Thuis sporten en trainen tijdens coronacrisis

Corona en sporten

Veel mensen hebben moeite om in deze tijden van het corona virus te sporten. Maar hoe kom je dan aan je lichaamsbeweging? Sportscholen en sportclubs zijn dicht. De corona crisis en sporten lijken moeilijk samen te gaan. Misschien heb je in de eerste weken van deze corona tijd, je tuin wel al helemaal opgeknapt, heb je ook flink geklust of heb je andere dingen gedaan die je met sporten (bewegen) zou kunnen vergelijken. Nu alle klusjes geklaard zijn, ontstaat de vraag hoe je toch kan sporten in deze tijden van corona. Nu alle sportclubs dicht zijn, zul je thuis moeten gaan sporten om toch fit te willen blijven.

Waarom je blijft sporten tijdens de corona crisis?

Voor veel mensen is deze vraag makkelijk te beantwoorden. Je blijft sporten tijdens de corona crisis, omdat je fit wilt blijven en ook gewoon omdat je het lekker vindt.

Het lekkere gevoel en het strakke lichaam zijn mooie voordelen van sporten. Echter, onder de motorkap gebeurt een aantal bijzonder interessante dingen. Sporten beïnvloedt bijvoorbeeld je gemoedstoestand en je immuunsysteem.

Beiden zijn interessant omdat je immuunsysteem ervoor zorgt dat je minder vatbaar bent voor ziekten. En je gemoedstoestand is het resultaat van een mix van heerlijke neurotransmitters die door sporten vrijkomen, het af laten vloeien van stressgevoelens en het afvoeren van afvalstoffen.

In dit artikel deel ik met je hoe je ervoor kan zorgen dat je genoeg kan sporten in deze tijden van corona.

Laten we eerst even kijken naar de voordelen van sporten.

Let wel; als je met het corona virus in aanraking bent gekomen en je bent besmet, dan is sporten natuurlijk geen optie!

Voordelen van sporten (tijdens de corona crisis)

Sporten kent diverse voordelen, ook in tijden van corona. Zo bevordert sporten de gezondheid van je hart, je longen, versterkt het je immuunsysteem, geeft het je een prettig gevoel en vermindert sporten gevoelens van angst en stress.

Oja, nog een ding. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen schrijft voor om wekelijks minimaal 150 minuten matig intensief te bewegen en om 2 keer per week spierversterkende oefeningen te doen. Probeer je daar in ieder geval aan te houden.

Zelf probeer ik dagelijks minimaal 1 uur te sporten en/of te bewegen in deze tijden van corona. Dit doe ik door vrijwel dagelijks met mijn gezin een uurtje te wandelen in de omgeving. Tevens doe ik bijna dagelijks workouts op mijn roeiapparaat en werk ik 1 of 2 keer in de week een CrossFit training af.

Ik zal je straks wel vertellen hoe jij dat ook kan doen. Eerst eens een aantal voordelen van sporten in deze corona tijd op een rijtje:

1. Lichaamsgewicht

Sporten is natuurlijk goed voor een slank lichaam. Door flink te bewegen verbrand je calorieën. Juist in deze tijden van corona is dat belangrijk, omdat veel mensen de dagen zittend doorbrengen. En dat komt veelal doordat je thuis werkt.

Maak jij je ook een beetje ongerust over je gezondheid? Lees dan mijn e-boek Gezond In 10 Stappen. In 10 stappen leer je hoe je gezonder, fitter en slanker wordt en wat er eigenlijk binnen in je lichaam gebeurt, wanneer je eet, drinkt, sport, slaapt en stress ervaart.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

 • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
 • Het belang van een goede hormonale balans
 • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

2. Fitter gevoel

Met een fitter gevoel kan je de wereld aan. Sporten zorgt ervoor dat je lichaam moe wordt en dit kan helpen om ‘s nachts dieper te slapen. Hoe beter de kwaliteit van je slaap, hoe fitter je ‘s ochtends uit je bed stapt. En dat is niet alleen een lekker gevoel voor jezelf, maar ook voor je gezin.

Je bent een stuk leuker als je fit bent, toch?

Zelf merk ik dat ik in deze tijden van corona, minder diep slaap omdat mijn dagen minder intensief zijn. Ik merk dit doordat ik ‘s nachts meerdere keren wakker wordt (had ik voor de corona crisis nooit) en dat ik vermoeider wakker wordt.

Door flink te sporten maak ik mijn lichaam lekker moe, zodat de kwaliteit van mijn slaap verbetert.

