12 redenen waarom je altijd trek hebt
Hoe komt het dat je altijd trek hebt? Je kent het wel, dat gevoel wanneer je net gegeten hebt en toch nog steeds niet verzadigd bent. Wat is dat toch? In dit artikel lees je 12 redenen waarom je altijd trek hebt en je leest ook hoe je dat oplost. Ik denk dat je versteld staat van eenvoud van de oplossing.
Waarom je altijd trek hebt?
Honger of trek is het natuurlijke signaal van je lichaam dat het meer voedsel nodig heeft. Je kent dat irritante gevoel van een lege maag wel. Wellicht zelfs ken je zelfs het gevoel van hoofdpijn, een sterk verminderde concentratie en geïrriteerdheid wanneer je trek hebt.
Hoe komt het dat je altijd trek hebt en dat sommige mensen dit niet lijken te ervaren?
De reden dat je altijd trek hebt en de oplossing zijn vrij eenvoudig, al zeg ik het zelf. Zó eenvoudig, dat je het eigenlijk al weet. Juist in de simpelheid van de oplossing ligt de moeilijkheid.
12 Redenen waarom je altijd trek hebt
Hier onder heb ik 12 redenen voor je uiteengezet waarom je altijd trek hebt. Je leest onder andere over de rol van eiwitten, vezels, bepaalde voedingsvetten, sporten, het drinken van water, de rol van stress en slapen.
Al deze redenen hebben invloed op je bloedsuikerspiegel, het insulinepeil, op je “honger” en je “verzadiging” hormonen, op je gewicht en op je gezondheid.
Deze lichaamsprocessen zijn mega belangrijk. Wanneer jij ook altijd trek hebt, dan is de kans groot dat deze processen (hormonen, neurotransmitters, bloedsuikerspiegel…) niet in balans zijn.
1. Je hebt altijd trek omdat je niet genoeg eiwitten eet
Een van de redenen waarom je altijd trek hebt, is dat je te weinig eiwitten eet. Eiwitten verzadigen namelijk enorm. Ze kunnen ervoor zorgen dat je minder calorieën gedurende de dag eet en dat je toch geen gevoel van honger hebt.
Eiwitten laten je bloedsuikerspiegel amper stijgen. Een sterk stijgende (en daarna sterk dalende) bloedsuikerspiegel wordt in verband gebracht met overgewicht. En overgewicht is een resultaat van het feit dat je altijd trek hebt.
Bronnen van eiwitten zijn natuurlijk vlees, eieren, kip en vis. Ook volle zuivel producten zoals kaas en rauwe melk, peulvruchten, noten en zaden bevatten eiwitten zijn goede bronnen van eiwitten.
2. Je slaapt niet genoeg en daardoor krijg je trek
Slapen is super belangrijk voor een goed gevoel, een goede gezondheid, je hongergevoelens en daarmee ook je lichaamsgewicht. Slaaptekort staat in verband met allerlei vervelende ziektes en een vermindert immuunsysteem. Niet handig dus.
Door een gebrek aan slaap stijgt ook het niveau van het zogenaamde hongerhormoon ghreline. Minder slapen wakkert dus het hormoon ghreline aan, waardoor altijd trek hebt.
Aan de andere kant, als je genoeg slaapt, dan stijgt het niveau van het “verzadigingshormoon” leptine.
Heb jij ook altijd trek en slaap je te weinig? Kruip dan eens een paar dagen eerder onder de wol en ervaar het verschil.
Wil je meer weten van de stofjes (neurotransmitters) die je leven bepalen? Wil jij graag zelf de controle hebben over je neurotransmitters? Lees dan het populaire e-boek Van Stress Naar Geluk.
3. Je eet teveel geraffineerde koolhydraten
Ja hoor, daar is zijn ze weer; de geraffineerde koolhydraten. Koolhydraten zijn op zichzelf niet slecht voor je. Ze zitten onder andere in volle graanproducten zoals havermout, volkoren brood en muesli. Ook vind je ze in groenten en peulvruchten.
Deze koolhydraten heten complexe koolhydraten en ze verzadigen en voeden je. Deze koolhydraten zijn goed voor je.
Dat je altijd trek hebt, komt doordat je juist veel te weinig complexe koolhydraten binnen krijgt en juist te veel geraffineerde koolhydraten.
