Een trage schildklier. Wat te eten?

Een trage schildklier is een aandoening waarbij je lichaam niet genoeg schildklierhormonen aanmaakt. De schildklierhormonen helpen bij de groei en het herstel van je lichaam. Ook beïnvloeden schildklierhormonen de snelheid van je metabolisme. Door een trage schildklier kunnen mensen last hebben van onder andere de volgende symptomen; haaruitval, gewichtstoename, je koud voelen, vermoeidheid of je terneergeslagen voelen. Een trage schildklier treft ongeveer 1 tot 2% van de mensen wereldwijd. Vrouwen hebben overigens 10 keer meer kans op een trage schildklier dan mannen. Gelukkig kan je er wel iets aan doen. Door voeding alleen zul je een trage schildklier niet genezen. Echter, een combinatie van de juiste voedingsstoffen en medicatie kan helpen om de schildklierfunctie te herstellen en de symptomen te verminderen. 

Wat is een trage schildklier?

Voordat we kijken naar wat een trage schildklier is, laten we eerste eens zien wat je schildklier eigenlijk is. De schildklier is een kleine, vlinder vormige klier. Deze klier bevindt zich aan de voorzijde van je hals, onder het strottenhoofd en tegen je luchtpijp.

Trage schildklier en metabolisme. Meer weten? Download het e-boek Je Metabolisme Boosten.

De schildklier maakt en bewaart schildklierhormonen. Deze hormonen komen in bijna al je lichaamscellen voor. Dit maakt je schildklier dus een enorm belangrijke klier.

Hoe werkt de schildklier?

Als de schildklier een signaal ontvangt – het zogenaamde schildklier stimulerende hormoon – dan laat je schildklier schildklierhormonen vrij in de bloedbaan. Dat signaal komt vanuit je hypofyse. Je hypofyse bevinden zich in de hersenen. Wanneer er weinig schildklierhormonen in je bloed zitten, dan zendt de hypofyse het signaal.

Maar soms…

Soms laat je schildklier echter geen schildklierhormonen vrij, zelfs als er genoeg van het schildklier stimulerende hormoon is. Dit heet, met een mooie naam primaire hypothyreoïdie. Dit is de meest voorkomende vorm van een trage schildklier.

Het merendeel van de primaire hypothyreoïdie (trage schildklier) wordt veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto. Bij deze auto-immuunziekten valt je immuunsysteem per ongeluk je schildklier aan.

Andere oorzaken van een trage schildklier kunnen zijn;

  • Een tekort van het mineraal jodium
  • Medicatie
  • Genetische stoornis
  • Operaties waarbij een gedeelte van de schildklier is verwijderd
Waarom zijn schildklierhormonen belangrijk?

Schildklierhormonen zijn belangrijk omdat zij je lichaam helpen te groeien en te repareren. Ook zijn deze hormonen belangrijk bij het beheersen van je metabolisme. Het metabolisme, ofwel je stofwisseling, is het proces waarbij je lichaam voeding omzet in energie.

Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je verbrandt. Het aantal calorieën dat je verbrandt heeft weer invloed op je lichaamsgewicht.

Meer weten over het (versnellen van je) metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten.

Het metabolisme heeft ook invloed op je lichaamstemperatuur. Daarom kunnen mensen met een trage schildklier het ook vaak koud hebben en vermoeid zijn.

Hoe beïnvloedt een trage schildklier je metabolisme?

Je schildklierhormoon helpt dus de snelheid van je metabolisme te regelen. Hoe sneller je metabolisme werkt, hoe meer calorieën je lichaam in rust (en gedurende de dag) verbrandt.

Mensen met een trage schildklier maken minder schildklierhormoon aan. Dit houdt ook in dat hun metabolisme langzamer werkt. En dit leidt ertoe dat zij dagelijks minder calorieën verbranden.

Een traag werkend metabolisme kan een aantal gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Het zou moeilijker zijn om gewicht te verliezen, of om overgewicht te voorkomen. Overgewicht staat in relatie tot tal van gezondheidsrisico’s.

Wat kan je daaraan doen?