3. Goed voor je immuunsysteem

Sporten helpt ook om je weerstand op te bouwen. Dit komt door het herstelmechanisme, wat optreedt nadat je hebt gesport.

Doordat je lichaam zichzelf aan het herstellen is, na het sporten, versterkt het automatisch ook je immuunsysteem. En in deze tijden met corona is dit erg handig.

4. Goed om stress af te laten vloeien

Door te sporten maakt je lichaam bepaalde neurotransmitters aan. Deze neurotransmitters geven je een gevoel van gelukzaligheid en euforie. Dat voelt een stuk beter, dan wanneer je al 2 hele dagen hebt gewerkt achter je laptop en ‘s avonds de hele avond hebt liggen Netflixen.

Hoe duf en inspiratieloos kun je je dan voelen?

5. Sporten is goed voor je hart

Sporten is goed voor je hart en je longen. Wel zo belangrijk dat je hart en je longen goed blijven werken.

Omdat je tijdens deze corona tijd waarschijnlijk veel thuis bent, krijg je automatisch minder beweging. Vandaar dat je er goed aan doet om wat meer sporten in je (nieuwe) dagelijkse (corona) schema in te plannen.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

 • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
 • Het belang van een goede hormonale balans
 • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Wat moet je doen?

Laten we nu eens kijken wat belangrijk is. Het is belangrijk om gedurende de dag zoveel mogelijk bewegen. Dit doe je door regelmatig op te staan, te lopen en/of een fysieke activiteit uit te voeren.

Het is beter voor je lichaam om gedurende de hele dag te bewegen, dan om de hele dag te zitten en vervolgens een uurtje te gaan sporten.

Wat is nog meer handig om te doen?

Je hartslag flink verhogen, een paar keer per dag. Begin ‘s ochtends, voordat je gaat douchen met een paar minuten jumping jacks, push ups, planken of wat anders wat je hartslag laat stijgen. Daar profiteer je de hele dag van.

Doe dit ook voor de lunch of nadat je je laptop dichtklapt.

Vind je dit een beetje vreemd? Ach, wie ziet je nou….. je collega’s? Doe het gewoon voor jezelf.

Geen tijd om te sporten?

Heb jij, nu je door de corona crisis thuis werkt, nog steeds geen tijd om te sporten? Wat een onzin!

Geen tijd is geen excuus. Nu helemaal niet omdat je geen reistijd van en naar je werk meer hebt. Dit scheelt je tussen de 1 en de 2 uur. Als je nu nog steeds geen tijd hebt om te sporten, lees dan mijn e-boek Wat Je Denkt Ben Jezelf.

“Maar ik moet de hele dag mijn kinderen aan hun schoolwerk houden, het huishouden doen en tussendoor ook nog via Teams, Skype of Facetime vergaderen…..!”

Herkenbaar?

Dat is ook zo, maar volgens mij kan je tijd creëren voordat je gaat werken, in de ochtend en nadat je uitgewerkt bent, in de middag. Ik kan natuurlijk niet in je agenda kijken, maar echt iedereen kan een gaatje vrijmaken om te gaan sporten. Ook in deze tijden van corona.

Corona en sporten

Ok, het is weer duidelijk waarom je er goed aan doet om te gaan sporten, juist ook in deze corona tijden. Hieronder heb ik een overzichtelijk rijtje voor je.

1. Buiten wandelen

In deze corona tijden hoef je niet alleen maar intensief te sporten. Gewoon dagelijks een wandeling van een half uur tot een uur werkt ook prima. Buiten wandelen, hoe simpel is het?

Wandel in ieder geval langer dan 20 minuten. Waarom? Omdat je lichaam na ongeveer 20 minuten wandelen je vetreserves gaat aanspreken als energiebron. Hoe handig!

Houd natuurlijk wel rekening met anderen. Zorg voor de 1,5 meter afstand!

2. Start met yoga

Heb je weleens aan yoga gedaan? Zo nee, houdt dan rekening met flink wat spierpijn in je core (je buik – en rugspieren) en waarschijnlijk ook je billen.

Yoga doe je op je plek, op een matje en je moet vooral je balans zien te houden, tijdens de verschillende bewegingen. Na verloop van tijd, wordt dit zwaar.

Yoga kan spierversterkend werken. Je bouwt er weliswaar geen conditie mee op, maar je wordt er wel lekker relaxed en lenig van, en op termijn zelfs slanker.

