Wat zijn de beste niet-giftige vloeren? 

Als je graag gezonder wilt leven dan moet je ook zeker nadenken over het interieur van je huis. Een onderdeel hiervan is de vloer in je huis. Tegenwoordig kun je hierbij uit veel verschillende opties kiezen. Zo is beton cire kopen een goed idee om hier vervolgens een vloer van te maken in je woning. Daarnaast kan er ook gekozen worden voor een gietvloer, wat de laatste jaren alsmaar populairder lijkt te worden. Dit kan later bovendien nog eens afgewerkt worden met een coating van polyurethaan. Voor welke vloer jij kiest, hangt met name van je eigen smaak af. Desondanks is het wel goed om ervoor te zorgen dat je een vloer neemt die niet giftig is, zoals de drie voorbeelden die genoemd worden in dit artikel. 

Gepolijst beton 

Mogelijk doet een gepolijste betonvloer je denken aan een IKEA magazijn. Het is verstandig om hier dan nog eens goed over na te denken, want gepolijst beton kan er wel degelijk mooi uitzien. Bovendien is zo’n vloer ook nog eens groen en gezond. De meeste gepolijste betonsystemen gebruiken natriumsilicaat of kaliumsilicaat, die beide zeer veilig en goedaardig zijn. Gepolijst beton is dampdoorlatend, waardoor het één van de beste vloertypes is, naast tegels, op een betonnen ondergrond. Je kunt bovendien zuurvlekken aanbrengen, natuurlijke pigmenten toevoegen, wit cement gebruiken of wit zand toevoegen om veel verschillende unieke en moderne looks te krijgen. Gepolijst beton kan er dus wel echt prachtig uitzien in een huis, wat al helemaal het geval is als je gebruik maakt van een industrieel interieur.

Hardhout

Natuurlijke houten vloeren zijn meestal de beste keuze als je op zoek bent naar een niet-giftige, gezonde vloer. Het is dan ook één van de puurste en veiligste opties. Wel bevat hout natuurlijke terpenen. Gezonde mensen hebben hier geen last van, maar sommige extreem gevoelige mensen kunnen hier wel hinder van ondervinden. Hardhout vloeren kunnen ook chemicaliën bevatten, wat zou kunnen verklaren waarom een ​​paar mensen reageren op hout dat wordt gebruikt in de bouw en niet op hout in het bos. Niet al deze behandelingen zijn schadelijk. Daarnaast heeft hout een grotere kans op schimmelvorming dan minder poreuze materialen. Om schimmel te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat de houten vloer volledig droog blijft. Normaal gesproken zou dit geen problemen moeten vormen.

Tegel

Ook een tegelvloer is over het algemeen een goede keuze als je op zoek bent naar een niet-giftige vloer. Zo zijn marmeren tegels in theorie goed. Wel is hier vaak hars op aangebracht om kleine scheurtjes en gaatjes op te vullen, terwijl er ook kit op kan zitten. Leisteen tegels zijn daarnaast tevens een goed keuze, al wordt hierbij weer hars gebruikt om oneffenheden op te vullen. Je zou bovendien voor betontegels kunnen kiezen als je een gezonde tegelvloer wilt leggen in je woning. Ook andere natuurstenen zijn geschikt, denk bijvoorbeeld aan kalksteen, speksteen en travertijn. Met de tegels van deze materialen is het zeker mogelijk om een groene en gezonde vloer te creëren in je huis.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!