Vier gezondheidsvoordelen van een betonvloer 

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer voor in je huis dan is de kans groot dat je niet echt rekening houdt met de effecten van de beschikbare vloeren op je gezondheid en welzijn. Over het algemeen hebben degietvloer prijs, comfort, onderhoud en uiterlijk juist prioriteit bij deze keuze. In principe is dat logisch, maar het zou nog beter zijn als je een vloer kunt kopen die er geweldig uitziet en ook nog eens gezondheidsvoordelen biedt. Bij een gietvloer van beton is dit bijvoorbeeld het geval. Ook een normale betonvloer biedt diverse gezondheidsvoordelen, zoals je kunt lezen in dit artikel. 

Verbetert de luchtkwaliteit 

Een betonvloer in huis kan bijvoorbeeld de luchtkwaliteit verbeteren. Het is niet meer dan logisch dat je in een woning niet blootgesteld wilt worden aan giftige schimmels. Toch kan dit nog wel eens gebeuren, wat kan leiden tot verschillende klachten. Zo kan het zorgen voor hoofdpijn, maar ook ernstige luchtweginfecties en zelfs aandoeningen van het immuunsystemen. Schimmel gedijt op elk organisch materiaal, wat met name het geval is in een warme en vochtige omgeving. Toch ondersteunt een vloer van beton de groei van schimmel niet, net zoals de groei van andere micro-organismen.

Vermindert blootstelling aan giftige chemicaliën

De meeste mensen zijn zich bewust van de gezondheidsgevolgen van blootstelling aan vervuilde buitenlucht. Maar wist je dat de slechte luchtkwaliteit binnenshuis soortgelijke gezondheidsrisico’s kunnen opleveren? Uit onderzoek blijkt zelfs dat luchtvervuiling binnenshuis tot de top vijf van milieugevaren behoort. Onderzoek wijst uit dat mensen ongeveer 90 procent van hun tijd binnenshuis doorbrengen. Dus voor sommigen van ons kan het inademen van de lucht in onze huizen erger zijn dan tijd buitenshuis doorbrengen. Desondanks kan dit probleem voor een groot gedeelte opgelost worden door een betonvloer te nemen aangezien dit een goed gifvrij alternatief is voor andere vloeren.

Werkt goed tegen allergieën

Als je last hebt van bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie en je op zoek bent naar een manier om je klachten hiervan te verlichten dan het een goed idee zijn om een betonvloer te laten leggen in je woning. Dit is al helemaal het geval als je op het moment vloerbedekking hebt liggen in je huis. Dit kan namelijk één van de grootste oorzaken zijn van allergieën omdat het moeilijk schoon te houden is. Ook komt hier vaak huisstofmijt in terecht, net zoals pollen en andere allergenen. Betonvloeren kunnen niezen en opstoppingen verlichten omdat ze geen allergenen vasthouden, terwijl ze ook gemakkelijk schoon te maken zijn.

Maakt je huis diervriendelijker

Weinig vloermaterialen zijn vriendelijker voor huisdieren dan beton. Bij een betonvloer worden de poten van je huisdier bijvoorbeeld niet blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, terwijl dit bij andere vloeren wel het geval kan zijn doordat ze vaak in contact komen met de grond. Ook zullen de huidschilfers van de huisdieren niet vast blijven zitten aan een vloer van beton, wat bij tapijt wel het geval is. Hierdoor kunnen deze schilfers gemakkelijk verwijderd worden van de vloer met behulp van een stofzuiger of dweil.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!