Jouw gezondheidssituatie in beeld
Kamp je met lichamelijke klachten? Dan is het begrijpelijk dat je graag een verklaring voor je klachten wilt hebben. Wat veroorzaakt jouw klachten? En hoe kunnen de klachten worden verholpen? Dit zijn vragen waar je enkel het antwoord op kunt krijgen als je onderzoek laat uitvoeren. Maar niet alleen als je klachten hebt, biedt onderzoek uitkomst. Je kunt jouw gezondheidssituatie ook als je geen klachten hebt in beeld brengen middels preventieve onderzoeken.
Preventief medisch onderzoek
Vaak gaan mensen pas naar de dokter als ze last hebben van bepaalde lichamelijke klachten. Deze situatie is op zich goed te begrijpen. De gezondheidszorg is immers gespecialiseerd in het bestrijden van aandoeningen. Maar waarom zou je eigenlijk pas onderzoeken uitvoeren als je al klachten hebt? Je bent de klachten toch liever voor? Precies! Laat daarom op een regelmatige basis een totale health check uitvoeren. Er zijn verschillende onderzoeksmethoden voor handen die preventief kunnen worden toegepast. Je moet hierbij denken aan een MRI scan. Maar ook dermatologisch onderzoek kan preventief worden uitgevoerd. Zo kunnen bijvoorbeeld eventuele risicovolle vlekjes op je huid tijdig worden opgespoord. En een tijdige opsporing van risicofactoren draagt in de meeste situaties bij aan een betere behandeling.
Aanvullend laboratoriumonderzoek
Ook het uitvoeren van een laboratoriumonderzoek kan zinvol zijn als preventieve onderzoeksmethode. In het bloed zijn namelijk tal van verschillende stoffen vertegenwoordigd die veel zeggen over jouw gezondheid. Kamp je met gewrichtspijn, stijfheid, zwellingen en vermoeidheid? Dan kan een aanvullend laboratoriumonderzoek uitkomst bieden. Naast het standaard onderzoek wordt er dan en specifiek reuma bloedonderzoek uitgevoerd. Zoals de terminologie al doet vermoeden, wordt bij dit onderzoek de focus op reumatologie gelegd. Er wordt gekeken naar specifieke factoren in het bloed die kunnen duiden op reuma. Heb je deze klachten niet? Maar komt reuma wel voor in jouw familie of wil je het simpelweg graag uitsluiten? Dan kun je dit onderzoek ook preventief laten uitvoeren.
Waarom onderzoek belangrijk is
Het laten uitvoeren van onderzoeken naar jouw gezondheidssituatie is in meerdere situaties zinvol. Vaak start men met het uitvoeren van onderzoeken als er reeds sprake is van lichamelijke klachten. Kamp je bijvoorbeeld met hevige vermoeidheid? Dan kan een bloedonderzoek uitkomst bieden in de zoektocht naar de oorzaak van jouw klachten. Maar medische onderzoeken kunnen ook worden uitgevoerd als iemand nergens last van heeft. Je spreekt dan van een preventief medisch onderzoek. Zo’n onderzoek kan zorgen voor geruststelling als blijkt dat alles in orde is. Worden er bepaalde risicofactoren gedetecteerd? Dan is het fijn om hier tijdig van te weten, zodat je dit verder kan onderzoeken. Medische onderzoeken bieden dus in diverse situaties uitkomst.