Vier tips om je huis gezonder te maken

Een gezond huis beschermt zijn bewoners en gasten tegen bacteriën en gevaren. Elke kamer heeft zijn eigen lijst met mogelijke gevaren, maar met de juiste planning en preventie kun je een gezonde omgeving creëren waarin je gezin op een gezonde manier kan wonen. Betonvloeren zullen hier hoe dan ook bij helpen, maar ook de onderstaande tips kunnen hier een belangrijke rol in spelen. 

Ga groen

Door je huis te vergroenen is het mogelijk om geld te besparen doordat je efficiënter gebruik maakt van energie en water. Bovendien is gezonder leven hierdoor mogelijk aangezien de luchtkwaliteit verbeterd wordt, terwijl je ook milieubewuster bezig bent. Dit is het geval aangezien je materialen gebruikt in je woning die recyclebaar en duurzaam zijn, wat bijvoorbeeld bij een gietvloer mogelijk is. Wat kost een gietvloer van een milieuvriendelijk materiaal? Vraag een expert! Er zijn namelijk veel factoren die hier een rol in spelen. Van groen gaan in je huis kun je dus op meerdere manieren profijt van hebben.

Gebruik dimmers

Door lampen te dimmen, wordt energie bespaard en wordt het juiste lichtniveau ingesteld om de stemming en sfeer te verbeteren. Dimmers werkten tot voor kort meestal alleen met gloeilampen, maar nieuwe soorten dimmers zijn speciaal ontworpen om juist te werken met LED verlichting. Dit zijn energiezuinige lampen die je zeker in je woning moet installeren als je dit nog niet gedaan hebt, omdat het opnieuw kan zorgen voor een energie- en geldbesparing. Door zowel dimmers als energiezuinige lampen te integreren in het verlichtingsplan van je huis kun je zelfs nog meer energie en geld besparen. Bovendien wordt je woning hier ook nog eens gezonder van.

Overwin stof

Daarnaast is het van belang dat je stof overwint in je woning om het gezonder te maken. Om huisstofmijten in de slaapkamer op afstand te houden, plaats je allergiewerende hoezen op matrassen en kussens. Ook moet je het beddengoed wekelijks in warm water wassen en droog je het op een hoge temperatuur. Beperk in je woonkamer het stof door te kiezen voor een raambekleding die eenvoudig te reinigen is, wat je eigenlijk in alle ruimtes van je huis moet doen. Platgeweven stoffen van katoen en linnen zijn hierbij slimme keuzes. Het is het beste om zwaar getextureerde gordijnen en jaloezieën juist te vermijden, deze opties kunnen namelijk veel stof verzamelen.

Maak slim schoon

Vecht tegen bacteriën op keukenoppervlakken. Reinig sponzen door ze in de magnetron of vaatwasser te gooien. Zorg ervoor dat werkbladen en snijplanken niet poreus zijn en maak ze regelmatig schoon. Zoek ook naar schoonmaakproducten die zijn gemaakt van plantaardige bronnen in plaats van aardolie en die vrij zijn van chemicaliën die kunnen irriteren of vervuilen. Hierdoor is het beter om bijvoorbeeld chloor en fosfaat te vermijden bij het schoonmaken van je woning. Wel kun je bijvoorbeeld citroen gebruiken, wat zorgt voor een frisse geur in je huis. Dit kan goed gecombineerd worden met een groen schoonmaakmiddel genaamd borax, wat je vooral goed kunt gebruiken in je keuken en badkamer.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!