Mensen met een trage schildklier zouden er goed aan doen om meer te bewegen. Matig intensieve beweging zoals wandelen en fietsen kan al helpen. Trainingen zoals hardlopen, roeien en wielrennen helpen ook.

Dergelijke bewegingsvormen zorgen er niet alleen voor dat de calorieverbranding op dat moment toeneemt. Ook het metabolisme neem (tijdelijk) toe.

Een andere manier om het metabolisme te versnellen, bij mensen met een trage schildklier, is om wat meer eiwitten te eten. Eiwitten stimuleren de snelheid van het metabolisme ook.

Meer weten over het versnellen van je metabolisme? Lees dan het e-boek Je Metabolisme Boosten eens.

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk?

Er zijn verschillende voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een goed werkende schildklier.

Jodium

Het mineraal jodium is essentieel om schildklierhormonen aan te maken. Als je een jodiumtekort hebt, loop je de kans op een trage schildklier.

Ruim 30% van de wereldbevolking heeft een jodiumtekort. Maar in ontwikkelde landen zoals de VS en Nederland zal het niet zo’n vaart lopen. Zorg ervoor dat je genoeg voedingsmiddelen eet die jodium bevatten. Denk hierbij aan eieren, rauwe melk, vis en ook aan zeewier.

Tafelzout bevat ook vaak jodium. Let wel op als je meer tafelzout gaat gebruiken. Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten immers al toegevoegd zout. Kies er liever voor om bewerkte voeding te laten staan en om juist onbewerkte voeding te eten.

Selenium

Het mineraal selenium helpt je lichaam om het schildklierhormoon te activeren, zodat ze door je lichaam gebruikt worden.

Selenium bevat ook stofjes die je schildklier kunnen beschermen tegen vrije radicalen. Dit zijn moleculen die je lichaam schade toebrengen.

Je vindt selenium onder andere in noten, vis, eieren, peulvruchten en spinazie.

Zink

Net zoals het mineraal selenium, helpt zink het schildklierhormoon te activeren. Gelukkig zijn zinktekorten vrij zeldzaam in ontwikkelde landen.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk aan zink zijn; vis, oesters en schaaldieren, rundvlees en kip.

Voedsel dat je beter kan vermijden bij een trage schildklier

Gelukkig kun je veel verschillende voedingsmiddelen eten, wanneer je een trage schildklier hebt. Dat is bijzonder prettig want gevarieerd eten is super belangrijk voor een goede gezondheid in algemene zin. Maar er is een aantal voedingsmiddelen die je maar beter met mate kunt eten.

Zo kun je maar beter geen gierst eten en voedingsmiddelen die gluten bevatten als je een trage schildklier hebt.

Ook sterk bewerkte voedingsmiddelen zoals hotdogs, koeken en fast food kun je maar beter mijden.

En daar blijft het niet bij. Ook gezonde voedingsmiddelen zoals soja, aardbeien, perziken, peren, walnoten, pinda’s, lijnzaad, bloemkool, broccoli, spinazie, spruitjes, radijs en koolraap, kun je maar beter niet teveel eten. Als je het wel wilt eten, bereid (kook) het dan goed.

Het drinken van koffie, groene thee en alcohol kan ook de schildklier irriteren.

Wat kun je wel eten als je een trage schildklier hebt?

Gelukkig blijft er nog veel keuze om te eten als je een trage schildklier hebt. Om kort te zijn; natuurlijke voeding zoals planten en dieren zou je prima kunnen eten.

Zo zijn eieren goed, mede doordat de mineralen jodium en selenium veelvuldig in de dooier voorkomen en het ei wit vol met eiwitten zit.

Mensen met een trage schildklier kunnen de meeste soorten (natuurlijk) vlees eten. Denk hierbij aan lam, rund, wild en kip. Check wel of het dier zijn of haar natuurlijke voeding heeft gegeten. Een koe hoort bijvoorbeeld gras te eten en geen maïs of graan.

Wanneer een dier niet de natuurlijke voeding heeft genoten, neemt de kwaliteit van het vlees af. Dit heeft meestal negatieve gevolgen voor je algehele gezondheid.

