Gezond eten helpt hartpatiënten
Hartpatiënten zouden meer baat hebben bij gezond eten dan bij een dieet waarbij bepaalde voedingstypes worden uitgesloten. Dat is heel goed nieuws omdat Nederland zo’n 1.000.000 hartpatiënten telt. Dit is dus een heleboel. En dat is nog lang niet alles, ongeveer 100.000 mensen worden jaarlijks opgenomen na een hartinfarct of ze moeten een hartoperatie ondergaan. Dit zijn natuurlijk behoorlijke getallen, er zijn bijzonder veel hartpatiënten. Hart- en vaatziekten zijn in onze maatschappij nog altijd een van de belangrijkste oorzaken van overlijden. Natuurlijk is medicatie nodig bij hartpatiënten, zeker bij acute gevallen. Maar er wordt wel gezegd dat heel veel aandoeningen, tot de verleden tijd zouden behoren, wanneer mensen hun leefstijl aanpassen. Anders eten en bewegen dus. Maar wat is dat dan? Als hartpatiënten baat hebben bij gezond eten, wat voor eten is dit dan? Daarover gaat dit artikel.
Hartpatiënten, gezond eten en een beetje snoepen
Dat gezond eten voor hartpatiënten goed zou zijn, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Gezond eten doet immers iedereen goed. Aan de Universiteit van Auckland hebben onderzoekers 15.000 mensen uit 39 verschillende landen onderzocht en hieruit kwam een opmerkelijke conclusie.
De conclusie was dat hartpatiënten wellicht meer zouden hebben aan een voedingspatroon met meer gezonde elementen, dan het uitsluiten van bepaalde voedseltypes, zoals ongezonde tussendoortjes. Het Mediterraanse voedingspatroon bleek hier bijzonder goed voor geschikt.
De Mediterraanse keuken, goed voor hartpatiënten?
Mensen in het gebied rond de Middellandse zee houden van lekker en gezond eten. Ze eten doorgaans veel fruit, groente, vis en schaaldieren (gezonde vetten), olijven en noten. Ze bereiden hun eten met plantaardige oliën zoals olijfolie en arachideolie en ze eten af en toe ook wat ongezonde tussendoortjes.
Het bleek dat het Mediterraanse voedingspatroon, het risico op een hartaanval of een beroerte met 7% afnam. Dit in vergelijking met een groep die normaal at en juist alle ongezonde snacks vermeed. Opmerkelijk is wel te noemen dat er binnen het Mediterraanse dieet af en toe ruimte is voor iets dat minder gezond is,
Gezond eten en een beetje smokkelen
De uitkomsten van dat onderzoek geeft je natuurlijk (en hartpatiënten helemaal) geen vrijbriefje om meer snacks te eten. Gezond eten is en blijft de basis. Hoe belangrijk die basis is, lees je in het e-boek Gezond In 10 Stappen.
Uit een andere onderzoek onder een paar duizend hartpatiënten, aan de Universiteit van Wageningen, bleek ook dat gezond eten flink bijdraagt aan de gezondheid van de hartpatiënten. Om de effecten van gezond eten vast te stellen, verdeelde de Wageningse onderzoekers de hartpatiënten in twee groepen. Dit deden zij op basis van het eetpatroon van de hartpatiënten.
De eerste groep koos zelf al voor gezond eten, de tweede groep at meer ongezonde vetten, suiker en zout. De beide groepen kregen optimale medische zorg. Wat bleek? De sterftekans van mensen uit de groep ‘gezond eten’ daalde met 30% gedurende de 6,5 jaar, ten opzichte van de groep ‘ongezond eten’. Dat is best significant te noemen.
Hieruit blijkt dus dat gezond eten bijdraagt aan de kans om langer te leven, bij hartpatiënten. Hoe mooi is dat?
Maar gezond eten is niet zo lekker
Mensen zeggen wel eens dat de gezonde dingen minder lekker zijn dan de ongezonde hapjes. Hier ben ik het absoluut niet mee eens.
Hoe lekker is bijvoorbeeld een vegetarische groente lasagne met verse kruiden? Of wat dacht je van verse tomatensoep? Een zelf gemaakte vruchten smoothie? Of wat dacht je van een lekker stukje gebakken vlees of vis?
Gezond eten is super lekker, als je het maar goed bereid. Er zijn werkelijk talloze recepten te vinden. Ook op deze site, kijk maar.
Meer weten over gezond eten en heb je geen tijd om alles uit te zoeken? Geeft niets, iedereen heeft het druk. Alle info die je nodig hebt, staat in het e-boek Gezond In 10 Stappen.
Wat kan je beter niet doen?
En wat kun je beter niet doen (zeker hartpatiënten)?
Je doet er goed aan om voorzichtig te zijn met gefrituurd eten. Aan de Universiteit van Harvard en aan de Universiteit van Singapore is dit onderzocht. Onderzoekers bestudeerden meer dan 100.000 mannen en vrouwen, gedurende 25 jaar. Ze ontdekten dat mensen die minimaal één keer in de week gefrituurde voeding aten, een groter risico liepen op hart- en vaatziekten en op diabetes 2.
Hoe vaker de deelnemers van het onderzoek hun eten frituurden, hoe sterker het risico opliep. Als zij bijvoorbeeld 4 tot 6 keer per week iets uit de frituur aten, dan verhoogde hun risico op zowel hart- en vaatziekten als op diabetes 2 met 39%. Dit ten opzichte van mensen die minder dan één keer per week gefrituurde voeding aten.
Zie jij ook de voordelen van gezond eten en zie je door de bomen het bos niet meer? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen. Het zal je verbazen.
En, wat kan jij hiermee doen?
Gezond eten heeft dus positieve effecten de gezondheid en ook op de kwaliteit van het leven van hartpatiënten. Dit is amper een baanbrekende conclusie te noemen. Wat het onderzoek uit Auckland wel bijzonder maakt, is dat het aangeeft dat gezond eten (vooral Mediterraans eten) af en toe samen kan gaan met iets eten wat minder gezond is.
Hartpatiënten die normaal aten en alle ongezonde tussendoortjes, snacks en dergelijken achterwege lieten, liepen dus een hoger risico om nog een hartaanval of een beroerte te krijgen dan de mensen die de Mediterraanse keuken beproefden. Dat is best opmerkelijk te noemen.
Gefrituurd eten is bij voorkeur te vermijden. Denk hierbij vooral aan snacks uit de frituur. Met gezond eten heeft dit niet veel te maken.
Meer weten over gezond eten, gezond leven en wil je ook blijven genieten van lekkere dingen? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.
Gezond In 10 Stappen
De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.
Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.
In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.
Wil jij ook de maandelijkse update ontvangen vol gezonde tips die je leven net wat leuker en gezonder maken? Wil je niet missen, toch?
Bronnen:
1. http://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/eating-fried-foods-tied-to-increased-risk-of-diabetes-and-heart-disease/
2. http://www.nu.nl/gezondheid/4252266/hartpatienten-hebben-meer-dieet-met-veel-gezond-voedsel.html
3. http://www.nu.nl/gezondheid/1360719/miljoen-hartpatienten-in-nederland.html
4. http://www.wageningenur.nl/nl/artikel/Gezond-eten-helpt-hartpatient.htm
5. https://www.amc.nl/web/Het-AMC/Nieuws/Nieuwsoverzicht/Nieuws/Meerderheid-hartpatienten-krijgt-onvoldoende-nazorg.htm