Er zijn vele apps beschikbaar die je gemakkelijk door de oefeningen leiden. Het uitvoeren van de oefeningen zul je minder makkelijk vinden.

3. Heb je maar 7 minuten de tijd?

Heb jij nog steeds geen tijd om te sporten, ook niet nu je thuis zit wegens de corona maatregelen?

Doe dan eens wat aan je prioriteiten! (Echt).

En om te bewegen, doe je de 7 minute workout.

Deze workout is (eigen ervaringen) vreselijk, maar wel bijzonder effectief. Probeer hem maar eens!

Als je echt zo druk bent, weet dan dat de super succesvolle mensen van deze wereld ‘s ochtends vaak voor dag en dauw opstaan om te sporten (en gezond eten!!!):

 1. Richard Branson (Voorzitter en oprichter Virgin Group)
 2. Elon Musk (CEO en mede-eigenaar Tesla, Space X en Solar City)
 3. Dwayne Johnson (Mega succesvol filmacteur en -producent, van wie de films meer dan € 10 miljard hebben opgebracht)
 4. Mark Wahlberg (Collega van Dwayne Johnson…. schatrijk)
 5. Tim Cook (CEO van Apple)
 6. Michelle Obama (voormalig First Lady)
 7. Bob Iger (Voormalig CEO van Disney, nu de voorzitter)

Get the picture? Zo niet, lees dit artikel over wat succesvolle mensen in de ochtend doen.

De 7 minute workout is overigens een vorm van HIIT (High Intensity Interval Training) en deze vorm van training is super goed om snel conditie en kracht mee op te bouwen. Je verbrandt er ook flink wat calorieën mee en het stimuleert de snelheid van je metabolisme.

CrossFit en Bootcamp zijn ook voorbeelden van HIIT.

Wil jij ook gezonder eten, je gezonder en fitter voelen en wil je niet meer aankomen? Leer dan in 10 stappen hoe jij gezonder, fitter en slanker wordt.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

 • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
 • Het belang van een goede hormonale balans
 • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

4. Meer huishoudelijke klusjes doen

Misschien is je huis inmiddels brandschoon, is je tuin flink aangepakt, zijn de ramen gezeemd en heb je de zolder opgeruimd. Ongemerkt heb je met al deze klusjes flink wat calorieën verbrandt.

Weet je wat het leuke is aan deze vorm van lichaamsbeweging? Je lichaam is hiervoor gemaakt. Het loont dus om huishoudelijk werk te doen.

Vergelijk de huishoudelijke klussen met sporten. Je verbrandt er toch ook calorieën mee.

5. Sportschool thuis

Een beetje krachttraining kan geen kwaad. Door je spieren te trainen, versnel je tevens je metabolisme, zodat je automatisch meer calorieën verbrandt. En daardoor krijg je een slanker lichaam!

Zelf heb ik thuis een rekstok opgehangen zodat ik pull ups en chin ups kan doen. Ook ren ik regelmatig naar een veldje in de buurt en ga daar wat oefeningen doen. Lekker sporten in de buitenlucht.

Wel houd ik natuurlijk rekening met de corona maatregelen; minimaal 1,5 meter afstand.

Daarnaast kan je thuis gewoon push ups, sit ups, jumping jacks, planken, squats, lunges, wall sit en burpees uitvoeren. Als stelregel neem ik dat ik tussen de 5 en 15 herhalingen doe per oefening en dan tussen de 30 en 60 seconden rust.

Wil jij ook slanker worden en afvallen en weet je niet waar je het beste mee kunt beginnen? Leer dan hoe je moet afvallen. Volg mijn online Cursus Afvallen en kom strakker uit deze periode.

Online Cursus Afvallen

Afvallen moet je leren, anders lukt het nooit. Dit is de meest complete cursus over afvallen

In deze cursus leer je onder andere:

  • Zonder honger af te vallen
  • Afvallen zonder calorieën te tellen
  • Af te vallen zonder enorm te hoeven sporten
  • Waarom je juist in je bed afvalt
  • Hoe je dagelijks automatisch meer calorieën verbrandt
  • Wat de juiste voeding is om af te vallen
  • Welke vormen van beweging je helpen om af te vallen

Download de Online Cursus Afvallen

 

Succes dus allemaal en blijf sporten ondanks de corona crisis. Door te blijven sporten zul je je lekker fit en energiek blijven voelen.

Bronnen:
1. https://www.sportzorg.nl/nieuws/hoe-kunt-u-fit-blijven-in-deze-corona-crisis

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!