Vis, schaal en schelpdieren zoals zalm, garnalen en mossels zijn goed. De meeste groenten en vruchten zijn goed. Met uitzondering van de bovenstaande opsomming.

Ook glutenvrije producten zoals rijst, boekweit en quinoa zouden goed zijn voor mensen met een trage schildklier. Dit geldt ook voor (volle) zuivelproducten.

Tips om een gezond gewicht te behouden

Als je last hebt van een trage schildklier, dan zou je gemakkelijk aan kunnen komen. Dit komt mede door de langzame stofwisseling (metabolisme).

Hier volgt een aantal tips die helpen je gewicht gezond te houden, als je last hebt van een trage schildklier.

1. Genoeg slapen

Slaap tussen de 7 en 8 uur per nacht. Minder slaap staat in verband met een toename van de opslag van lichaamsvet, met name in de zone rond je buik. Dit is zeer ongezond.

Goed slapen is sowieso een gezonde keuze, niet alleen als je last hebt van een trage schildklier. Door te weinig slaap raken je hormonen en neurotransmitters in de war. Een van de gevolgen hiervan is, is dat je meer lichaamsvet opslaat, waardoor je dikker wordt.

Wil je meer weten over hoe neurotransmitters je leven beïnvloeden? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk eens.

2. Yoga of meditatie

Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om stress te ontladen. Hierdoor kunnen stress en meditatie bijdragen aan een gezond gewicht.

3. Bewust eten

Hoe vaak komt het voor dat je een maaltijd “even tussendoor” eet? Het blijkt dat aandacht voor eten een rol speelt bij overgewicht.

Ik zeg niet dat het zo is, maar als je gedachteloos eet, dan bestaat de kans dat je meer eet. Aandacht bij je eten dus.

4. Niet te veel koolhydraten

De meeste voedingsproducten bevatten (bewerkte) koolhydraten. Deze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen en dit kan weer leiden tot overgewicht. Mensen met een trage schildkier kunnen hier zeer gevoelig voor zijn.

Kies dus liever voor natuurlijke voedingsmiddelen zoals eieren, bepaalde groenten, vlees, vis en volle zuivelproducten.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Meer weten?

Een trage schildklier kan dus tot gevolg hebben dat je aankomt, dat je je vermoeid voelt of dat je je steeds koud voelt. De mineralen jodium, selenium en zink helpen je schildklier, terwijl gluten en gierst onaangename symptomen kunnen veroorzaken als je een trage schildklier hebt.

Natuurlijke voedingsmiddelen zoals hele stukken fruit, groente, vlees en vis helpen om de symptomen te minimaliseren. Ook helpt natuurlijk eten bij een gezond gewicht, wanneer je en trage schildklier hebt.

Een trage schildklier is niet bevorderlijk voor de snelheid van je stofwisseling. Hierdoor bestaat de kans dat je aankomt. Wil je je stofwisseling (metabolisme) versnellen? Dat is sowieso een goed idee. Download het e-boek Je Metabolisme Boosten eens.

Meer weten over gezond eten, gezond leven, een gezond gewicht en wil je ook lekker genieten? Lees het e-boek Gezond In 10 Stappen dan eens.

Gezond in 10 stappen ebook

Gezond In 10 Stappen

De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later. Een goede gezondheid is belangrijk, toch?

Wat leer je o.a. in dit e-boek?

  • Welke voedingsstoffen goed voor je zijn en welke niet
  • Het belang van een goede hormonale balans
  • Waarom je een stabiele bloedsuikerspiegel moet hebben

En natuurlijk ontdek je nog veel meer. Door het e-boek Gezond In 10 Stappen te lezen ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn.

€ 15,99 € 8,99
Bestel nu

 

Wil jij ook af en toe een nieuwsbrief vol met gezonde info die je een fitter en gezonder (en ook een leuker) gevoel geeft?

Bronnen:
1. Thyroid hormones and thyroid hormone receptors: Effects of thyromimetics on reverse cholesterol transport
2. Thyroid Hormone Regulation of Metabolism
3. Iodine deficiency and thyroid disorders
4. Impact of alcohol use on thyroid function
5. https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/heb-ik-een-trage-schildklier/item67453

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!