Geen vezels
Je eet dus te veel bewerkte of geraffineerde koolhydraten en daarom ben je nooit lang verzadigd. Dit komt omdat deze koolhydraten ontdaan zijn van hun vezels, vitaminen en mineralen. Ze voeden dus niet.
Hierdoor zijn ze wel langer houdbaar en daarom zijn zij commercieel gezien interessanter. Voor bedrijven zijn deze koolhydraten bijzonder interessant. Ze verdienen er miljarden mee.
Voor je lichaam zijn ze echter niet interessant. Geraffineerde koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Hierdoor pompt je alvleesklier enorme massa’s insuline je bloedbaan in. Beiden zijn niet gezond en niet handig voor je lichaamsgewicht.
Insuline brengt de bloedsuikers namelijk naar je vetcellen. Als dat gebeurt is, meestal zo’n 2 tot 3 uur na een maaltijd, dan krijg je weer trek. Je gaat dus weer eten en de hele cyclus start overnieuw. Zodoende kan overgewicht ontstaan.
4. Je eet te weinig vet
Dat je altijd trek hebt komt ook doordat je te weinig vet eet. Hoewel vet meerdere decennia in het verdomhoekje heeft gezeten, blijken voedingsvetten juist gezond. Als je maar weet welke je moet eten natuurlijk.
Voedingsvetten hebben weinig te maken met lichaamsvet. Er werd altijd gedacht dat voedingsvetten ervoor zouden zorgen dat je dikker werd. Ofwel dat het vet dat je binnen krijgt door middel van je voeding, door je lichaam snel wordt opgeslagen zodat lichaamsvet ontstaat.
Vet levert immers 9 calorieën per gram en eiwitten en koolhydraten slecht 4 calorieën.
Minder voedingsvet maakt juist dik
Minder vet eten zou dus een oplossing zijn tegen overgewicht. Helaas bleek de praktijk een beetje anders. In de afgelopen 40 jaar zijn wij minder vet gaan eten. Tegelijkertijd is het percentage van mensen met overgewicht gestegen tot zo’n 50% van de bevolking. Wat een paradox!
Voedingsvetten verzadigen je voor langere tijd en ze fungeren tevens als bouwstoffen. Ik eet daarom juist meer olijfolie, kokosvet, roomboter, avocado, eieren, rauwe noten (als snack), vis en lijnzaad.
5. Je drinkt niet genoeg water
Het drinken van water is bijzonder gezond voor je. Water drinken biedt gezondheidsvoordelen voor je hersenen, je hart en het bevordert je fysieke prestaties. Water houdt ook je spijsverteringskanaal gezond.
Als jij ook altijd trek hebt, drink dan eens een glas water voor elke maaltijd. Door deze gewoonte raakt je maag eerder vol, zodat je minder eet. Het werkt echt!
Aan de andere kant zendt je lichaam ook wel honger signalen af, terwijl het alleen maar behoefte heeft aan hydratatie. Ofwel je hebt gewoon dorst en geen honger! Water drinken dus.
6. Je eet te weinig vezels
Voedingsvezels houden de honger flink onder controle. Vezels zorgen ervoor dat je maaginhoud minder snel – via je darmen – in je bloedbaan terecht komt. Hierdoor blijf je langer verzadigd en heb je niet om de haverklap trek.
Vezels vind je onder andere in havermout, lijnzaad, fruit, groenten, noten en peulvruchten.
Als je altijd trek hebt, eet dan wat meer vezels. Niet alleen voor de honger, maar ook om het risico op hart- en vaatziekten, diabetes 2 en overgewicht te verkleinen.
Meer weten over gezond leven, een gezond gewicht? Het klinkt allemaal vrij simpel, maar doe het maar eens. Waar moet je beginnen? Om je te helpen heb ik een super handig e-boek voor je geschreven: Gezond In 10 Stappen. Lees het maar eens.
7. Eten en TV kijken
Zeg eens eerlijk; hoe vaak komt het voor dat je eet terwijl je ook iets anders aan het doen bent?
Het klinkt heel erg simpel en dat is het ook. Wanneer je afgeleid bent en je eet tegelijkertijd, dan is de kans heel erg groot dat je meer eet.
Je hebt dus vaker trek als je achter je laptop de lunch wegwerkt.
