen. Nu voel je hem waarschijnlijk al aankomen; wanneer je meer zuurstof in je lichaam hebt dan gaat dat een stuk beter.

Het gevolg? Wanneer afval je lichaam sneller verlaat via de uitscheidingsorganen, dan voel je je een stuk fitter.

Meer weten?

Natuurlijk bestaan er nog veel meer manieren om het gevoel van Blue Monday te voorkomen. Ga op tijd naar bed, bijvoorbeeld. Slaap is altijd een oplossing. Of wat dacht je van meditatie? Gewoon zitten en diep ademhalen.

Gewoon gezond eten helpt natuurlijk ook en minder alcohol, de avond ervoor…

Heb jij vaker last van een Blue Monday, dan alleen op de bewuste maandag? Dus ook op de dinsdag, woensdag en andere dagen van de week? Dan doe je iets niet helemaal goed. Je verdient meer dan dat sombere gevoel. Lees mijn zelf-hulp e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf eens. Je komt al snel tot de ontdekking dat jij alles kan veranderen. Dus ook dat sombere gevoel. Gewoon doen, wat heb je te verliezen?

Gewoon gezond eten, stond er toch? Ja en hoe doe je dat? Er is zoveel meuk te koop, dus hoe weer je nou wat gezond is? Je lees het in het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Is je voornemen om af te vallen weer mislukt? Vervelend. Als jij het ook zat bent (dat het steeds maar niet lukt om af te vallen) volg dan de stappen van e-boek Eerste Hulp bij Verantwoord Afvallen. Als je de stappen volgt, dan val je af. Gegarandeerd!

Meld je ook aan voor de maandelijkse update.

Bronnen:
1. https://www.citynews1130.com/2019/01/14/blue-monday-finances/
2. https://www.nottinghampost.com/news/nottingham-news/blue-monday-2019-january-21-2409899
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Blue_Monday_(dag)

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!