Waarom havermout gezond zo gezond is

Het is al een tijdje bekend dat havermout gezond is. Havermout en andere volle granen, bevatten vezels en vooral die vezels doen je veel goed. Vezels zijn een type koolhydraat welke je lichaam niet kan verteren. Het zijn juist die vezels die havermout gezond maken, want vezels reguleren je bloedsuikerspiegel en ze houden je verzadigd. Dit levert allerlei gezonde voordelen op. 

Vezels maken havermout gezond

Vezels maken havermout gezond. Dat geldt ook voor volle granen en voor groente en fruit. Waarom zijn die vezels van havermout gezond? In de eerste plaat omdat koolhydraten tijdens je spijsvertering verwerkt worden tot glucose. Glucose laat je bloedsuikerspiegel (sterk) stijgen.havermout gezond. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Sterke stijgingen van je bloedsuikerspiegel staat in relatie tot toenemende risico’s op overgewicht en allerlei andere nare chronische aandoeningen. Vezels voorkomen juist die stijging van je bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat vezels onverteerd het darmkanaal in komen, waardoor de glucose (van de koolhydraten) niet snel opgenomen wordt in je bloed.

Vezels als verpakking

Je zou vezels kunnen zien als verpakkingsmateriaal. Je hebt nu eenmaal koolhydraten (glucose) nodig om goed te functioneren. Door de verpakking (de vezels) komt die glucose langzaam vrij in je bloed, zodat er geen glucose-overschotten ontstaan.

Wordt die verpakking weggehaald – hetgeen bij heel veel bewerkt voeding het geval is – dan stroomt die glucose in een rap tempo je bloed in. Hierdoor krijg je een enorme energie boost, gevolgd door een enorme dip. Dit komt door het hormoon insuline.

Insuline zorgt ervoor dat glucose wordt opgenomen in je lichaamscellen en in je vetcellen. Dit laatste vindt plaats bij plotselinge glucose overschotten. Als dit te vaak en te lang gebeurt – door het westerse eten gebeurt dit heel vaak – kan overgewicht en diabetes 2 ontstaan.

Wil jij ook meer weten over gezond eten en een gezond gewicht? Dan heb ik een leuke aanbieding voor je.

5 redenen waarom havermout gezond is

Dat is dus niet zo prettig. Terug naar waarom havermout gezond is. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar waarom havermout gezond is (en volle granen) en kwamen tot de onderstaande uitkomsten.

1. Lagere kans om vroegtijdig overlijden in het algemeen

Dat havermout gezond is, komt dus door de vezels en deze vind je ook in hele granen. Maar wat best opmerkelijk is, is dat onderzoekers van Harvard vezelinname konden linken aan een 6% lagere kans om vroegtijdig te overlijden.

2. Minder kans om te overlijden als gevolg van hartziekten

Diezelfde onderzoekers ontdekten ook dat vezels bijdragen aan een 20% lagere kans om te overlijden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten.

3. Minder risico op chronische ziekten zoals diabetes 2, hartziekten

Dagelijkse hoge inname van vezels wordt gerelateerd aan lagere risico’s op hart- en vaatziekten en diabetes 2. Diverse studies tonen dat aan. Ook dit maakt het eten van havermout gezond.

4. Divertikel aandoening voorkomen

Divertikels en ontstekingen aan de darmen zijn veel voorkomende ouderdomskwalen, in het westen. Juist door het dagelijks eten van vezels zou men tot wel 40% minder kans lopen op divertikels. Dit maakt het eten van havermout gezond.

5. Constipatie

Constipatie is een van de meest voorkomende darmklachten in de Verenigde Staten. Dagelijkse consumptie van vezels lijkt constipatie te verlichten en te voorkomen.

De vezels van granen (tarwe en haver) lijken hier effectiever tegen te zijn dan de vezels die in groente en fruit zitten. Derhalve maakt dit het eten van een kom havermout gezond.

