Zo blijf je fit en gezond op vakantie

fit en gezond op vakantie

Op vakantie zijn de verleidingen vaak groter dan thuis. Lekker luieren, vaak uit eten en veel ijsjes eten. Je bent immers op vakantie. Toch is het prettig om je niet helemaal te laten gaan, zodat je na je welverdiende vakantie in goede vorm weer thuis komt. Met deze tips blijf je fit en gezond op vakantie.

 

Iedere dag een beweegmomentje

Lig jij het liefst de hele dag aan het zwembad of op het strand? Dan kan het zomaar gebeuren dat je geen stap zet tijdens de vakantie. Door matig intensief te bewegen zit je lekker in je vel en gaat je stofwisseling harder werken, ook als je daarna lekker op je handdoekje gaat liggen. Ga tijdens de vakantie lekker wandelen, fietsen, zwemmen, snorkelen of pak een keer de trap in plaats van de lift naar je hotelkamer. Ook kun je je aan een nieuwe sportwagen, zoals surfen of skateboarden. Check van tevoren wel je verzekering om er zeker van te zijn of je in het geval dat er wat misgaat beroep kunt doen op je verzekering.

 

Drink veel water

Dit is een eenvoudige tip: vermijd frisdrank en kies voor water. Frisdrank lijkt dorstlessend, maar dat is het niet. Frisdrank, net als alcohol en koffie, droogt je lichaam juist uit doordat het vocht onttrekt aan het lichaam. Tijdens je vakantie is het juist belangrijk om goed gehydrateerd te blijven als het warm is buiten. Door minstens twee liter water per dag te drinken voorkom je dat je lichaam uitdroogt. Als je daarnaast voor frisdrank kiest moet je nog meer water drinken. Ook met water kun je veel afwisselen. Kies bijvoorbeeld voor bruiswater, vraag er een citroentje bij of gooi wat blauwe bessen in je water. Een andere goede dorstlesser is een verse smoothie, met veel fruit en groente. Natuurlijk wil je tijdens je vakantie waarschijnlijk genieten van een koud wijntje of biertje. Dat kan ook gewoon. Probeer het alleen niet dagelijks te doen en bestel bij ieder glas alcohol een glas water. De volgende dag ben je jezelf dankbaar.

De 80/20 regel

Ook tijdens de vakantie is het verstandig om je aan de 80/20 regel te houden. Eet voor 80 procent gezond en dan kun je de resterende 20 procent gebruiken voor guilty pleasures zoals een patatje aan de boulevard. Probeer goed te luisteren naar je lichaam en niet meer te eten dan normaal. Zeker als je in een all-inclusive resort verblijft is dit een uitdaging, omdat je de hele dag wordt omringd door eten. Eet gewoon op de vaste tijden die je gewend bent en eet niet opeens een hele pizza of een bord romige pasta als lunch als je in de avond ook uiteten gaat.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!