Hoe meditatie en slaapyoga je helder en wakker houden 

Je kunt geen zelfhulpboek, artikel over gezondheid of tekst over mindfulness lezen of meditatie komt erin voor. Dat is niet voor niets. De meesten van ons hebben een druk leven en het verlangen naar rust, innerlijke rust zelfs, is groot. Meditatie kan daarbij een rol spelen, maar hoe pak je dat dan aan? En wat heeft yoga nidra hiermee te maken. We leggen het uit. 

Voor wie meditatie een ver van zijn bed show is, lijkt het vaak een hele stap om ook maar een minuut stil te gaan zitten. Als je de hele dag ‘aan’ staat en van alles te doen hebt, schieten de gedachten alle kanten op. ‘Stilzitten? Ik heb wel wat beters te doen’. Dat voelt even zo, maar je kent vast wel de gedachte dat wie het heel druk heeft, juist even rust moet nemen en stil moet gaan zitten. Dat is niet voor niets. Door in alle drukte een paar minuten voor jezelf te nemen, kan je je mindset enorm verhelderen. Daarna ben je weer gefocust.

Focus op je ademhaling

Dat dat niet altijd makkelijk is, is een waarheid als een koe. Er schieten allerlei gedachten door je hoofd en het is dan weliswaar even stil om je heen, in je hoofd is het een kermis. Ga op dat moment vooral niet jezelf veroordelen en opdrachten geven als ‘ik moet nu rustig zijn’. Je kunt jezelf niet opleggen niet ‘niet te denken’. Dat werkt averechts. Laat alles gewoon maar de revue passeren. Waar het om gaat is dat je aardig bent voor jezelf en de boel de boel even laat. Wat kan helpen is je te focussen op je ademhaling.

Kies een ontspannen zithouding

Om goed en rustig te kunnen ademen, moet je in ieder geval comfortabel zitten. Meditatiekussens zijn er speciaal voor gemaakt om fijn rechtop te zitten zonder dat de rug wordt belast. Als je goed op een meditatiekussen zit vraagt dat ook nauwelijks enige inspanning van je spieren. Je bent lichamelijk ontspannen en daarmee komt die ontspanning voor de ‘mind’ ook veel gemakkelijker.

Vul het aan met yoga nidra

Om nog dieper te kunnen ontspannen kun je kiezen voor yoga nidra, de zogenoemde slaapyoga. Het is een vorm van yoga die je in een staat brengt die het midden houdt tussen slapen en waken. Het kan zoveel ontspanning geven dat het wel wordt vergeleken met het resultaat van vier uur goede slaap.

Yoga nidra vindt plaats in een liggende houding waarbij je je bewust bent van je omgeving, maar in een diepe ontspanning terecht komt. Veelal aan de hand van een (online) docent die met zijn of haar stem je begeleidt en je hiermee als het ware meeneemt, weg van de drukte in het dagelijkse leven. De ontspanning, rust en daarmee lagere bloeddruk en hartslag zorgen ervoor dat jouw lijf en je geest in korte tijd totaal tot rust komen. Yoga Nidra neemt niet alleen stress weg, je gaat er ook beter van slapen en bovendien wordt jouw creativiteit aangewakkerd omdat je tijdens een sessie aan de hand van dat wat de docent vertelt je eigen fantasie de ruimte geeft en je verbeeldingskracht vergroot.

Meditatie op kantoor en yoga nidra thuis

Al met al kunnen meditatie en yoga nidra elkaar heel goed aanvullen tijdens het drukke bestaan. Meditatie kun je gewoonweg een paar minuten vanuit je kantoorstoel doen, yoga nidra doe je waarschijnlijk liever thuis. Beide zorgen ervoor dat je beter kunt ontspannen, dat stress vermindert en dat je bewuster in het moment bent. Yoga nidra kan er bovendien voor zorgen dat je beter slaapt en geeft je creativiteit een boost.

Dit artikel wordt u aangeboden door Yogashop > https://www.yogashop.nl/

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!