6. Voorkomen metabool syndroom

Mensen met het metabool syndroom hebben te kampen met een combinatie van aandoeningen die in het verlengde liggen van overgewicht. Hierbij kun je denken aan hoge bloeddruk, hoge insulinewaarden, veel buikvet, hoge triglyceridenwaarden in het bloed, lage HDL (goede)cholesterolwaarden en overgewicht in het algemeen.

Het blijkt dat 90% van de mensen met overgewicht hier last van hebben. Door vezelrijk te eten zouden de risico’s om het metabool syndroom te krijgen, verminderen.

Als jij ook meer wilt weten over gezond eten, lees dan dit basis e-boek eens. Het is goed leesbaar en je doet veel ontdekkingen.

Vezels gezond. Meer weten over gezond leven? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen.

Niet alleen havermout gezond

Onderzoekers aan de Universiteit van Harvard hebben gedurende 25 jaar meer dan 74.000 vrouwen en meer dan 43.000 mannen onderzocht. Derhalve kwamen zij tot de conclusie dat niet alleen havermout gezond is, maar dat juist de vezels je veel goed doen.

Vezels vind je niet alleen in havermout, granen, haver, zilvervliesrijst en in gerst. Je vindt ze ook in groenten, fruit, noten, bonen, linzen, bessen, sla en in appels. Gelukkig zijn meer wegen die naar Rome leiden.

En, wat kan jij hiermee?

Deze blog begon met de stelling dat havermout gezond is, maar havermout is niet uniek. Havermout is wel erg makkelijk te maken en is ook erg goedkoop. Veel mensen maken er pap van. Hieronder heb ik nog een aantal tips voor je op een rijtje gezet, die je helpen.

1. Eet hele stukken fruit

Hoewel fruitsap erg lekker is, krijg je er geen verzadigd gevoel door. Dit komt mede doordat sap veel minder vezels bevat dan een geheel stuk fruit.

Je kunt het effect hiervan zelf gemakkelijk testen. Probeer eens 3 sinaasappels achter elkaar op te eten. Je zult merken dat je dit niet lukt. Probeer (een andere keer) eens het sap van 3 sinaasappels eens op te drinken. Een glas sinaasappelsap bevat doorgaans 3 geperste sinaasappels. Voel het verschil.

2. Vervang witte producten voor hele granen

Onder witte producten versta ik in dit geval (geraffineerde) producten zoals witte rijst, wit brood en pasta. Vervang deze voor zilvervliesrijst, couscous, volkoren (spelt, zuurdesem) brood.

3. Ontbijt

Kies voor hele ontbijtgranen zoals havermout en muesli. Geen cornflakes of cruesli. Dat bevat doorgaans ook heel veel suiker.

4. Eet meer sla en bonen

Bonen bevatten, naast vezels ook veel eiwitten. Hierdoor zijn zij een prima vervanger voor vlees. Vind je vlees zo lekker dat je het niet wilt missen? Nou, dat vind ik ook. Toch eten wij geregeld vegetarisch. Ondanks dat ik vlees ook erg lekker vind behoren gerechten zoals groente lasagne, salade met geitenkaas en kikkererwtenburgers tot mijn favorieten.

Wil je gezonder koken, maar ontbreekt de inspiratie? Kijk dan eens naar deze recepten. Ze zijn makkelijk te maken, smaakvol en gezond.

Je merkt dat niet alleen havermout gezond is, volle granen, bonen, groente en fruit bevatten ook vezels die je bijzonder veel goed doen. Als een start van de dag echter, zou ik niet direct bonen gaan eten. Dan houd ik het op havermout.

Dat havermout gezond is, weet je nu wel, maar er bestaan nog veel meer voedings- en gezondheidsweetjes. Die lees je in dit e-boek over gezond eten.

Nieuwsbrief

Vind je dit ook weer een leuke post en wil je in de toekomst ook meer gezonde tips en inzichten ontvangen? Meld je dan ook aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. Hoe meer je weet, hoe gezonder je wordt.

Bronnen:
1. http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/
2. http://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/more-whole-grains-linked-with-lower-mortality-risk/
3. http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=181594&resultClick=3
4. http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?id=638&cod=506&page=

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!