Weg met geldzorgen voor een vrijer leven

Vrijer leven geen geldzorgen

Maak jij je regelmatig zorgen over jouw financiële situatie? Geldzorgen kunnen flink wat stress opleveren, wat slecht is voor je mentale- en op den duur zelfs lichamelijke gezondheid. Definieer je doel en werk met deze drie tips aan je financiële vrijheid om je lichter en vrijer te voelen.

 

Denk na over je uitgaven

Om een verandering aan te brengen in je financiële situatie is het belangrijk dat je bij iedere uitgave nadenkt. Vaak wordt het uitgeven van geld door mensen met geldzorgen gebruikt om een prettig gevoel op te roepen. Je voelt je even goed en bent tijdelijk blij. Je gaat je echter nog veel beter voelen door geen (of veel minder) geld uit te geven, omdat je hier meer vrijheid voor terugkrijgt. Geef je geld alleen uit aan dingen die écht waarde voor je hebben of dingen die écht moeten. Met het geld dat overblijft kun je een lening aflossen of beginnen met het opzetten van een buffer. Je stelt je uitgavenpatroon dus af op jouw waarden. Bespaar op de dingen die jij niet belangrijk vindt, zoals overbodige verzekeringen en abonnement, en richt je focus op zaken die jij wel belangrijk vindt, zoals gezonde voeding. Als je leningen hebt kan het ook zeker de moeite zijn om te kijken of je die over kunt sluiten voor een lagere rente, zodat je hier minder geld aan kwijt bent.

 

Stel een spaardoel

Je voelt je vrijer en zorgelozer als je geld achter de hand hebt. Wanneer je spaarrekening leeg is, kan iedere tegenslag een zware tegenslag zijn. De wasmachine hoeft maar kapot te gaan en je zit al in de problemen. Om goed voor jezelf te kunnen zorgen, ook in tijden dat het economisch minder voorspoedig gaat, is het belangrijk dat je een tijdje vooruit kunt. Stel jezelf bijvoorbeeld eerst als spaardoel om een buffer van €1000,- op te sparen en dit vervolgens doelmatig op te hogen tot je spaarrekening zes maandsalarissen bedraagt. Met dit geld kun je het even uitzingen wanneer je bijvoorbeeld je baan verliest. Deze buffer is echt bedoeld voor je eigen vrijheid en je spreekt deze enkel aan wanneer het echt moet, dus niet om een vakantie te boeken of kleding te kopen. Mocht je de buffer aan moeten spreken, doe dan je best om deze zo snel mogelijk weer aan te vullen tot het doelbedrag.

 

Ontwikkel een gezonde relatie met geld

Geld is niet de magische sleutel tot een gelukkig leven. Wist je dat miljonairs gemiddeld gezien niet gelukkiger zijn dan jij? Je wordt niet gelukkig van een miljoen op de bank. Waar je wel gelukkig van wordt, is de vrijheid die geld je geeft. Geld is een middel om dingen te bereiken waar jij waarde aan hecht. Op dit moment is dat wellicht ruimte in je hoofd, waardoor je meer energie overhoudt voor andere zaken. Door verstandig met je centen om te gaan kun je geld inzetten om jouw geluk te ondersteunen. Wanneer je geld meer ziet als een gereedschap krijg je het gevoel dat je meer controle hebt over je leven. Geld maakt niet gelukkig, maar geen geld maakt wel degelijk ongelukkig. Bouw beetje bij beetje een buffer op om de controle terug te krijgen. Dit kost tijd, energie en discipline, maar je krijgt er dan wel je vrijheid voor terug.

 

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!