De zin en onzin van vitamine C

Deze blog gaat over de zin en onzin van vitamine C. Over deze vitamine, die tevens een antioxidant is, is veel geschreven en vele gezondheidsclaims vallen deze vitamine ten dele. Is dat wel zo? Vitamine C wordt dikwijls omschreven als een super antioxidant, het zou je weerstand versterken, kanker kunnen voorkomen en een rol spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. De andere kant van het verhaal is dat een te hoge dagelijkse inname van vitamine C kan leiden tot nierstenen, diarree en het zou zelf je leven kunnen verkorten.

Gezonde en gevarieerde voeding

Allereerst een opmerking over vitaminen in het algemeen. Vitaminen worden niet door je lichaam aangemaakt. Je hebt vitaminen nodig om te blijven leven en goed te functioneren. In principe krijgt je voldoende vitaminen binnen door een gezonde en gevarieerde voeding, het dagelijks in de buitenlucht vertoeven en een beetje zonlicht.

Vitamine C. Meer weten over gezond leven? Download het e-boek Gezond in 10 stappen.

Er is bewust gekozen voor het woord “in principe”, want door de huidige landbouwmethoden zijn de landbouwgronden uitgeput. Hierdoor bevatten groenten en fruit tegenwoordig significant minder voedingsstoffen dan 30 jaar geleden. Een extra doses vitamine C, in de vorm van een preparaat vult je eventuele tekorten aan. Groepen mensen die een extra doses goed kunnen gebruiken zijn ouderen, opgroeiende kinderen, zwangere vrouwen en rokers.

Antioxidanten

Vitamine C is een antioxidant en antioxidanten gaan vrije radicalen te lijf. Antioxidanten zorgen er letterlijk voor dat je lichaamscellen niet oxideren. Oxideren is een natuurlijke proces dat ontstaat indien vrije radicalen, ofwel schadelijke stoffen, je lichaamscellen beschadigen en de celdeling ontregelen. Hierdoor kan kanker ontstaan. Antioxidanten voorkomen de schade aan je lichaamscellen die ontstaat door oxidatie. Ze reageren met vrije radicalen zodat deze onschadelijk worden.

Niet teveel

Het is echter niet raadzaam om enorm hoge doses vitamine C en andere antioxidanten te slikken. Je hebt er per dag maximaal 400 milligram van nodig. Indien je rookt, kun je rustig een dubbele portie nemen. Bij een dagelijkse consumptie van 1.000 milligram loop je de kans om nierstenen te ontwikkelen. Er bestaan ook aanwijzingen dat het innemen van een te hoge doses aan vitamine C je leven verkorten. Maar goed, dan slik je wel heel veel supplementen.

Is vitamine C preventief tegen kanker?

Werkt het preventief tegen kanker? Wanneer hoge doses vitamine C rechtstreeks in de bloedbaan wordt gespoten van een kankerpatiënt, heeft deze een grote kans om langer te leven dan een kankerpatiënt die geen vitamine C toegediend krijgt. Dit blijkt uit een onderzoek van Nobelprijswinnaar Linus Pauling. De werking van deze vitamine zou even toxisch zijn voor kankercellen als een chemokuur. Wanneer dezelfde kankerpatiënt dezelfde doses vitamine C oraal in zou nemen is het effect vrijwel nihil, zo hebben diverse studies aangetoond.

Injecteren of slikken?

Uit het onderzoek van Linus Pauling bleek dat kankercellen zeer gevoelig zijn voor, direct in het bloed geïnjecteerde, vitamine C. Kankercellen groeien namelijk snel en ongecontroleerd. Hierdoor is onder andere de ijzerhuishouding in kankercellen niet goed op orde. De vitamine C komt dan gemakkelijk met de ijzercellen in contact en vormen vrije radicalen, die zeer toxisch zijn voor de kankercellen. Vrijwel alle, in reguliere winkels verkrijgbare, vitamine C preparaten worden echter oraal ingenomen en komen via je darmen in je bloedbaan. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat deze manier niet preventief tegen kanker werkt.

Meer weten?

Wil je meer weten over gezond eten, leven en wil je je fit en sterk voelen? Lees dan ons nieuwste e-boek Gezond in 10 stappen ook eens.

Matthijn Tromp Voeding en lifestyle coach

Voel jij je niet fit? Zit je kleding niet lekker? Voel jij je onzeker over je lichaam? Heb je weinig energie om leuke dingen te doen? Zonde! Dat kan echt anders. Ik kan en wil je graag helpen omdat ik oprecht geloof in de kracht van de juiste voeding en de juiste leefstijl. Ik ben gediplomeerd voedingscoach en ervaringsdeskundige. Alles wat ik weet deel ik met je (en de 100.000 andere maandelijkse bezoekers van deze website) in de artikelen die ik regelmatig post, via de e-boeken die ik in eigen beheer uitgeef en door persoonlijk voedingsadvies te geven via mijn online voedingsadviespraktijk NLbewustvoedingsadvies. Ik leef het zelf en het werkt echt!

1 reactie

  1. Mineke Minderhoud schreef:

    Dit blijft een lastig vraagstuk. Wat zijn de belangen van de Europese Voedsel Autoriteit, en wat voor invloed heeft de voedingsindustrie daar weer op? Hetzelfde geldt voor de Universiteit van Wageningen. Ik zou wel eens willen weten waar het geld vandaan komt om genoemde onderzoeken te financieren. Het is moeilijk om werkelijk objectieve info op dit gebied te krijgen.