8. Je traint te veel
Als je sport, verbrand je meer calorieën en via je voeding moet je die calorieën weer binnen zien te krijgen. Sporten is een van de meest gezonde dingen die je kunt doen. Maar als je altijd trek hebt na het sporten, dan is het handig om óf minder intensief te sporten, of om anders te eten.
Door te sporten versnelt je metabolisme. Hierdoor verbrand je meer calorieën en dat is handig als je wilt afvallen of slanker wilt worden. Maar je hebt dus ook meer voeding nodig om je lichaam te laten herstellen.
Om de honger tegen te gaan doe je er naar mijn idee goed aan om voor volwaardige voeding te kiezen. Dus veel vitaminen, mineralen, vezels, gezonde vetten en eiwitten. Vermijd geraffineerde koolhydraten en suikers.
9. Je borrelt te veel
Hoewel een glaasje rode wijn bekend staat om bepaalde gezondheidsvoordelen, hebben studies ook aangetoond dat alcohol voor een stimulans van je eetlust kan zorgen.
Ook dit heeft weer te maken met hormonen (leptine).
Alcohol heeft ook het effect op je hersenen dat je remmingen los laat. Je zou hierdoor juist meer kunnen gaan eten.
10. Je drinkt calorieën
De spijsvertering begint in je mond, waar speeksel zich vermengt met je eten. Vervolgens komt het via je slokdarm in je maag terecht. Eten en speeksel vermengen zich prima wanneer je goed kauwt.
Goed kauwen dus. Wie heeft deze boodschap niet meegekregen van zijn ouders?
Drink jij vaak (gezonde) smoothies en heb je altijd trek? Kies er dan eens voor om vaste voedingsmiddelen toe te voegen aan de momenten dat je smoothies drinkt. Vaste voedingsstoffen gaan minder snel door je maag. Hierdoor signaleren je hersenen gemakkelijker dat je vol zit.
Drink je regelmatig frisdrank en ervaar je altijd trek? Vervang frisdrank dan eens een paar dagen voor water en ervaar het verschil. Dit is mega simpel om te doen. Het enige wat je moet overwinnen is je (waarschijnlijke) verslaving aan suiker.
11. Te veel stress
Chronische stress kan de eetlust verhogen, waardoor je altijd trek hebt. Dit komt met name door het stress hormoon cortisol. Deze neurotransmitter zorgt voor meer glucose in je bloed en meer glucose in je bloed zorgt ook voor meer insuline. Het hormoon insuline zorgt voor extra vetopslag.
Stress is dus een potentiële dikmaker. Ook last van stress, of ervaar jij stress als normaal? Wil je gezonder eten en leven (omdat je natuurlijk niet ziek en dik wilt worden)? Lees dan het e-boek Gezond In 10 Stappen.
12. Je eet te snel
“Niet zo snel eten…” zeiden je ouders vroeger al. En daar is niets tegen in te brengen. De snelheid waarmee je eet kan een rol spelen in het gevoel van altijd trek hebben. Je eten verteert beter, als je langzaam eet.
Meer weten?
Als je altijd trek hebt, dan geeft je lichaam een belangrijk signaal af. In veel gevallen vertelt je lichaam dat je een tekort hebt aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten, gezonde vetten en vezels. Aan de andere kant vertelt je lichaam dat je te veel suiker en geraffineerde koolhydraten eet.
Wil je meer weten over gezond leven, gezond eten, een gezond gewicht en wil je ook kunnen genieten? Download dan het e-boek Gezond In 10 Stappen eens.
Gezond In 10 Stappen
De keuzes die je nu maakt, bepalen je lichaamsgewicht en je gezondheid van later.
Helaas heb je maar weinig tijd om alles zelf uit te zoeken. Er is dan ook zoveel informatie en wat is nou waar? Ik heb het zware uitzoekwerk voor je gedaan en gebundeld in het e-boek Gezond In 10 Stappen.
In dit e-boek ontdek je hoe je gezonder, fitter en slanker kan zijn zonder er al teveel moeite voor te hoeven doen.
Heb je altijd trek dan zouden je hormonen en je neurotransmitters ook flink overhoop kunnen liggen. Wil je weten over de rol van neurotransmitters op je gezondheid? Lees dan het e-boek Van Stress Naar Geluk.
Ontvang jij de maandelijks update nog niet?